
گفت و گو با مهرداد غفارزاده کارگردان فیلم دریا و ماهی پرنده درباره بخش هنر و تجربه
فیلمهای هنر و تجربه،معمولا در اکران و رقابت ناسالم و نابرابر این نوع فیلم ها، محصور بودند
مهرداد غفارزاده از جمله کارگردان هایی است که فیلم او با نام” دریا و ماهی پرنده” در بخش “هنر و تجربه” سی و سومین دوره از جشنواره فیلم فجر به نمایش گذاشته خواهد شد.
به گزارش روابط عمومی گروه هنر و تجربه، این کارگردان سینما معتقد است که هر اتفاق جمعی در فرهنگ و هنر ایران خیلی زود به بن بست می رسد ؛ تنها راه ماندگاری بخش ” هنر و تجربه” حفظ و حمایت مسئولان این بخش درآینده خواهد بود. با این کارگردان سینما درباره موقعیت بخش ” هنر و تجربه” به صحبت پرداخته ایم که در زیر می خوانیم.
نظر شما درباره اکران فیلم ها در بخش “هنر و تجربه” چیست؟
چندسالی است که جای اکران فیلم های خاص در سینمای ما خالی است و خوشبختانه با راه اندازی بخش ” هنر و تجربه” تا حدی خلاء نمایش این فیلم ها در سینما پر شده است همه می دانیم فیلم های این چنینی که به نام اکران های بلاتکلیف بوده ومتولی نداشته است، از گردونه نمایش هم دور می ماندند و معمولا در اکران و رقابت ناسالم و نا برابر این نوع فیلم ها، محصور بودند. اکثرعلاقه مندان این نوع فیلم ها هم از فیلم هایی که باید می دیدند، بی نصیب می شدند و فیلم های مخاطب خاص جایی برای اکران نداشتند. خوشحالم که بخش ” هنر و تجربه” برای اکران این فیلم ها راه اندازی شد.
وضعیت اکران و فروش این فیلم ها را چطور می بینید؟
با حضور این بخش، متوجه می شویم که تعداد فیلم های خاص در سینمای ما کم هم نبوده است. اتفاقا در زمان اکران هم اگر چه سالن های محدودی را به خود اختصاص داده اند اما فروش این فیلم ها بیش از حد انتظار بوده است و حالا با اطمینان می توان گفت که این فیلم ها جایگاه مشخصی هم پیدا کرده اند که به نمایش گذاشته می شوند.
امیدوارم “هنر و تجربه” تداوم پیدا کند و معطوف به یک یا دو سال نباشد . به هر حال اگر این بخش به دلایلی حذف بشود و فیلم های این گروه بی صاحب بمانند، دوباره وضعیت اکران و نمایش فیلم ها با مشکل مواجه خواهد شد.
فکر می کنید چقدر گروه ” هنر و تجربه” در این مدت ۱۱۰ روز در کارش موفق بوده است؟
این طرح بسیار خوبی است و امیدوارم تداوم داشته باشد. از همه مهم تر اینکه این فیلم ها از زمانی که اکران شده اند، مخاطبان هم از فیلم ها استقبال کرده اند. گاهی شنیده ام که فلان سالن سینما برای دیدن فیلمی پراز جمعیت بوده و فیلم فروش خوبی داشته است. اگر چه این فروش ها به شکل فروش فیلم ها در سینمای بدنه و تجاری نیست اما فیلم های مستقل و فیلم های هنری که با بودجه های کم ساخته می شوند، می توانند مخاطبان خودرا فراتر از مخاطبان خاص ببینند. در طول این دوره ،خوشحالم که این اکران ها به صورت چرخشی تداوم داشته و مخاطبان نیز فیلم ها را دوست داشته اند.
چه تدابیری برای آینده بخش ” هنر و تجربه” می بینید؟
من به عنوان عضو کوچکی از این گروه، تقاضا می کنم مسئولان بعد از مدتی این بخش را به فراموشی نسپرند و با نگاه جدی تر و تبلیغ گسترده تر پیش بروند. اگر تبلیغات زیاد روی این بخش انجام بگیرد، حتی مخاطب خیلی بیشتر از این چیزی که ما شاهد هستیم، پیدا خواهد کرد.
امسال در جشنواره بخشی هم به گروه “هنر و تجربه ” واگذار شدهه است، به نظر شما لزوما نیازی بود در جشنواره بخشی به این گروه اختصاص داده شود یا خیر؟
این بخش به نظر من یکی از آن بخش هایی است که به نام اعتبار جشنواره نام می گیرد. یکی از بخش هایی که تکلیف آن خیلی روشن تر ازبخش های دیگر جشنواره است. البته بخش های “نگاه نو” و “سودای سیمرغ” چون حالت رقابتی دارند، قابل مقایسه با فیلم های بخش “هنر و تجربه” در جشنواره فیلم فجر نیست. در بخش “هنر و تجربه” با توجه به عنوانی که دارد، فیلم ها تکلیف شان روشن است که یک دید خاص و اندیش مندانه ای دارند و دنبال مخاطب خیلی فراگیر و گسترده نیستند. اکثر این فیلم ها با هزینه هایی پائین تر ساخته شده اند. من علاقه زیادی به این بخش دارم و و خوشحالم که فیلم من در این بخش حضور دارد. از طرفی باید از مسئولان جشنواره تشکر کنیم که این بخش به جشنواره فیلم فجر اضافه شده است. معتقدم که در کشور ما طرح های خیلی خوبی وجود دارد اما چون اجرا خوبی ندارد معمولا بعد از یک مدتی فراموش و از یاد می رود.
من از مسئولان درخواست می کنم، این بخش را همچنان در جشنواره فیلم فجر و آینده سینما حفظ کنند و با تقویت و تبلیغ گسترده پیش بروند. این بخش نباید در کنار سودای سیمرغ وبخش های دیگر تحت شعاع قرار بگیرد بلکه باید به عنوان بخشی جدا و تفکر برانگیز به آن نگاه شود.
اشکالات کار گروه ” هنر و تجربه” را چه طور می بینید با توجه به این که هر طیفی از فیلمسازان دراین گروه حضور دارند؟
این بخشی است که با حضور فیلمسازان اول، فیلمسازان با تجربه و کم تجربه پیش می رود. حتی در این بخش دو فیلم مستند هم حضور دارند. ای کاش این دو مستند در همان جشنواره سینما حقیقت به رقابت می پرداختند ودیده می شدند. به هر حال گروه “هنر و تجربه “نوپا و تازه است ؛ درعین حال که این اشکالات دارد و می تواند در دوره های آتی با برنامه ریزی بیشتری پیش برود. اما این موضوعات ریز نباید دلیلی باشد که این بخش حذف و یا برچیده شود. از طرفی فیلم بنده که در بخش ” هنر و تجربه ” جشنواره اکران خواهد شد با این تصور نباید باشد که چون این فیلم در بخش “سودای سیمرغ” راه پیدا نکرده، حالا دربخش دیگری قرار می گیرد. بلکه بخش ” هنر و تجربه” در دوره های بعدی جشنواره فیلم فجر با جدیت قوام پیدا کند و تقویت شود. فقط در ذهنم این موضوع را مرور می کنم که مسئولان جشنواره از بوجود آوردن چنین بخش هایی به دنبال چه اهدافی هستند و چه سیاستی را دنبال می کنند.
اما در نهایت اشکالات این بخش با پرداختن به کاستی ها تبدیل به بخش خوبی خواهد شد.
آیا حاضرید برای اکران، فیلمتان دراین گروه نمایش داده شود؟
بله من علاقه مند هستم که فیلمم بعد از جشنواره فیلم فجر در این گروه به نمایش گذاشته شود. اما واقعیتی که وجود دارد، بحثی میان تهیه کننده و سرمایه گذار فیلم است که باید موافقت آن ها هم برای اکران این فیلم دراین گروه تایید شود . بیشتر تهیه کننده و سرمایه گذار هستند که در مورد اکران فیلم تصمیم می گیرند اما من معتقدم این بخش یکی از بخش های خوبی است که برای اکران عمومی هم به شکل گسترده و فراگیر مشکلی ندارم.
فیلم سینمایی «دریا و ماهی پرنده» به کارگردانی مهرداد غفارزاده و تهیه کنندگی امیر پورکیان است که در این فیلم بازیگرانی چون همایون ارشادی، نیوشا ضیغمی، نادر فلاح، امیرحسین رستمی، سیدجواد طاهری، علی اکبر صحرایی، ارشیا طالبی، محمد رحمانی، محمدحسین عدلی، یاشار حمیدزاده، مازیار نوروزی و محسن تمیزی به ایفای نقش پرداخته اند.
«دریا و ماهی پرنده» که مضمونی اجتماعی دارد به طور مشترک توسط مهرداد غفارزاده و اکبر روح به نگارش درآمده و محصول موسسه هنری خانه فیلم پروان است.