
اثر جریان ساز مهرجویی بعد از ۴۵ سال به پرده سینماها برمیگردد
فیلم«گاو» نوروز در سینماهای هنر و تجربه
هنر و تجربه: فیلم «گاو» ساخته داریوش مهرجویی بعد از ۴۵ سال نوروز امسال به سینماهای ایران برمیگردد. به گزارش روابط عمومی گروه هنر و تجربه این فیلم قرار است در سینماهای گروه هنر و تجربه به نمایش درآید.
گاو در سال ۱۳۴۸ به کارگردانی داریوش مهرجویی ساخته شد و پیشروی موج نوی سینمای ایران در اواخر دهه چهل شمسی بود. مهرجویی بعد از بازگشت از آمریکا ابتدا فیلم الماس ۳۳ را با الگو گرفتن از فیلمهای جیمز باندی ساخت که شکست تجاری سنگینی خورد و بعد سراغ ادبیات معاصر رفت و یکی از قصههای ساعدی در کتاب «عزاداران بیل» مورد توجه مهرجویی قرار گرفت و برای ساخت آن با جمعی از بازیگران مطرح صحنه تئاتر تهران همکاری کرد که پیش از این حضور در سینمای تجاری و فیلمفارسی را کسر شان خود میدانستند. این گروه پیش از این با کارگردانی علی نصیریان نمایش گاو را به صورت تلهتئاتر در تلویزیون اجرا کرده بودند و حالا به کارگردانی تازهکار اما روشنفکر و فلسفهخوانده اعتماد میکردند.
در فیلم گاو بازیگرانی مثل عزتالله انتظامی، علی نصیریان، جمشید مشایخی، جعفر والی، پرویز فنیزاده، مهین شهابی، عصمت صفوی، عزتالله رمضانی فر و محمود دولتآبادی ایفای نقش میکنند. گاو در جشنوارههای کن، برلین، مسکو، لندن و لسآنجلس به نمایش درآمد و در زمان خودش موفقترین فیلم ایرانی در جشنوارههای خارج از کشور شد، اما نمایش آن در داخل به مشکل خورد و تنها به شرطی اجازه اکران یافت که در ابتدای فیلم جملهای با این مضمون اضافه شود: وقایع فیلم در زمانی پیش از انقلاب سفید شاه و ملت رقم خورده است!
با این حال فیلم باقی ماند و کسی نوشته ابتدایی را باور نکرد. گاو اکرانی کوتاهمدت داشت و نتوانست گروه بزرگی از سینماروهای ایرانی را متوجه خود کند، اما تاثیری عمیق بر سینمای ایران گذاشت و آغازگر جریان سینمای متفاوت در ایران بود. بعد از ۴۵ سال چندان اثری از فیلمهای پرفروش سال ۱۳۴۸ نیست ولی گاو پس از چند دهه، خرداد امسال در پاریس و حالا در تهران اکران میشود.
در شرایطی که بعد از انقلاب در مورد موجودیت یا عدم موجودیت سینما بحث بود، امام خمینی (ره) از فیلم گاو به عنوان نمونهای از سینمای درست نام برد و گاو آبرویی برای سینمای ایران شد. فیلم گاو در رایگیری منتقدان سینمای ایران در سال های ۱۳۵۱ ، ۱۳۶۷ ، ۱۳۷۸ به عنوان بهترین فیلم تاریخ سینمای ایران انتخاب شد.