حدود یک ماه از اکران فیلمها در گروه سینمایی هنر و تجربه می گذرد . در این مدت به نظر می رسد برخی سوالها جواب داده شده است ولی هم چنان نکاتی در این زمینه وجود دارد. این متن سعی می کند به برخی سوالات متداول پاسخ دهد . اگر نکته یا نظری یا سوالی نیز مطرح است با درج در بخش کامنت در سریع ترین زمان ممکن نسبت به پاسخگویی اقدام می شود .
*چه فیلمهایی می توانند در این گروه اکران شوند ؟
• این گروه سینمایی تاسیس شد تا فیلم هایی که کمتر فرصت نمایش دارند در این گروه اکران شوند.
• قرار نیست که مشکل فیلم های پشت اکران مانده با این طرح حل شود. وظیفه گروه این است که فیلم هایی از جنس هنر و تجربه را نمایش دهند و حمایت کنند.
• گروه هنر و تجربه قرار نیست محلی برای فیلمهای رانده از اکران و از پیش شکست خورده باشد.
• بنا براین است فیلمهایی که ساختار فرهنگی دارند و قرار است فرهنگ ساز باشند در اینجا نشان داده شوند .
• این گروه سینما یی علاوه بر ایجاد فضایی مناسب برای نمایش فیلم های هنری و تجربی، می تواند بستر مناسبی برای رشد و بالندگی اندیشه های خلاق جوانان علاقمند به هنر هفتم باشد.
• سینمای «هنر و تجربه » از سینمای بدنه جداست و اگر تجربه دفعات پیش شکست خورد به این دلیل بود که سعی می شد یک جوری اینها به هم وصل شوند
• این گروه تلاشی برای نمایش آن دسته از فیلم‌های با ارزشی در میان فیلم‌های غیرتجاری است که اکران‌شان می‌تواند جایگاه شایسته و درخور سازندگان آن‌ها را در جامعه سینمایی روشن کند و به ارتقای دانش سینمایی تماشاگران و ارتقای کیفیت هنری سینمای ایران کمک کند.
• فیلمهایی که میانه چندانی با جریان عمومی ندارند امکان اکران داشته باشند

*تعریف فیلم هنری و تجربی چیست ؟
• «فیلم هنری» به اثری سینمایی – در هر قالب زمانی کوتاه و بلند و داستانی و مستند و انیمیشن و… گفته می‌شود که فرم و محتوای آن تمایلات و حساسیت‌ها و کنجکاوی‌های زیبایی‌شناسانه تماشاگران را برانگیزد و ذوق و سلیقه بصری آنان را ارتقا دهد.
• «فیلم تجربی» نیز به فیلمی اطلاق می‌شود که شیوه‌های تازه‌ای در بیان و روایت سینمایی در آن تجربه شده باشد که سینمای تجاری و عامه‌پسند به سوی آن نمی‌رود. البته برخی از فیلم‌های متفاوت و برتر سینمای بدنه هم که حاوی جنبه‌های هنری و تجربی هستند و به دلیلی امکان این را دارند که جایی در اکران سینمای بدنه پیدا کنند، می‌توانند در چارچوب این طرح نیز به نمایش درآیند.

* فیلمها باید چه شرایطی برای اکران داشته باشند ؟
• فیلمهایی که تا کنون امکان اکران نیافته‌انداز سوی صاحبان فیلم به دبیرخانه گروه هنر و تجربه ارایه می شود
• هر شخص حقیقی یا حقوقی می‌تواند فیلم خود را متقاضی نمایش در اکران گروه سینماهای هنر و تجربه نماید .
• دریافت پروانه نمایش فیلم از سازمان سینمایی کشور از ضروریات نمایش فیلم در این گروه سینمایی است.
• درخواست برای نمایش فیلم در این اکران توسط مالک یا نماینده رسمی ایشان عملی است .
• رعایت استانداردهای فنی فیلم‌ها (کیفیت صدا و تصویر) برای احترام به حقوق مخاطبان از الزامات پذیرش نهایی فیلم‌ها است .
• ارائه نسخه دیجیتال استاندارد فیلم ها برای نمایش در سینماها توسط مالکان فیلم‌ها ضروری است و بودجه‌ای در این زمینه در طرح پیش‌بینی نشده است .
• فرآیند آماده‌سازی، تبلیغات و پخش فیلم‌ها توسط مدیریت اجرایی طرح و طی قراردادی با مالک یا نماینده رسمی ایشان انجام خواهد شد.

* فیلمهای این گروه چگونه انتخاب می شوند ؟
موافقت با نمایش فیلم‌ها در این طرح بر اساس نظر اعضای شورای سیاست‌گذاری طرح امکان‌پذیر است.

*شورای سیاستگذاری چه کسانی هستند؟
حجت الله ایوبی معاون وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و رئیس سازمان سینمایی طی احکام جداگانه ای؛ جمال امید، هوشنگ گلمکانی، جعفر صانعی مقدم، ایرج تقی پور، شهرام مکری، محمد رضا فرجی، مجید مسچی، سیف اله صمدیان و امیر حسین علم الهدی را به عنوان اعضای شورای سیاستگذاری “سینمای هنر و تجربه” منصوب شده اند. امیرحسین علم الهدی مدیر اجرایی و دبیر شورای سیاستگذاری است.

*چه راههای برای به نتیجه رسیدن این طرح وجود دارد ؟
اعضای شورای سیاست گذاری، دست یاری به سوی تک تک فیلم سازان و اصحاب رسانه دراز کردند
مسئولان این طرح معتقدند فقط دولت نمی تواند این اتفاق را به سرانجام برساند
ارتباطات دو سویه می تواند که برنامه خوبی عرضه شود ، خوب تبلیغ شود، خوب اکران شود و پاتوق خوب و فرهنگی ساخته شود

*سینماگران در این مدت چگونه برخورد کردند ؟
از زمان اعلام فراخوان تاکنون کمک و حمایتهای خوبی از طرف فیلمسازان و سینماگران شده است . بیش از ۷۰ فیلم سینمایی و حدود ۳۰۰ فیلم کوتاه و مستند برای اکران در این گروه به دبیرخانه رسیده است.

* نمایش فیلمها در گروه هنر و تجربه چگونه است ؟
• تا کنون پنج سینمای کشور امادگی خودشان را برای حمایت از این طرح اعلام کردند . موزه سینما، پردیس کوروش، سینما آزادی ، خانه هنرمندان و سینما «هویزه» مشهد
• فیلم ها در این طرح به سه دسته A، B و C تقسیم شده است که هر بیست روز فیلم کروه A نمایش داده می شود.هر بیست و پنج روز فیلمی از گروه B و هر سی روز یکبار فیلم های C نمایش داده خواهد شد.
• فیلمهای مستند نیز به دو کروه الف و ب تقسیم بندی شده است که به این ترتیب مستندهای گروه الف هر سی روز یکبار و مستندهای گروه ب هر چهل و پنج روز نمایش داده خواهد شد.
• با برنامه ریزی های انجام شده فیلم ها را به صورت طولانی مدت در سالنها اکران می شود.
• برنامه حمایتی برای فیلم ها نیز مشخص شده است.فیلم های گروه اAتا سقف ۶۰ میلیون تومان.فیلم های گروه Bتا سقف چهل میلیون تومان و فیلم های گروه C تا سقف بیست میلیون تومان حمایت از سمت دولت خواهند شد.
• فروش بلیت به هر میزان در سالن‌های سینمای طرح جزو حق‌السهم مالک فیلم است و سهم سینماها از بودجه این طرح پرداخت خواهد شد.
• هزینه سالن سینما داده شده است فرقی نمی کند ۲ نفر در سالن حضور داشته باشد یا ۲۰۰ نفر ، سینما دار هزینه اش را از پیش گرفته است و سودش برای صاحب اثر است

*چگونه می شود از برنامه ها مطلع شد ؟
• فعلا برنامه ها بصورت ماهانه اعلام می شود.
• از طریق شبکه های مجازی و مخابراتی، نشریه هفتگی، از طریق پیامک و روزنامه ها و هم چنین سایت هنر و تجربه در نشانی aecinema.ir
• می توان عضو باشگاه هواداران گروه سینمایی هنر و تجربه شد و از تخفیف ۳۰ درصدی هم برخوردار شد.
• دانشگاهها، مراکز سینمایی و آموزشگاه های هنری به عنوان مکانهایی که برای تبلیغ این گروه سینمایی در نظر گرفته شده است.
• به زودی اّپلیکیشن هنر و تجربه برای آَگاهی از برنامه نیز ارائه می شود.

*چرا تعداد سالنها کم است ؟
اگر تعداد سالن های سینما در ابتدای شروع کار کم است دلایلی وجود داشت،یکی از این دلایل این است که ابتدا مسئولان طرح می خواهند تعداد مخاطبان فیلم ها را بسنجند تا به مرور بر حسب تعداد مخاطبان تعداد سالن ها را بیشتر کنند.
در صورت استقبال سانس فوق العاده در نظر گرفته شود و در صورت افزایش مخاطبان سالنهای اضافی در همان سینما ها و مراکز برای نمایش فیلمها در نظر گرفته شود .
با توجه به این که تمام درآمد فروش این سالنها در اختیار صاحبان فیلمها قرار می گیرد حدود سه برابر فیلمهای دیگر می شود در واقع اکران در ۴ سینمای گروه هنر و تجربه درآمدی برابر با ۱۲ سالن دیگر سینما برای صاحبان اثر به همراه خواهد داشت.

*چرا اکران گردشی و مانند جشنواره است ؟
فرانسه پس از ۳۰-۴۰ سال به روش گردشی رسیده است. مخاطب این نوع سینما ، مخاطب کلاسیک سینما نیست . او با تمام ابزار آَشنا است می تواند از طریق سایت و برنامه ها و بولتن در جریان دقیق زمان نمایش فیلمها قرار گیرد . جمال امید یکی از بهترین و با تجربه ترین افراد در زمینه طراحی برنامه های جشنواره این چینش را انجام داده است.

*چه فیلمهایی درماه اول اکران شد ؟
فیلم های «ماهی و گربه»، «یک شب»،«از تهران تا بهشت»، «بیداری برای سه روز» جزو فیلم های در گروه سینمایی و فیلم «شش قرن و شش سال» ساخته مجتبی میرطهاسب مجموعه مستندهای کلاسیک از جمله فیلم های «اونشب که بارون اومد»،«ندامتگاه» و «تهران پایتخت ایران است » ازکامران شیردل و «یک اتفاق ساده» سهراب شهید ثالث هم چنین نمایش فیلم های «مردی با دوربین فیلمبرداری» به کارگردانی ژیگاورتوف، و «دشت بژین» به کارگردانی «آیزنشتاین» و «شعر سینما» ساخته «من ری» و «سزار باید بمیرد» به کارگردانی برادران تاویانی در گروه سینمای هنر و تجربه اکران شد.

*هدف سازمان سینمایی از تاسیس این گروه چه بوده است ؟
آرزوی حجت الله ایوبی به عنوان رییس سازمان سینمایی این بود که گروهی برای فیلم های سینمای هنر و تجربه را راه اندازی کند . او در نشست هم اندیشی چنین گفته بود :« هر چقدر جلوتر رفتیم احساس کردم زمینه کار فراهم تر است و افرادی که نامشان در گروه شورای سیاست گذاری این طرح اعلام شد نقش تعیین کننده ای در سرنوشت این طرح خواهند داشت و مطمئن شدم که این طرح در ایران قابل اجرا است. از همان آغاز می خواستیم کاررا به گونه ای طراحی کنیم که استمرار داشته باشد . من به این تجربه بسیار دلبستگی و امید دارم . افرادی که با انگیزه و پشت کار هستند و جوانانی که به آن دل بسته اند سرمایه های این کار هستند .»

* اهداف و امیدهای مسئولان طرح چیست ؟
رییس سازمان سینمایی : امیدی که به گروه هنر و تجربه دارم این است که علاوه بر اکرانهای خوب ، یک گروه آوانگارد در عرصه مدیریت سینما و تجربه های جدید از مدیریت سالن ها،تبلیغات و گفت و گو ها و جلسات فیلم باشد. . امیدوارم این گروه تجربه های جدیدی را آغاز کند . امیدوارم این گروه برای کارآمدی کل سینما باشد و خیلی از تجربه هایی که دوست دارم در کل سینما اتفاق بیفتد اول در اینجا و در هنر و تجربه موفق شوند و بعد در کل سینما گسترش یابد و انرژی مثبت را به کل سینما هدیه کند.
آرزوی سیف اله صمدیان : ۱- اکران آثار در قوطی مانده و انبار شده ۲- برپایی ورکشاپهای جدی در صبح های کمتر شلوغ خانه هنرمندان ۳- برگزاری جشنواره بین المللی هنرو تجربه با محوریت ایران
قرار است تاسیس این گروه یک کار ماندگار باشد .
مسئولان ابراز امیدواری کردند که چند سال دیگر یک مکان با چند سالن نمایش فیلم برای گروه هنرو تجربه تاسیس شود
قرار است تیم هنر و تجربه فقط به اکران فکر نکنند.
می توان امیدوار بود که ۱۰ سال دیگر این گروه جایی به عنوان پاتوق و سالن فراهم شود
این گروه بتواند در ساخت و نظارت فیلمهایی از این دست نیز حضور و فعالیت داشته باشد و پناهی برای علاقمندان این سینما به وجود بیاید .

*نگرانی ها ی پیش روی این گروه چیست ؟
سینمای اندیشه طبعا مخاطب عمومی ندارد. به کارگردانان و صاحبان اثر برنخورد اگر مخاطب زیادی از فیلم ها استقبال نمی کند.در همه جای دنیا روال همین گونه است.

*پیشنهاد رییس سازمان سینمایی به گروه هنر و تجربه چه بود ؟
حجت الله ایوبی که در روزهای دفاع مقدس در جمع سینماگران این گروه شرکت داشت، پیشنهاد داد :«به نظرم سینمایی که می‌تواند جنگ را روایت کند همین سینمای هنر وتجربه است که قادر است روابط مهمی که دردفاع مقدس وجود داشت روایت کند. دلم می‌خواهد که هنر و تجربه یکی از مفاهیم اصلی‌اش را روی این بخش بگذارد و به حوزه اندیشه‌ای و روابط انسان بهشتی دفاع مقدس به عنوان یکی از موضوعات اساسی توجه کند که مطمئنا باعث می‌شود این نوع سینما ماندگار شود. به تمام آنهایی که نگران‌اند و کل حضور ایران در جشنواره‌ها را زیر سوال می‌برند اطمینان می‌دهم که اگر فیلم‌های تجربه گرا و هنری در زمینه مفاهیم دفاع مقدس ساخته شود، همه جشنواره‌ها طالبش خواهند شد. به عنوان مثال معتقدم اگر کسی مانند آقای شهرام مکری با نگاه خودشان فیلم دفاع مقدسی بسازند ،‌قطعا تمام جشنواره‌ها طالب آن خواهندشد.»
*چه فیلمهای سینمایی تاکنون برای اکران در این گروه انتخاب شدند ؟
«پرویز» ساخته مجید برزگر، «از تهران تا بهشت» به کارگردانی «ابوالفضل صفاری» ،«آفتاب،مهتاب، زمین» ساخته «علی قوی تن » و «بیداری برای سه روز » به کارگردانی «مسعودامینی تیرانی»، «ماهی و گربه» به کارگردانی «شهرام مکری» ،« اشیا آنچه در آیینه می بینید به شما نزدیکترند» به کارگردانی «نرگس آبیار» ، «پوسته »به کارگردانی «مصطفی آل احمد »، «تابور» به کارگردانی «وحید وکیلی فر» و «دختر.. مادر…دختر» به کارگردانی «پناه برخدا رضایی»
*چه فیلمهای مستندی تاکنون پذیرفته شده اند ؟
«کهریزک چهارنگاه » ، «ملف گند»، « شش قرن و شش سال »، «از ایران ، یک جدایی » و «نویسنده بودن » آثاری است که پس از آغاز به کار گروه سینمایی «هنر و تجربه» در سینماهای این گروه اکران می شوند
«کهریزک ، چهار نگاه» به کارگردانی چهار فیلمساز مطرح در چهار اپیزود توسط «رخشان بنی اعتماد»، «محسن امیریوسفی»،«بهمن کیارستمی» و «پیروز کلانتری» با تهیه کنندگی « محسن امیریوسفی و پیروز کلانتری» در سال ۱۳۹۰ ساخته شده است.
«نویسنده بودن» به کارگردانی و تهیه کنندگی «مصطفی آل احمد» درباره زندگی سیاسی، اجتماعی و خصوصی زنده یاد جلال آل احمد است . «ملف گند» به کارگردانی و تهیه کنندگی «محمود رحمانی» ، «از ایران یک جدایی » به کارگردانی آزاده موسوی ، کوروش عطایی، دیگر آثار مستند راه یافته برای اکران هستند.
هم چنین مجموعه ای از آثار بزرگان سینما هم چون «مسافر» و «لباسی برای عروسی» از عباس کیارستمی ، «پرویز » ساخته مجید برزگر، «از ایران ، یک جدایی » ساخته آزاده موسوی ، کوروش عطایی، «من از سپیده صبح بیزارم» ساخته علی کریم، «آفتاب ، مهتاب ، زمینی» به کارگردانی «علی قوی تن » جزو آثاری هستند که قرار است نمایش داده شوند.
هم چنین «خاطراتی برای تمام فصول » از مصطفی رزاق کریمی و « عروسک » از محمدرضا رحمانی نیز جزو آثاری است که به زودی اکرانشان در گروه سینمایی هنر و تجربه آغاز می شود.