هنروتجربه: فیلم «زمانی دیگر» به کارگردانی ناهید حسن زاده و تهیه کنندگی فری ملک مدنی این روزها در گروه سینمایی «هنر و تجربه» در حال اکران است.فری ملک مدنی تهیه کننده «زمانی دیگر» در گفتوگو با خبرآنلاین درباره روند تولید، چرایی تولید و دیدگاه خود نسبت به این فیلم صحبت کردهاست.
به عنوان نخسین سئوال میان این همه سوژه درباره زنان چرا سراغ سوژه دختران جوان و گرفتاری آنها در شرایط خارج از عرف جامعه رفتید.
داستان ساخته شدن این فیلم قبل از فیلمنامه به دوستی سالهای دور من و ناهید حسن زاده کارگردان فیلم برمی گردد و از ابتدا در جریان نگارش فیلمنامه «زمانی دیگر» بودم و درباره آن بسیار صحبت میکردیم. مثلا یادم هست که «قدیر» که شخصیت یک پدر آسیب دیده، زندان رفته و به نوعی ویران شده در داستان است را بسیار دوست داشتم. چراکه چهره واقعی و درست از یک مرد ایرانی که در محیطی کوچک دچار بحران شده را به درستی نشان می دهد و به نظر من اساسا یکی از دلایل موفقیت این فیلم در جشنوارههای بینالملل شخصیت پردازی کاراکترهای مختلف فیلم به خصوص شخصیت قدیر بود.
بنابراین فیلمنامه جذاب در ترغیب شما به ساخت این فیلم بی تاثیر نبوده است.
فیلمنامه خوب یکی از دلایل مهم بود اما واقعیت این است که از ابتدا قرار نبود من پای کار باشم، چرا که فیلم با یک تیم دیگر در آستانه تولید بود که در نهایت نشد. من در آن زمان ناهید را خیلی آماده کار دیدم و به نظرم از هر جهت پخته و بر کار سوار بود. خلاصه اینکه شرایط را برای یک تولید خوب فراهم دیدم و در نهایت «زمانی دیگر» ساخته شد و درادامه با حضور در جشنوارههای مختلف بینالملل و موفقیتهایی که کسب کرد به این نتیجه رسیدم که انتخاب درستی داشتهام.
علاوه بر دوستی شما با خانم حسن زاده و فیلمنامه خوب، طرح مشکلات زنان و خشونت پنهان در بانوان چقدر تاثیرگذار در انتخاب شما بود.
قبل از پاسخ به این پرسش باید بگویم که بنده اساسا درانجام فعالیتهای فرهنگی خود موضوع زنان دغدغه اصلی من است. چون معتقدم حق و حقوق زنان همواره نادیده گرفته شده است. به همین دلیل در هر فیلمی که به عنوان تهیهکننده حضور پیدا میکنم، طرح مسائل و مشکلات زنان در اولویت است. بنابراین «زمانی دیگر» از اساس چنین دغدغهای را داشت و باید این فیلم ساخته میشد. معتقدم با فرهنگسازی درست در زمینههای مختلف زندگی اجتماعی میتوان به نتیجه مطلوب رسید و به نظرمن تولید فیلمهایی از این دست قدم برداشتن برای بیداری مغزها از طریق فرهنگسازی است.
فکر میکنید مخاطب اصلی این فیلم چه کسانی هستند؟
این فیلم سوژهای زنانه دارد. اما قرار نیست فقط خانمها به تماشا بنشینند. «زمانی دیگر» اثری است که همه افراد از مرد و زن، پیر و جوان در گروههای مختلف سنی باید آن را ببینند و با دیدن این فیلم فراموش نکنند که باید درباره مسائل مختلف با یکدیگر حرف بزنند. طبق مطالعات و تحقیقات جامعهشناسی ریشه بسیاری از خشونتهای پنهان و آشکار صحبت نکردن درباره مشکلات و مسائل مختلف است. به خصوص اینکه خشونت پنهان در جوامع کوچک بیشتر رخ میدهد چون در این جوامع به دلیل اینکه همدیگر را میشناسند، فشار اجتماعی نیز بیشتر هست.
«زمانی دیگر» پیش از اینکه در ایران دیده شود در جشنوارههای بینالمللی به خوبی دیده شده است. چرا؟
شاید به دلیل پیچیدگیهای اکران فیلم در ایران است، درست نمیدانم. اما به هر جهت مهم نیست اول کدام جنس مخاطب فیلم را دیدهاند. بلکه برای من مهم این است که این فیلم اکنون در ایران و توسط مخاطب ایرانی در حال دیده شدن است. ضمن اینکه این فیلم با بودجه ناچیز ساخته شد اما با همین بودجه اندک همه عوامل صمیمانه پای کار ایستادند و از نظر من «زمانی دیگر» درنوع خودش فیلمی بینظیر است.