
اسکار به کدام فیلم کوتاه میرسد؟
هنر و تجربه/ امیر محقق: برای شرکت در اسکار، فیلمهای کوتاه باید کمتر از ۴۰ دقیقه باشند آن هم با احتساب تیتراژ. بسیاری از فیلمسازهای فیلم کوتاه که میخواهند در اسکار شرکت داشته باشند، از تمام بودجه محدودشان و از هر ثانیه، بهترین استفاده را میکنند تا بتوانند در کوتاهترین زمان ممکن، جزئیات داستانشان را خوب پرداخت بکنند. در زیر ۴ فیلمی که امسال نامزد کسب اسکار در بخش فیلمهای کوتاه شدهاند به طور اجمالی معرفی شدهاند.
«بوگالو و گراهام» از ایرلند شمالی با زمان ۱۴ دقیقه، کوتاهترین فیلمی است که در بخش فیلمهای کوتاه، نامزد شده است. فیلمی که با مهارت تمام زمانش را به این حد رسانده است. فیلم، داستان دو پسر جوان به نام مالاچی و جیمزی در شهر بلفست لندن در دهه ۱۹۷۰ را روایت میکند که پدرشان به آنها بچه جوجههایی را میدهد تا از آنها مراقبت کنند. فیلم پر از لحظههای طنز است که با لهجه زیبای ایرلندی حاضر در فیلم و شیرین زبانیهای پسرکان جوان آن تلفیق شده است.
فیلم دیگر «لامپ کَرهای» است که در جشنوارههای کن و ساندنس به نمایش درآمده و تا کنون حدود ۷۰ جایزه از بالغ بر ۲۰۰ جشنواره دریافت کرده است. در فیلم، قصه یک عکاس و دستیارش گفته میشود که سعی دارند تا چادرنشینان اهل تبت را راضی کنند تا بتوانند از آنها عکس بگیرند. کل این فیلم از نمای نقطه نظر (POV) دوربینی به نمایش درمیآید که روی یک سه پایه قرار گرفته است؛ خانوادههای چادرنشین در داخل و خارج از قاب در حال رفتوآمد هستند و دستیار عکاس، پس زمینه را برای صحنههای مختلف تغییر میدهد. فیلم یکجور حس بصری شاعرانه دارد و از کیفیت مسحور کنندهای هم بهره میبرد.
سومین فیلم، «تماس تلفنی» نام دارد. «تماس تلفنی» داستانی تکاندهنده در مورد فقدان و افسردگی دارد. فیلم تا انتها به قدری خوب پیش میرود که پیش خود فکر میکنید چطور این فیلم در ۲۰ دقیقه به چیزی دست مییابد که خیلی از فیلمهای بلند نمیتوانند. سالی هاوکینز بازیگری که سال پیش برای بازی در «یاسمین غمگین»، نامزد اسکار بهترین بازیگر مکمل بود،در فیلم نقش زنی را بازی میکند که در یک مرکز کمکرسانی تلفنی کار میکند و تلفنی از سوی یک مرد به او میشود که آن مرد بعد از فوت همسرش، قصد خودکشی دارد. در این بین هاوکینز باید با در نظر گرفتن زمان کوتاهش، مرد را از خودکشی منصرف کند.
فیلم بعدی «پروانه» از آلمان است که در مورد تلاشهای یک زن افغانی برای زندگی در سوئیس است. وقتی که او میخواهد برای خانوادهاش پول بفرستد و اتحادیه اروپا به خاطر نداشتن مدارک شناسایی، جلوی او را میگیرد، یک دختر جوان زوریخی به کمکش میآید. فیلم، ردپای موضوع آشنای یک خارجی سادهلوح که به دام یک دوست ناباب افتاده را دنبال میکند. داستان فیلم کمی قابل پیشبینی است اما دقیقا زمانی که به نظر میرسد فیلم، پایان ضعیف و قابل انتظاری خواهد داشت، چرخش داستانی جالبی به وجود میآید.
احتمالا رقابت برای کسب اسکار در این بخش بین فیلم «لامپ کَرهای» و «تماس تلفنی» باشد. که بین این دو، به نظر میرسد «تماس تلفنی» گزینه محتملتری برای کسب مجسمه طلایی باشد.