
فیلمهای متفاوت، راه متفاوت برای جوانان
سینایی، جلیلی، یعقوبی در کنار کارگردانان فیلمهای کوتاه هنر و تجربه
بهناز شیربانی: شب ۲۰ ابان ماه آیین دیدار مردمی سازندگان چهار فیلم کوتاه «ماه عسل»، «از طرف آنها»، «سوزن» و «چند کیلومتردورتر» در باغ موزه سینما برگزار شد.
در ابتدای این مراسم ، سحر عصر آزاد که اجرای برنامه را برعهده داشت با اشاره به جایگاه فیلم کوتاه در سینما و لزوم پرداختن به آن در گروه سینمای هنر و تجربه گفت: «احترام زیادی برای فیلم های کوتاه و مستند قائلم و خوشحالم از اینکه در این گروه سینمایی جایگاه خوبی برای این فیلم ها و سازندگانش در نظر گرفته شده است».
عصر آزاد از یکی از مهمانان ویژه این مراسم، خسرو سینایی درخواست کرد تا چند دقیقه ای برای حاضران صحبت کند. سینایی در ابتدا با اشاره به ساعت برگزاری مراسم گفت: «فکر می کنم لازم باشد تا درباره ساعت برگزاری این مراسم تجدید نظری بکنید. در دنیا چنین اکران هایی معمول است و اصولا ساعتی که برای چنین جمع های فرهنگی در نظر می گیرند قبل از ظهر است و به نظر من ساعت ۱۱ روز جمعه مناسب ترین زمان برای این مراسم است».
او ادامه داد: «تا به امروز فیلمی در گروه سینمای هنر و تجربه ندیدم، اما امیدوارم فیلم هایی باشد که با معقوله هنر قابل سنجش باشد و جنبه تجربه در آن دیده شود و نکته دیگر این است که ۳-۴ سال پیش در خانه هنرمندان فیلم هایی تجربی که در اروپا ساخته شده بود را نمایش دادم و بعد از نمایش چند جوان پیش من آمدند و بابت نمایش فیلم ها تشکر کردند و می گفتند ما چنین فضاهایی در ذهنمان بود اما فکر کردیم سینما نیست. امیدوارم جرئت این را داشته باشیم که فیلم های متفاوتی نشان بدهیم و جوانها هم راه های متفاوتی را تجربه کنند».
سینایی افزود: «باید بپذیریم سینما یک ابزار است و این ابزارمی تواند در خدمت انواع ذهن ها قرار گیرد. همیشه این نکته را متذکر شدم که ریشه های موفق سینما را می توان در فیلم های کوتاهی که نسل پیش تجربه کردند پیدا کرد.مثل اینکه وقتی فیلم «چشمه» ساخته شد. سینمای دیگری بود و یا«یک اتفاق ساده» و… نمایش فیلم های کوتاه در این گروه سینمایی اتفاق بسیار خوشایندی است و فیلم های کوتاه اگر توسط ادم های خلاقی ساخته شود، راه های تازه ای را در سینمای ایران باز خواهد کرد».
ابوالفضل جلیلی نیز دیگر مهمان این مراسم بود که چند دقیقه ای صحبت کرد. او که در صحبت هایش به همکاری وزارت ارشاد با فیلم سازان اشاره کرد و اینکه اجازه دهند فیلم های خوبی ساخته شود.گفت: «بایداز ساخت فیلم های تجربی حمایت کرد و اینطور نباشد که به قول ناصر تقوایی اگر کسی نمی تواند فیلم کلاسیک بسازد چیزی سر هم کند و به اسم فیلم اوانگارد تحویل مردم بدهد.اساتید خوبی در سینما داریم که می توانیم از تجربه انها استفاده کنیم.سالها گذشته است و به نظرم ما هنوز فیلم سازی مثل امیر نادری یا شهید ثالث بیرون نداده ایم».
در ادامه نوبت به معرفی فیلم های کوتاه و دعوت از سازندگان انها شد. نخستین فیلم سازی که همراه با عواملش برای سخنرانی دعوت شد. پویا نبی کارگردان فیلم «ماه عسل» بود. او به همراه آناهیتا افشار (بازیگر) و محمد یعقوبی (نمایشنامه نویس و کارگردان) روی صحنه حاضر شد.
نبی درباره چگونگی ساخت فیلمش گفت: «این فیلم اولین فیلم کوتاه من بود در سال ۹۱ بر اساس نمایشنامه ای از محمد یعقوبی شکل گرفت. من با تجربه اندک به دنبال قصه ای بودم که بتوانم با سرمایه کم و گروه محدود آن را بسازم. نمایش «رقص کاغد پاره ها» را از محمد یعقوبی دیدم و اپیزودی به نام «ماه عسل» داشت. وقتی با محمد یعقوبی اشنا شدم از او خواستم تا اجازه بدهد تا این نمایشنامه را به فیلم نامه تبدیل کنم و موافقت کرد و با گروه حرفه ای و بودجه اندک ساخت فیلم آغاز شد».
او ادامه داد: «این فیلم از این جهت برایم اهمیت دارد که ساخت آن و موفقیتش باعث شد تا فیلم های بعدی را بسازم».
در ادامه محمد یعقوبی نیز گفت: «از اتفاقی که در گروه سینمای هنر و تجربه برای فیلم های کوتاه رخ می دهد خوشحالم. متاسفانه موضوع اقتباس بر خلاف سینمای غرب در ایران جا نیفتاده است و کارگردان ها در ایران فکر می کنند باید فیلم نامه نویس هم باشند و مطالعه کمی هم دارند و پویا نبی این فیلم را بر اساس نوشته ای ساخت و فکر کرد که بهتر است انرژِ ی را روی کارگردانی بگذارد و امیدوارم این راه را ادامه بدهد».
آناهیتا افشار نیز در سخنان کوتاهی گفت: «فیلم کوتاه را دوست دارم و خوشحالم چنین محلی برای نمایش فیلم های کوتاه هست و فیلم کوتاه انگیزه ای به کارگردان هایی چون پویا نبی می دهد که فیلم بلند بسازند».
پویا نبی در انتها با اشاره به دیده شدن این فیلم طی چند ماه گذشته در جشنواره سانفرانسیسکو گفت:«این فیلم در این جشنواره نمایش داده شد و من قادر به حضور در جشنواره نبودم اما خوشبختانه خانم افشار جایزه بهترین بازیگر زن را برای بازی در این فیلم از جشنواره دریافت کرد و این جایزه تازه به دست من رسیده است و فکر کردم اینجا بهترین مکانی است که جایزه را به او تقدیم کنم. اناهیتا افشار به نظر من یکی از با هوش ترین بازیگران سینمای ما است».
فیلم بعدی که معرفی شد فیلم «سوزن» به کارگردانی اناهیتا قزوینی زاده بود که کارگردان در مراسم حضور نداشت.
در ادامه نوبت به معرفی فیلم «چند کیلومتر دورتر» به کارگردانی ابراهیم ایرج زاد رسید. کارگردان این فیلم به همراه سهیلا گلستانی و رایا نصیری (بازیگران)، نازنین خزاعی (طراح صحنه و لباس) و مهدی اصلانی (فیلم بردار) روی صحنه حاضر شدند.
ایرج زاد در ابتدا گفت: «فیلم نامه یک اثر اقتباسی است و علاقه زیادی به سینمای اقتباسی دارم و متاسفانه مشکلی که ادبیات داستانی ما دارد این است که بیش از اینکه داستان روایت شود، توصیف است».
او ادامه داد: «امیدوارم اقتباس در سینمای ما فراگیر تر شود و در جشنواره ها به فیلمنامه های اقتباسی اهمیت داده شود تا فیلم سازان به استفاده از این روش ترغیب شوند».
رایا نصیری نیز گفت: «ممنون از این اتفاق و مشتاق هستم تا در فضای دوست داشتنی فیلم باشم و در کنار شما فیلم را ببینم».
سهیلا گلستانی دیگر بازیگر فیلم نیز گفت: «بسیار خرسندم در جمع بزرگانی که موجبات علاقه هم نسلان من به سینما را فراهم کردند حضور دارم. امیدوارم این فعالیت هنر و تجربه بتواند نفس پاکیزه و پاکی را به سینما ما بدمد».
خزاعی نیز افزود: «این فیلم نخستین تجربه فیلم کوتاه من است و خوشحالم که در گروه سینمای هنر و تجربه حضور دارد و امیدوارم همه چیز در این گروه سینمایی به خوبی پیش برود».
مهدی اصلانی نیز گفت: «در فیلم های بلند کار می کنیم و سر فیلم های کوتاه خستگی درمی کنیم».
اما معرفی آخرین فیلم به فیلم کوتاه «از طرف آنها» اختصاص داشت. سعید روستایی کارگردان و عباس جمالی بازیگر برای معرفی فیلم روی صحنه حاضر شدند.
روستایی در سخنان کوتاهی گفت: «این فیلم دومین فیلم من است و نام اصلی آن «مراسم» بود».
خسرو سینایی، ابوافضل جلیلی، مهدی رحمانی، محمد رضا غفاری، محمد یعقوبی، جمشید گرگین، آیدا کیخایی از جمله مهمانان این مراسم بودند.