
حمید فرخ نژاد: سینمای هنر و تجربه باید مورد حمایت دولت قرار گیرد
خود من هم بیشترین لذت را در سینمای تجربهگرا و هنری بردهام
نشست فیلم سینمایی «پوسته» با حضور حمید فرخنژاد (بازیگر)، مصطفی آلاحمد (تهیهکننده و کارگردان) و سید جمال ساداتیان (مشاور تهیه) در غرفه ایسنا در نمایشگاه مطبوعات و رسانهها برگزار شد.
به گزارش خبرنگار سینمایی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، حمید فرخنژاد با بیان اینکه با گذشت ۶ سال از فیلم «پوسته» چیز زیادی را به یاد نمیآورد درباره علت حضورش در این اثر هنری گفت: به خاطر نوگرایی که آل احمد در کارش دارد و روحیه تجربهگرایی و نگاه نویی که به سینما دارد در فیلم اول او بازی کردم. نگاهی که متأسفانه خیلی به ندرت دیده میشود چون سیستم سیاستگذاری و مدیریت کشور به گونهای سینما را جهت دهی میکنند که سینماگران دنبال نوگرایی نروند.
وی ادامه داد: این فیلم خارج از نگاه تجاری به سینما ساخته شد و به گواه این ۶ سال توفیقی مورد تأیید سیاستگذاران نبوده و این دو ویژگی که لازمه کار فرهنگی است، بیشترین دلیل برای حضور در این فیلم بود.
مصطفی آل احمد درباره خاص بودن این فیلم و ریسک ساخت آن به عنوان تجربه اولش اظهار کرد: گمان نمیکردیم مشکلی برای ساخت و تولید داشته باشد و با عواملی که انتخاب کردیم، تصور میکردیم فیلم در میان مردم مورد استقبال قرار گیرد و هنوز هم چنین پیش بینی داریم.
وی افزود: من به این نوع سینما و فیلمهای فرهنگی اعتقاد دارم و موفقیت گروه هنر و تجربه این موضوع را نشان میدهد. مخاطبان وسیعی داریم که در جستجوی این فیلمها هستند و آثار وزین را میخواهند. این مسیر غلطی بوده که برخی مدیران سینمایی به دلیل پایین بودن سطح سلیقهشان هدایت کردند در حالی که این نوع سینما همیشه قابل تحسین بوده است.
آل احمد با اشاره به ویژگیهای «پوسته» گفت: فیلم به لحاظ تولیدی جادهای و بسیار سخت بود. در زمستان که فصل سختی است کار انجام شد. خصوصا بخش ترن و پرواز کایت که بسیار سخت بود،البته فیلمسازی نیستم که در آپارتمان بتوانم فیلم بسازم.
سید جمال ساداتیان درباره حضورش در این پروژه اظهار کرد: آشناییام با آل احمد و نوع جنس فیلمهایی که کار میکردم باعث شد تجاربم در تولید را در اختیارشان بگذارم.
وی مشکلات اساسی این نوع فیلمها را عدم داشتن سالنی برای نمایش عنوان کرد و گفت: هنر و تجربه یک شروع است و باید اطلاعرسانی مناسبی خصوصا با کمک شهرداری و رسانه ملی بشود.
آل احمد در پاسخ به سوالی درباره علت تاخیر ۶ ساله اکران فیلمش گفت: زمانی که فیلم به دست اداره نظارت رسید از من خواسته شد سکانس پایانی را عوض کنم و انجام دادم و دوباره فیلمبرداری کردیم. بعد از جشنواره فجر دوباره با لیست زیادی از اصلاحات مواجه شدیم مانند کلوزآپها و تصویر تخت نرد و حتی خواستند قهرمان فیلم نمیرد. میگفتند چون یزید تخته نرد را دوست داشت نباید نشان داده شود. گفتم یزید کباب و عطر هم دوست داشت پس باید آن را هم ممنوع کنید. متأسفانه بدفهمیهایی درباره فیلم بود و در فضای سیاسی که وجود داشت حساسیتها بیشتر بود.
فرخنژاد در بخش دیگری از این نشست که امروز ۱۸ آبان ماه در غرفه ایسنا برگزار شد، درباره ویژگیهای نقش اش در این فیلم اظهار کرد: بازی در سکوت بسیار خاص بود. «پوسته» یک فیلم تصویر محور کم دیالوگ است و برای من که تکیهام در کارهای قبلی روی دیالوگ بود جالب و تجربه متفاوتی بود.
وی ادامه داد: سینمای ارزشمند و صاحب وجاهت هنری ما شرایط سختی بر آن متحمل است. برخلاف سینمای تجربی که شرایط آن بسیار متفاوتی است. در سینمای مستقل هنری، سختی روی دوش آدمهاست و عوامل در شرایط نامناسبی کار میکنند و در نهایت ۶ سال هم فیلم دیده نمیشود و همیشه این نوع سینما مورد بیمهری قرار گرفته است.
این بازیگر افزود: این نوع اکران (هنر و تجربه) به دلیل سردرگمی و متمرکز نبودن باعث میشود مخاطب گیج شود و تماشاگران ما هنوز به این نوع فیلم دیدن عادت ندارند. آثار شاخص ما متعلق به این نوع سینمای تجربه گرا است و مسئولین تنها پز آن را دادهاند. سینمای غیرتمندی که روی جامعه و کشورش تعصب دارد و باید در کنار سینمای سرگرمکننده که حضورش لازم است باشد.
آل احمد درباره انتخاب بازیگران این فیلم گفت: در ابتدا خیلی از بازیگران سینما را لیست کردیم اما وقتی برای نقش اصلی با حمید فرخنژاد صحبت کردیم احساس کردم ویژگیهای نقش محوری فیلم با او کامل میشود. فرخنژاد بازی بسیار نرم و نامحسوسی در «پوسته» دارد که فکر میکنم از بازیهای خوب او است. شاکردوست هم با چهره جدیدی در این کار حاضر شده است.
ساداتیان در پاسخ به سوالی درباره مشکلات اکران اینگونه فیلمها اظهار کرد: سینمای ما خیلی بلاتکلیف است و استراتژی مشخصی برای آن نداریم. باید تناسبی بین تولید و عرضه وجود داشته باشد. وقتی فضای اکران اینقدر محدود است باید تناسبی بوجود آورد. همیشه حاشیههایی هم بوده که به اکران فیلمها صدمه زده است.
آل احمد در ادامه صحبتهای ساداتیان گفت: برخی دوستان فیلمهایی با بودجهها و رانتهای زیاد میسازند که این فریبی بیش نیست. محمد آفریده ثابت کرد که با هزینه کم میشود فیلمهای خوب و منطقی ساخت. اگر امروز به این سینما اجازه کار داده نشود خیانت است و این فیلمها را مردم دوست دارند و هنر و تجربه این را ثابت کرد اگر میخواهیم بسیاری از مسائل اجتماعی حل شود راهش فرهنگ، فرهنگ و فرهنگ است.
فرخنژاد هم با بیان اینکه سینما باید در همه ژانرها فعال باشد اظهار کرد: به هر حال نوع کار هزینه را مشخص میکند و قطعا تفاوت خواهند داشت. نکته مهم آن است عرصه را برای سینمایی که وجاهت فرهنگی بیشتری دارند تنگ نکنیم. این نوع سینما باید مورد حمایت قرار گیرد و از سوبسیدهای دولتی بهره بگیرد.
این بازیگر در ادامه با بیان اینکه یک بازیگر هم باید بحث تجاری کارش را لحاظ کند و تسلط داشته باشد و هم بحث هنری گفت: باید تعادلی بین این دو برقرار کرد تا بازیگر موفقی بشود. سینما هم باید برای همه طبقات محصول داشته باشد و یک بازیگر باید در کارهای تجاری و هنری حضور موفقی داشته باشد مانند بهروز وثوقی که هم «تنگسیر» را داشت و هم «همسفر» و در هر دو سینمای هنری و تجاری موفق بود. خود من هم بیشترین لذت را در سینمای تجربهگرا و هنری بردهام.
فرخ نژاد درباره سرنوشت اکران فیلم «سفر سرخ» به عنوان تنها تجربه فیلمسازیش گفت: پرداختن به مقوله جنگ یک چیز ویترینی و معطوف به هفته دفاع مقدس شده است. حوصله دیدن فیلم جنگی را کسی ندارد و یکی دوبار که برای اکران اقدام کردم زیاد با اقبال روبرو نشد. سینمادار هم حق دارد یک فیلم مردم پسند بگذارد. ماهیت جنگ هم عوض شده و با کشوری که درگیر بودیم الان حامیاش هستیم و شاید یادآوری خیلی چیزها به صلاح نباشد. شاید بشود در هنر و تجربه اکران شود و نمیدانم بعد از ۱۴ سال چه جذابیتی خواهد داشت. عروس و دامادهای ۱۴ سال پیش هم دیگر برای هم جذابیت ندارند.
آلاحمد در پایان این نشست درباره کار آیندهاش و علت عدم فیلمسازیش بعد از «پوسته» اظهار کرد: دو سال تمام روی فیلمنامه مربوط به جنگ کار کردم و خواستم نگاه جدیدی داشته باشم. سفری هم به پاریس داشتم و کار از آن جا شروع میشد اما به خاطر کج سلیقگیها در فارابی مانده است. متأسفانه ارزیابها نگاه کلیشهای به این نوع کارها دارند در حالی که باید نگاه جدیدتری به جنگ داشت. به خاطر همین مشغول نوشتن فیلمنامهای هستم که تهیهکنندهاش در پراگ است و امیدوارم آن را بسازم.
فیلم «پوسته» ساخته مصطفی آلاحمد پس از شش سال در گروه سینمایی هنر و تجربه به نمایش در میآید.
این فیلم از ۱۹ آبان ماه به مدت سه ماه در ۵ سینمای تهران و مشهد نمایش داده خواهد شد.
«پوسته» محصول مرکز گسترش سینمای مستند وتجربی ومصطفی آل احمد است و در آن حمید فرخنژاد، الناز شاکردوست، مریم کاویانی، حمیدرضا فلاحی و امیرغفار منش به ایفای نقش پرداخته بودند.
این اثر هنری هم مضمونی اجتماعی دارد و داستانش درباره یک زندانی محکوم به مرگ است که پس از اثبات بیگناهیاش آزاد میشود و بلافاصله در شرایطی قرار میگیرد که شواهد میتواند او را یک بار دیگر روانه زندان کند.