هنر و تجربه: فراخوان دوازدهمین جشنواره فیلم کوتاه دانشجویی «نهال» اعلام شد. این جشنواره همه ساله به همت دانشجویان دانشکده سینما – تئاتر دانشگاه هنر برگزار می‌شود. هرسال با رای گیری از بین دانشجویان ترم چهارم دانشکده دبیر جشنواره انتخاب می‌شود و زمان برگزاری جشنواره در خردادماه هرسال است. این جشنواره در دو بخش اصلی «فیلم کوتاه» و «پوستر و عکس» برگزار می‌شود وطبق آئین نامه مصوب کلیه شرکت‌کنندگان باید در نیم‌سال دوم تحصیلی ۹۳-۹۴ دانشجو باشند. نهال، پیش از این جشنواره‌ای مختص تولیدات سینمایی دانشجویان دانشگاه هنر بود اما چند سالی است که این جشنواره در سطح ملی بین دانشگاه‌های سراسر کشور برگزار می‌شود و مانعی برای شرکت دانشجویان دانشگاه‌های غیرسینمایی نیست. فیلم‌ها در پنج شاخه اصلی: داستانی،مستند،تجربی،انیمیشن و فیلم سال اولی (مختص دانشجویان ورودی ۹۳ کاردانی و کارشناسی) و در دو بخش مسابقه و خارج از مسابقه به رقابت می‌پردازند.
فیلم‌های ارسالی می‌بایست با مدت زمان حداکثر ۴۵ دقیقه و تولید سال ۱۳۹۲ به بعد باشند. لازم به ذکر است که فیلم‌ها پس از بازبینی در دو بخش بالای ۱۵ دقیقه و زیر ۱۵ دقیقه طبقه‌بندی و داوری می‌شوند. آخرین مهلت برای ارسال آثار اول اردیبهشت سال ۹۴ است.

برای آشنایی بیشتر با چگونگی برگزاری این جشنواره دانشجویی و اهداف آن با شاهین دانشفر دبیر این جشنواره که از دانشجویان دانشکده سینماتئاتر  دانشگاه هنر است گفتگو کردیم.

 

 

جشنواره نهال چه سابقه‌ای دارد و از چه سالی برگزار شده است؟
اولین‌بار استارت این جشنواره از دانشگاه هنر و دقیق‌تر از دانشکده سینماتئاتر آن خورد. سال ۸۲ دانشجویان سال دومی فیلم‌های خود را به جشنواره جامع دانشگاه هنر می‌فرستند اما آثارشان در این جشنواره پذیرفته نمی‌شود. بچه‌ها جمع می‌شوند و به پیشنهاد دکتر هاشمی از اساتید دانشکده تصمیم می‌گیرند خودشان جشنواره‌ای راه بیندازند. از بین خودشان دبیری برای جشنواره انتخاب می‌کنند و در سالن کانون فیلم دانشکده با شرکت ۱۱ فیلم اولین دوره را برگزار می‌کنند. این جشنواره کم‌کم رشد کرده و حالا به سطح ملی رسیده است و محدودیتی برای شرکت فیلم‌ها از دانشکده‌های غیر سینمایی نیست.

فیلم‌‌هایی که از دانشکده‌های غیرسینمایی ارسال می‌شوند کیفیت خوبی دارند؟ تا حالا اتفاق افتاده برنده جایزه نهال بشوند؟
می‌خواهیم به این برسیم که هردانشجویی از هر دانشکده‌ای می‌تواند فیلم بسازد و  این چندسال جشنواره هم نشان داده که  دانشجویان سایر دانشگاه‌ها فیلم‌های خوبی  داشته‌اند که هم پارسال و هم سال‌های قبل برنده جوایزی شده‌اند. هرچند به شکل طبیعی در مجموع کیفیت فیلم‌های دانشجویان سینما بهتر است .

بودجه این جشنواره از کجا تامین می‌شود؟
بخشی را معاونت فرهنگی تامین می‌کند و قسمتی را هم هنوز بچه‌ها از جیب خودشان خرج می‌کنند. نهال هرسال با بودجه‌ای بسیار کم و مشارکت دانشجویان برگزار شده است ولی تلاش داریم اسپانسر جذب کنیم. به عنوان مهم‌ترین رویداد سینمایی دانشجویی کشور، انتظار داریم نهادهای فرهنگی هم کمک کنند تا ما بیشتر تمرکزمان روی وجه هنری بگذاریم. از پارسال مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی با ما همکاری کرده است و مشغول رایزنی با وزارت علوم هم هستیم. سال پیش از سازمان زیباسازی شهرداری هم کمک‌هایی گرفتیم.

کدام فیلم‌ها و فیلمسازان مطرح اولین‌بار از جشنواره نهال شروع کردند؟
فیلم «بچه وقتی بچه بود» خانم آناهیتا قزوینی‌زاده اولین نمایشش در جشنواره نهال بود و بعد در جشنواره‌های دیگر مطرح شد و قزوینی‌زاده با فیلم بعدی‌اش «سوزن» تا جایزه سینه فونداسیون جشنواره کن پیش رفت. فیلم «حذف اضطراری» پیمان نعیمی و فهیمه آقاحسنی از نهال جایزه گرفت بعد در جشن خانه سینما و فیلم کوتاه تهران و فستیوال روتردام مطرح شد.

فیلم برنده سینه فونداسیون بخش دانشجویی جشنواره کن یک امتیاز عمده دارد و آن این است که تسهیلاتی برای ساخت فیلم بلند و نمایش آن در جشنواره کن در سال‌های بعد در احتیار آن قرار می‌گیرد. ایده‌ای مشابه برای جشنواره نهال ندارید که برنده شدن در نهال را به یک امتیاز ویژه در روند حرفه‌ای فیلمسازی تبدیل کند؟
از آن جای که اعتبار هرساله جشنواره نهال به داوری و انتخاب باکیفیت فیلم‌ها است، گرفتن تندیس جشنواره را اعتبار جشنواره می‌دانیم. بچه‌ها به این تندیس بیشتر فکر می‌کنند تا جایزه مادی. چیزی که شما گفتید ایده‌آل ماست که چنین اتفاقی بیفتد و ارگانی حمایتی از این دست را تقبل کند. پارسال با مبلغ ناچیزی جشنواره برگزار شد و جوایز  پارسال را مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی تقبل کرد.

برچسب‌ها: