
حمایت اهالی سینما از «خانه پدری»
شرق روز ۴ دی نوشت : عصبانیتها از «خانه پدری» عیاری همچنان ادامه دارد. اهالی سینما اما، به این دلواپسیها بیاعتنا هستند و فیلم آخر این کارگردان را «اتفاقی مثبت در سینمای ایران» میدانند. در فاصله چندروز مانده به اکران فیلم در گروه هنر و تجربه، با اینکه شورای پروانه نمایش بهعنوان ارگان رسمی دولت، نمایش فیلم را قانونی اعلام کرده، گروهی خلاف نظر ارگان رسمی دولت را دارند. جمال شورجه، عضو شورای پروانه ساخت، بههیچوجه نمایش این فیلم را برنمیتابد و اساسا معتقد است این فیلم نباید رنگ پرده را ببیند. از طرف دیگر همایون اسعدیان، کارگردان سینما و عضو دیگر شورای پروانه ساخت، نظری مخالف شورجه دارد. او درباره اخذ مجوز اکران فیلم «خانه پدری» در گروه هنر و تجربه به «شرق» گفته: «باید بپذیریم تنها جایی که از نظر قانونی و حقوقی باید درباره اکران فیلمها اظهارنظر کند، شورای پروانه نمایش است. اعضای این شورا هم از نهادهای حساس و مهم کشور از جمله وزارت اطلاعات، آموزشوپرورش و… هستند. پس اگر کسانی به تصمیمات این شورا معترضند، هیچچیزی نمیتوان گفت؛ چون در این صورت جز هرجومرج حاکم نخواهد شد. ابوالحسن داوودی (رییس شورای صنفی نمایش) هم در گفتوگو با «ایلنا» از احترام به قانون صحبت کرده و گفته است: «باید فکری برای اختیارات نهادهای قانونی شود. اگر نهادهایی مانند وزارت فرهنگ و ارشاد دارای مشروعیت هستند، قانون جایگاهشان را مشخص کرده و همه موظف به رعایت تصمیمات اتخاذشده از سوی آنها هستند، این شرایط موازی و متهبهخشخاشگذاشتنها بیمعنی است.» اما نکته مهم در این جدال، حمایت برخی چهرههای سینمایی از «خانه پدری» است. این عده که اتفاقا با ساخت فیلمهای ارزشی شناخته میشوند، بر این عقیدهاند که قطعا «خانه پدری» دارای ارزشهای هنری بالایی است و از نمایش فیلم خرسندند. مجتبی راعی، کارگردان سینمای ایران از جمله کسانی است که حساسیتها نسبت به این فیلم را بیمورد میداند. او در بخشی از صحبتهایش با ایسنا، با اشاره به این نکته که درباره فیلم «به رنگ ارغوان» نیز چنین نگاهی وجود داشت و با اکران آن بسیاری از سوءتفاهمها برطرف شد، از نمایش این فیلم حمایت کرد. عزیزالله حمیدنژاد نیز معتقد است: «وقتی مخاطب در سطح گستردهتر این فیلم را ببیند، راحتتر میتواند درباره آن قضاوت کند تا اینکه یکسری پیش از نمایش بهجای مخاطب هم تصمیم بگیرند و مانع نمایش فیلم شوند.» همچنین سعید سهیلی در گفتوگو با ایسنا این نکته را متذکر شده که اساسا با نمایش این فیلم میتوان متوجه شد که در همه این سالها که جلو نمایش آن گرفته شده است، دلایل معقول و منطقی نداشته و صرفا سلیقه عدهای معدود باعث شده تا نمایش داده نشود. مسعود آبپرور نیز در حمایت از «خانه پدری» میگوید: «بهمانند آدمهای توسعهیافته در یک جامعه در حال توسعه رفتار کنیم. قرار نیست با نمایش یک فیلم انقلابی بر پا شود. اگر فکر میکنیم جامعه روبهرشدی داریم، سینما هم میتواند مثل سایر ارکان اجتماعی در جهت تحکیم جامعه قدم بردارد و نه نابودی آن.»
پوران درخشنده و نرگس آبیار نیز از جمله دیگر سینماگرانی هستند که در روزهای اخیر از این فیلم حمایت کردند. حمایت گسترده اهالی سینما از «خانهپدری» در حالی صورت گرفته که این فیلم از چهارمدیماه نمایشش را در سینماهای هنر و تجربه آغاز خواهد کرد؛ نمایشی که به گفته رسانههای اصولگرا، بهدلیل جو بهوجودآمده در چندروز گذشته علیه اکران فیلم «خانه پدری» برای جلوگیری از ممنوعیت دوباره اکران فیلم زودتر از موعد انجام شده است. بااینحال «خانه پدری» با درنظرگرفتن ردهسنی خاص (بالای ١۶سال) برای مخاطبانش نمایش داده میشود؛ اتفاقی که قطعا تا حد زیادی دلواپسی گروهی را که قایل به خشونت و تاثیر بد آن در جامعه هستند کاهش میدهد.
شرق در روز ۵ دی خبر توقیف فیلم دوباره خانه پدری را اعلام کرد.
«خانهپدری» قفل شد
شرق: نه «منهای١۶» روی پوستر متقاعدشان کرد، نه مجوزی که سازمان سینمایی برای اکران این فیلم صادر کرده بود. دلواپسان آنچنان به فیلم آخر کیانوش عیاری تاختند که عاقبت قفل توقیف بر در «خانهپدری» خورده شد. به این ترتیب سهم این فیلم از اکران محدود، تنها نمایش در هشتسانس سینما کورش بود و آخرین سانس نمایش فیلم شب گذشته به پایان رسید. کشمکش چهارساله بر سر ۱۰دقیقه جنجالی به آنجا ختم شد که خبر توقف نمایش «خانهپدری» در برخی خبرگزاریها منتشر شود. پس از آن کیانوش عیاری، کارگردان فیلم در گفتوگو با «شرق» خبر توقف نمایش فیلمش را تایید کرد. فیلم پرحاشیه عیاری در حالی توقیف شد که روز گذشته حجتالاسلام مرتضی آقاتهرانی، نایبرییس اول کمیسیون فرهنگی مجلس در گفتوگو با «فارس» درباره آن در گروه هنر و تجربه گفته بود: «مجلس درباره فیلم «خانهپدری» نظر دارد و محتوای آن را مناسب نمیداند و معتقد است این فیلم نباید از امتیاز اکران استفاده کند.» آقاتهرانی افزوده بود: «غیر از مجلس، این فیلم مورد نقد بسیاری از کارشناسان از جمله برخی مسوولان ارشاد است، ولی اینکه چطور میشود فیلمی که هم سرمایهگذار اول آن یعنی نیروی انتظامی و هم خود مسوولان ارشاد با آن مساله دارند اکران شود؟» ساعاتی پس از صحبتهای آقاتهرانی بود که خبر رسید نمایش فیلم متوقف شده است. در کنار مخالفت برخی نمایندگان مجلس و کارگردانانی چون جمال شورجه با اکران محدود فیلم، سینماهای زیرمجموعه شهرداری و حوزه هنری هم در روزهای گذشته بر سر نمایش «خانهپدری» بهانهتراشی کرده بودند. «فارس» چندروز پیش به نقل از «منابع آگاه» خود در حوزه هنری، خبر داده بود که حوزه در ادامه سیاست پرهیز از اکران فیلمهای سیاه و ضددینی، خانهپدری را در سینماهای خود اکران نخواهد کرد. از میان سینماهای حوزه هنری، سه سینمای پردیس آزادی، سوره اصفهان و هویزه مشهد به نمایش فیلمهای گروه هنر و تجربه اختصاص داشت که مطابق تصمیمات اخذشده در مورد نمایش این فیلم، حوزه هنری با گروه هنر و تجربه همکاری نکرد.از سوی دیگر، روز گذشته «خانه هنرمندان ایران» هم از اکران این فیلم کنار کشید. آنطور که «نسیم» روز جمعه گزارش داد، این فیلم با عدم موافقت خانههنرمندان ایران روبهرو شد و این مرکز ساخته عیاری را روی پرده نبرد. مجید سرسنگی، مدیرعامل خانه هنرمندان در تماس خبرنگار «شرق» با او، با ذکر اینکه در جلسهای بهسر میبرد، حاضر به پاسخگویی در اینباره نشد. با کنارکشیدن خانه هنرمندان از نمایش این فیلم، سینما آزادی هم بهعنوان یکی از سینماهای وابسته به حوزه هنری و شهرداری، این فیلم را تحریم کرده بود.
اهالی سینما و تماشاچیان اما، بیاعتنا به صفآرایی مخالفان، از شامگاه پنجشنبه چهارمدی تا شامگاه روز جمعه به سینما کورش رفتند و به تماشای فیلم نشستند و حتی اکران آن در این سینما به سانس فوقالعاده کشیده شد. «خانهپدری» سال۸۹ و با سرمایهگذاری مشترک نیروی انتظامی – موسسه ناجی هنر- و بخشخصوصی ساخته شد، اما با تکمیل فیلم، نیروی انتظامی اولین نهادی بود که با آن به مخالفت برخاست و خواستار بایگانی فیلم شد. این فیلم با بازی مهدی هاشمی، شهاب حسینی، نازنین فراهانی و مهران رجبی، فیلمی اپیزودیک است که مشکلات زنان در جامعه مردسالار ایران را طی ٧٠سال اخیر به تصویر کشیده است. بنابر اعلام سازمان سینمایی، «خانهپدری» قرار بود پس از چهارسال توقیف، از هشتمدی روی پرده برود. قرار بود فیلم بهصورت کامل و «بدون هیچ تغییری» در سالنهای گروه سینمایی هنر و تجربه در سراسر کشور اکران شود، اما تماشاگران زیر ۱۶سال امکان ورود به سالن را نداشتند. با تصمیم روز گذشته درباره این فیلم، «خانهپدری» برای بار دوم توقیف شد.
منبع: