
شرايط اكازيون اكران براي مستند جنجالي!
جوان و انتقاد به هنر و تجربه
روزنامه جوان در مطلبی نوشته « محمدصادق عابدینی » درباره حضور مستند «چنارستان » در گروه هنر و تجربه نکته هایی را مطرح کرد.
****
دبیر شـورای سیاستگذاری گروه سینمایی «هنر و تجربه» از احتمال اکران مستند بحثبرانگیز «چنارستان» در این گروه سینمایی خبر داد. امیرحسین علمالهدی در گفتوگو با خبرگزاری ایرنا، با اعلام اکران مستندهای پرمخاطب جشنواره سینما حقیقت، نام برخی از فیلمهایی را که قابلیت اکران در «هنر و تجربه» دارند بیان کرد که در بین آنها نام مستند «چنارستان» ساخته هادی آفـریده نیز به چشم مـیخورد.
هنر و تجربه جایی برای نظرکردهها
گروه سینمایی هنر و تجربه که به تازگی و با حمایت سازمان سینمایی آغاز به کار کرده است پیش از این مستندهای «شش قرن و شش سال» و «خاطراتی برای تمام فصول» را نیز اکران کرده بود. این گروه سینمایی مدعی «تلاشی برای نمایش آن دسته از فیلمهای باارزش در میان فیلمهای غیرتجاری است که اکرانشان میتواند جایگاه شایسته و درخور سازندگان آنها را در جامعه سینمایی روشن کند و به ارتقای دانش سینمایی تماشاگران و ارتقای کیفیت هنری سینمای ایران کمک کند»، است. کافه سینما با یادآوری که فعالیت گروه سینمایی « هنر و تجربه» نوعی کپیبرداری از سینمای فرانسه در چهار دهه پیش است، از مزایای عجیب دولتی که برای رونق این گروه سینمایی در نظر گرفته شده، گزارشی را منتشر کرده است؛ از پرداخت تمام و کمال هزینه سالن سینما (حتی سالن خالی) توسط دولت، تا دادن پول مستقیم به هر فیلم برای تشویق کارگردانانی که فیلمهایشان را برای نمایش به این گروه بدهند، علاوه بر اینها، انجام تبلیغات و پخش فیلمها توسط مدیریت اجرایی طرح و همچنین باز هم از پول بیتالمال انتشار و توزیع مجلهای با نوشتارهایی از منتقدین نام آشنا به صورت رایگان! (مجلهای که به صورت هفتهای و در حدود ۹۰ صفحه منتشر میشود و توسط افراد مرتبط با گروه شکل گرفته و در آن بسیاری از منتقدین و سینماگران یادداشت و مصاحبه دارند.) اینها بخشی از دست و دلبازی دولت برای این گروه سینمایی است. حال قرار است در این گروه سینمایی فیلم بحثبرانگیز و پر ابهام «چنارستان» اکران شود. چنارستان به کارگردانی هادی آفریده ساخته شده و محصول مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی به شمار میرود. این مستند توانست در جشنواره سینما حقیقت که توسط مرکز گسترش برگزار میشود، جایزه بهترین فیلم مستند را از آن خود کند.
داستان فیلم گویا درباره تاریخچه خیابان ولیعصر(عج) تهران است.
چنارستان جاده پهلوی
اینکه مرکز گسترش بخواهد به یکی از محصولات خودش جایزه بدهد مسئلهای عجیب به شمار نمیرود. اما آنچه باعث شد تا نسبت به تولید این مستند و جایزه گرفتن آن اعترض شود، محتوای «چنارستان» است. ابتدا «جوان» طی گزارش «راهآهن تا تجریش دربست در تطهیر پهلوی» نسبت به اهدافی که مستند در پی رسیدن به آن است، اعتراض کرد، بعد از آن بود که سایر رسانهها هم نسبت به این مستند موضعگیری کردند. نکته مشترک همه اعتراضها این مسئله است که مستندساز تلاش میکند تا به بیننده القا کند نظام گذشته بهتر و شرایط آن ایدهآلتر از اوضاع کنونی است. همان خط فکری که در مستندهای شبکه سلطنتطلب «من و تو» نیز دیده میشود.
حتی اعتراض تماشاگران در سالن سینما به فیلم که با واکنش تند مدیر مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی همراه بود، باعث نشد تا این فیلم شبههانگیز از دسترسی به عنوان بهترین مستند جشنواره سینما حقیقت دور بماند و در عین حال سازمان زیباسازی شهرداری تهران هم گویا برای خرید آن دست به جیب شده است. هم اکنون نیز در تکمیل پازل حمایت از مستندی که تطهیر پهلویها را دنبال میکند، گروه سینمایی هنر و تجربه با همه شرایط اکازیون خود در پی اکران این فیلم برآمده است تا احیاناً کسانی که در طول جشنواره نتوانستند این فیلم را ببینند از آن استفاده کنند.
خاصه خرجیهایی که در سینمای ایران برای برخی از کارگردانها و تعدادی از فیلمهای حاشیهدار باب شده، در حال تبدیل شدن به یک مد و روش عادی شده است؛ به نحوی که هر فیلمی که بیشتر به حاشیهها بپردازد و حتی دیدگاههای ضدنظام داشته باشد توسط جریان دولتی سینمای ایران مورد توجه قرار گرفته و به جای بایکوت یا حتی بازخواست سینماگر با ارائه تسهیلات و امتیازاتی از آن حمایت میکنند. با این نوع دیدگاه، احتمال میرود در سالهای آینده شاهد این باشیم که مستندهای «انقلاب ۵۷» و «رضاشاه» که از سوی شبکه من و تو تهیه و تولید شدهاند نیز در ردیف فیلمهای مورد علاقه و مورد حمایت سینمای بیمار ایران قرار بگیرند.
منبع : روزنامه جوان