امسال در سی و سومین دوره از جشنواره فیلم فجر، دو فیلم مستند نیز در رقابت با دیگر فیلم های این دوره جشنواره به نمایش گذاشته خواهد شد.
به گزارش روابط عومی گروه هنر و تجربه، مستند ” من می خوام شاه بشم” به کارگرانی مهدی گنجی از جمله فیلم های مستندی است که در کاخ جشنواره حضور دارد. فیلمی که پیش از این در جشنواره سینما حقیقت به اکران درآمد و با استقبال خوبی هم از سوی مخاطبان سینما مواجه شد.
گنجی معتقد است که سینمای مستند باید به شکل مستقل در عرصه فیلمسازی به راه و مسیر خود ادامه دهد. با این کارگردان سینما درباره اکران فیلم های مستند در گروه هنر و تجربه به صحبت پرداخته ایم که در زیر می خوانیم.

به نظر شما  اکران فیلم ها در گروه ” هنر و تجربه” چقدر تاثیرگذار بوده است؟
به نظر من در شرایطی که برای اکران فیلم های سینمایی وجود دارد،اکران فیلم ها در گروه هنر و تجربه اتفاق خیلی خوبی است. به هر حال همانند همه دنیا برای فیلم های خاص تر یا سینمای مستند، امکاناتی برای اکران ایجاد کنیم، قطعا کمک می کنیم به فیلمسازانی که فیلم های این دوستان نیز دیده شود. در عین حال سطح سلیقه مخاطبانی که کمی متفاوت تر به سینما نگاه می کنند را با نمایش این فیلم ها ارتقا دهیم.
چند ماهی از اکران فیلم ها در این گروه می گذرد، دیده ایم که بعضی از فیلم ها فروش خوبی هم داشته اند و این مسئله نشان می دهد که این نوع از سینما مخاطب خود را دارد. حتی من معتقدم که در اکران این گروه گاهی ممکن است که تنها ۱۰ نفر برای دیدن فیلمی در سالن سینما حضور داشته باشند نه تنها ایرادی ندارد بلکه این تعداد مخاطب هم بخشی از این سینما است. من از اتفاقی  که برای گروه هنر و تجربه افتاده، خوشحال هستم. به هر حال در عرصه فیلم های مستند هم و با نمایش این فیلم ها در این گروه فکر کنم فضای فیلمسازی برای امثال من هم فضای مناسب و بهتری خواهد بود.

تفاوتی بین اکران فیلم های مستند و فیلم های داستانی در گروه هنر و تجربه می بینید؟
ساعت هایی که برای پخش فیلم های مستند  تعیین می شود، همانند نمایش فیلم های داستانی نیست. به نظر می رسد نگاه دوگانه در این زمینه وجود دارد و سهمیه بندی انجام دادند. اما در این دوره مردم علاقه بیشتری به دیدن فیلم مستند پیدا کرده اند. وظیفه پخش فیلم های مستند در تمام دنیا، با تلویزیون است. متاسفانه در کشور  ما تلویزیون زیاد تمایلی به پخش فیلم های مستند ندارد.  اما وزارت فرهنگ وارشاد اسلامی می تواند روی این موضوع کار کند و کمی فضارا برای تولیدات سینمای مستند بیشتر کند.در ضمن فیلم هایی  باید دراین گروه پخش شود که در مراحل اولیه،  رابطه ای بیشتری را با مخاطب برقرار کند.  در سال های گذشته هم اگر به خاطر بیاورید تجربه های مشابه اکران فیلم های گروه هنر و تجربه را داشته ایم  به عنوان مثال سینما سپیده اکران فیلم های مستند را در دوره ای به خود اختصاص داده بود اما این موضوع هم نیم بند بود و به خوبی اجران نشد. ای کاش این امکان وجود داشت  که به همان اندازه که برای فیلم های داستانی امکان تبلیغات وجود دارد، برای فیلم های این بخش به  خصوص برای فیلم های مستندی که در این بخش ، به نمایش گذاشته می شود هم تبلیغات صورت می گرفت. به هر حال دولت از این گروه حمایت می کند و در آن شکی نیست اما مردم آگاهی زیادی از پخش فیلم های مستند ندارند.  اما در همین ابتدای راه هم انرژی زیادی وجود دارد که همه فیلمسازا ن را به سمت این گروه هدایت می کند.

 فکر  می کنید اشکالات کار و فعالیت گروه هنر و تجربه چیست؟ با توجه به اکران فیلم های مختلف دراین چند ماه گذشته که شاهد بوده ایم.
به نظر من معاونت سینمایی تا جایی که امکان دارد بای مقابل یک سری مخالفت ها برای اجرا اکران این فیلم ها مقاومت کند.  فیلمی که برای بدنه سینما ساخته می شود با مشکلاتی برخورد می کند ازاین قبیل که عده ای دوست ندارند بعضی مفاهیم را در فیلم های سینمایی ببینند.  قطعا ما در حال تمرین یک جامعه چندصدایی هستیم. طبیعی است که عده ای جلوی این نوع اکران بیاستند. به هر حال  همه چیز باید قدم به قدم اتفاق بیافتد و این تجربه ای منسجم است. در شرایط کنونی هم عده ای با سینما مشکل دارند که دولتی هم هستند.  به عنوان مثال کمیسیون فرهنگی مجلس به نوعی منتقد سینما شده اند. خیلی این موضوع عجیب است!البته اتفاقاتی را دهه ۶۰ درباره وضعیت و دخالت گروهی در سینما دیده ایم اما این اتفاقی که الان در اکران چندفیلم رخ داده، و درباره فیلم ها اظهار نظرهای مختلفی می شنویم، فکر می کنم در سینما بی سابقه بوده است. باید در انتظار اتفاقات خوب سینما به مرور زمان باشیم.

شما تمایل دارید که فیلم های مستند شما در این گروه بعد از جشنواره فیلم فجر به نمایش گذاشته شود؟
فیلم ” من می خوام شاه بشم”  از تمام فیلم های مستندی که من در طول سه سال روی آن ها کار می کردم، برایم اهمیت ویژه ای  دارد. از همان ابتدا به این موضوع فکر می کردم که چه فیلم مستندی بسازم تا لایه های معنوی در آن نمایان باشد و مردم با آن فیلم ارتباط برقرار کنند.  تمام تلاشم را کردم  تا این فیلم مستند نزدیک به همان تفکرباشد.
حتی این فیلم در جشنواره های خارجی هم مورد استقبال قرار گرفت. به هرحال سینمای مستند هم می تواند سینمایی باشد که مخاطبان بروند و آن فیلم ها را ببینند و در عین حال موقعیت های خوبی هم  برای مخاطب داشته باشد. امیدوارم این فیلم اکران شود و مخاطب آن را ببیند.   در حال حاضر این فیلم در گروه هنر و تجربه اکران خواهد شد.  من بااشتراکات حداقلی موافق هستم.  به هر حال کمترین کاری که می شود برای سینما کرد، همان کار را انجام دهیم. رویا پردازی و تصورات  بزرگ را باید در جهت حرکت به سوی  سینمای موفق در پیش بگیریم.
فیلم مستند ۷۰ دقیقه‌ای «من می‌خوام شاه بشم» که تولید سال ۱۳۹۳ مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی است، مستندی درباره «عباس برزگر» یکی از اهالی روستایی نزدیک شیراز است که سال‌هاست با کمک خانواده‌اش از توریست‌های خارجی پذیرایی می‌کند و آنها را به دیدن عشایر می‌برد؛ اما او یک رویای بزرگ در سر دارد…
از عوامل تولید این فیلم می‌توان به مهدی گنجی (پژوهشگر، صدابردار، تصویربردار، کارگردان)، اسماعیل منصف (تدوینگر)، حسین و حسن مهدوی (صداگذار)، علی باقری (عکاس) و سحر رضوی (تهیه‌کننده) اشاره کرد.