
سیفالله صمدیان خطاب به فیلمسازان جوان:
جاده طولانی و افق روشن است
هنر وتجربه/بهزاد وفاخواه: حالا دیگر دیدن سیفالله صمدیان در آخرین ماه سال در خانه هنرمندان برای اهالی رسانه و علاقهمندان هنرهای تصویری به یک عادت تبدیل شدهاست. کسی که بیش از ده سال است در اسفندماه با کمک همکارانش جشن تصویر سال را برگزار میکند و تصویری از یک سال هنر تصویری ایران از گرافیک و عکاسی و تصویرسازی گرفته تا فیلم کوتاه و مستند و بلند داستانی ارائه میدهد. سیفالله صمدیان در گفتوگو با سایت هنر و تجربه در مورد نمایش فیلمهای کوتاه و بلند و مستند در این جشن توضیح میدهد: «امسال دوازدهمین دوره جشن تصویر سال برگزار میشود. کاری که از همان ابتدا شروع کردیم و بعدا فهمیدیم همان کاری است که گروه هنر و تجربه میخواهد انجام دهد، امکان نمایش دادن فیلمهای غیرتجاری در سینمای ایران بود. سالهای اول فعالیت، بخشی داشتیم با نام تصویر یک هنرمند که زندگی و آثار و پشت صحنه فعالیت یک هنرمند را در قالب مستندهای بلند و فیلمکوتاه به نمایش میگذاشت. همان اوایل این ایده حیاتی برای سینمای غیربدنه به ذهنمان رسید که آثار مستند و کوتاه و تجربی و انیمیشن را به لیست فیلمها اضافه کنیم. یازده دوره است که سعی کردهایم با یک برنامهریزی منظم این روند را ادامه بدهیم. هرسال شاهد رشد عجیب و غریبی از حیث کمیت و کیفیت هستیم که انقلاب دیجیتال باعث این اتفاق بزرگ شدهاست.»
صمدیان علاوه بر مسئولیتی که در برگزاری این اتفاق هنری در خانه هنرمندان دارد از اعضای شورای سیاستگزاری گروه هنر و تجربه است. امسال بخش جدیدی در حوزه سینما به این رویداد اضافه شده است که صمدیان درباره آن میگوید: «امسال ما بخشی به نام جشنواره جشنوارهها راه انداختیم که ویترینی از بهترینهای یک سال اخیر سینما باشد. این بخش شامل یازده فیلم بخش مسابقه هنر و تجربه جشنواره سینمایی فجر سال ۹۳ به اضافه برندههای جشنواره سینما حقیقت، جشن خانه سینما و جشنواره فیلم کوتاه تهران است. مجموعه یکدستی از شاخصترینهای این نوع فیلمسازی، که یک علاقهمند میتواند در طول یک بازه زمانی بیست روزه از اول تا بیستم اسفند در سالن ناصری خانه هنرمندان تماشاگر آن باشد. فیلمها هر روز ساعت ۱۶ در این سالن به نمایش درمیآیند. سایر فیلمها هم در دو سانس ۱۶ و ۱۸ در سالن شهناز نمایش دارند. برخلاف دولت که برای جشنواره از مردم پول هم میگیرد ما با جیب خالی و البته باید عرض کنم با حمایت محدودی که سازمان سینمایی در دوسال اخیر از ما به عمل آورده است، به رایگان فیلمها را برای علاقهمندان به نمایش درمیآوریم. کاری که ما در یازده سال گذشته انجام میدادیم حالا در گروه هنر و تجربه منظمتر و سیستماتیک و با کارشناسی بهتر و با کمک دولتی صورت میگیرد که امیدوارم ادامه داشته باشد. حتی اگر دولت ادامه نداد خود ما این کار را ادامه بدهیم.»
این عکاس و فیلمبردار باسابقه، از ورود دوربینهای دیجیتال و تکنولوژی جدید با نام انقلاب دیجیتال یاد میکند و درباره تاثیر آن بر روندفیلمسازی متذکر می شود:«انقلاب دیجیتال باعث شد جوانها بدون سرمایه و داشتن تهیهکنندههای بانفوذی که پیش از این تنها امکان فیلمسازی بودند، فیلمهای دلی و متفکرانه بسازند. این نیاز به سرمایه همیشه مشکل سینماست. جشنوارههایی از این دست، امکان ارائه کار برای این دسته از فیلمها را فراهم میکنند. ما بعد از پنج یا شش سال بخشی برای جوانان زیر ۲۵ سال ایجاد کردیم و کارگردانان بنام سینما که حتی برای جشنواره فجر تمایلی نشان نمیدادند حاضر شدند داوری این جشنواره را به عهده بگیرند. اتفاق زیبایی که هرسال میافتد این است که نمایش فیلمهای جوانان زیر ۲۵ سال به اتفاقی جذاب و دیدنی تبدیل شده که داوران در سالن مینشینند و جوانها هرکس قبل از نمایش فیلمش، خودش و فضای کارش را معرفی میکند و تماشای فیلمها به امکان آموزشی و تجربی منحصر به فردی تبدیل شده است. فیلمسازانی که پیش از این تنها در جمعهای دوستانه یا خانوادگی فیلمهایشان را به تماشا گذاشتهاند با تجربه جدیدی مواجه میشوند که علاوه بر آموزش فرهنگی به لحاظ تحمل و استانداردهای رقابت هم کلاسی برای فیلمسازان جوان است.»
صمدیان که در طول یک دهه به تناسب کاری که در جشن تصویر سال انجام دادهاست با تولیدات هنری جوانان روبهرو بوده و تماس مستقیمی با جوانترهای عرصه هنر دارد، دورنمای فعالیت هنری نسل جوان اینگونه توصیف میکند: «چه بخواهیم چه نخواهیم جوانها دارند میآیند. منحصر به ایران هم نیست و در تمام جهان جوانها با کمک تکنولوژی خارقالعاده دارند خون تازهای وارد بدنه سینما میکنند. جوانها با تبحر و سرعت دارند پیش میآیند و من دلواپس نسلی هستم که علاقهشان به آنالوگ مانع از حرکت با زمان میشود. نمیخواهم منکر علاقه به آنالوگ باشم که اتفاقا به بعضی از آثار حسی از عظمت میدهد اما نمیتوانم نگرانیام را پنهان کنم.»
آخرین حرف صمدیان خطاب به هنرمندان جوان است: «به جوانها عرض میکنم که جاده بسیار طولانی و افق بسیار روشن است.»