
هنر و تجربه: آخرین نشست رسانهای هشتمین روز جشنواره (۱۹ بهمن) به فیلم «دریا و ماهی پرنده» به کارگردانی مهرداد غفارزاده اختصاص داشت که در سالن سعدی مرکز همایشهای برج میلاد برگزار شد و علیرضا بهنام به عنوان منتقد در این جلسه حضور داشت.
کارگردان فیلم سینمایی «دریا و ماهی پرنده» در ابتدای جلسه گفت: «این فیلم حرفهایی فراتر از زندگی یک فرد ناشنوا دارد و یکی از معضلات این قشر که بزهکاری است را به تصویر میکشد.»
این کارگردان درباره ساخت فیلم جدید خود بعد از فیلم «گیرنده» که مجری جلسه آن را سیاسی عنوان کرد، توضیح داد: «فیلم گیرنده سیاسی نبود، اما با شرایط آن موقع و سفرهای استانی رئیس جمهور به عنوان فیلم سیاسی معرفی شد، در حالی که یک کار اجتماعی بود. دریا و ماهی پرنده هم یک فیلم اجتماعی است. من کارگردانی نیستم که دستم برای انتخاب سوژههایم باز باشد، با توجه به انبوه طرحهایی که داشتم ساخت این فیلم را انتخاب کردم. ساخت دریا و ماهی پرنده را به امیر پورکیان به عنوان تهیهکننده بخش خصوصی پیشنهاد دادم که ایشان پشت این سوژه ایستادند و حمایت کردند تا فیلمی دردمند اجتماعی با فضای متفاوت ساخته شود.با اینکه با اولین فیلمام سیمرغ گرفتم اما نمیخوام باقی فیلمهایم را با همان فضا بسازم در نتیجه دریا و ماهی پرنده با فضایی کاملا متفاوت و در زمینه اجتماعی ساختهام.»
این کارگردان در ادامه به تحقیقاتی که در زمینه ناشنوایان داشتهاست، اشاره کرد:« در ابتدا قصد نداشتیم که از نوجوان ناشنوا استفاده کنیم و من هم مخالف بودم اما به پیشنهاد تهیهکننده از نوجوانان در مدارس ناشنوا تست گرفتیم و در نهایت علی اکبر صحرایی را انتخاب کردیم. با مربیان در این زمینه مشورت کردم و با یک نگاه روانشناسانه این شخصیت را ساختیم. این فیلم حرفهایی فراتر از زندگی یک فرد ناشنوا دارد و یکی از معضلات این گروه از کودکان این است که در خط بزهکاری میافتند و نمی توانند از خودشان دفاع کنند و لازم است فردی در کنار آنها باشد که راهنماییشان کرده و تحلیلی از دنیای پیرامون را به آنها نشان دهد.»
پورکیان، تهیهکننده این فیلم در ابتدای سخنانش در واکنش به اعتراض ناشنوایان که اعلام کرده بودند از آنها برای حضورشان در سالن استفاده تبلیغاتی شدهاست، گفت: « وای برمن،اگر بخواهم از شما استفاده تبلیغاتی کنم. تلاش کردیم نسخه زیرنویسدار آماده شود، اما متاسفانه نشد. قطعا به زودی این اکران را برای شما خواهیم داشت، اما خوشحالم فضایی باز شد تا به این مساله به صورت ویژه رسیدگی شود.» وی با بیان اینکه زحمات زیادی برای ساخت این فیلم کشیده شده اظهار داشت: «درود میفرستم به همه کسانی که فیلم شریف میسازند و حتی اگر کسی به سینما هم نیاید، باز هم ساخت این فیلمها را ادامه خواهم داد.»
پورکیان با اشاره به اینکه «دریا و ماهی پرنده» تجاری نیست افزود«: این فیلم ذاتا تجاری نیست و برای کسانی که برای تفریح به سینما میروند جذابیت نخواهد داشت و این حق کارگردان است که زیر بار همه اصلاحات نرود.»
علی اکبر روح یکی از فیلمنامهنویسهای این فیلم هم ئرباره همکاری خودش توضیح داد:«فیلمنامه اولیه با توجه به اینکه پورکیان از طرح خوشش آمد در فاصله یک ماه نوشته شد و پروانه ساخت گرفت و نزدیک به ۷ بار بازنویسی شد.»
نیوشا ضیغمی، یکی از بازیگران فیلم هم در ابتدای سخنانش پیش از هر نکتهای به هوای آلوده اهواز اشاره کرد: «متاسفانه مردم این شهر از حداقل حقشان که نفس کشیدن است محروم هستند که از این فرصت رسانهای خواستم استفاده کنم و این موضوع را متذکر شوم.» و در ادامه درباره همبازی شدن با بازیگر نوجوان فیلم،گفت : «ارتباط گرفتن با بازیگر ناشنوای این فیلم برایم یک تجربه جالب و جدید بود. در ابتدا نمیدانستم که نقش اول کار را یک ناشنوای واقعی است اما او تا حدی باهوش و بااستعداد بود که من را شگفتزده کرد.»
علی اکبر صحرایی بازیگر ناشنوای این فیلم که با کمک مترجم همزمان خود در جلسه حضور داشت، در مورد نحوه بازی در این فیلم بیان کرد: «در فیلم یک رابط داشتیم که گفتههای خانم ضیغمی را به من منتقل می کرد و گاهی هم از طریق لبخوانی منظور او را متوجه میشدم. فیلم خیلی خوب بود ولی ای کاش زیرنویس داشت تا دوستان من هم آن را متوجه میشدند.»