
گپ وگفتی با تماشاگران هنر و تجربه
ما«سینما»را دوست داریم
هنر و تجربه/ شقایق طباطبایی: شش ماه از فعالیت گروه هنر و تجربه میگذرد و کمکم فیلمهای این گروه جای خود را در میان تماشاگران بازکردهاست. در روزهایی که به پایان سال نزدیک میشویم و در همهمه شلوغی خریدهای نوروزی و ترافیک خیابانها، بیمناسبت ندیدیم سری به دو گوشه شهرمان بزنیم و از تماشاگرهای فیلمهای هنر و تجربه خبری بگیریم. انتخابمان موزه سینما و مجتمع کوروش بود که گویا هردو مقبول نظرمخاطبانی قرار گرفتهاند که سینما را خیلی جدی دنبال میکنند.
کیفیت خوب حق تماشاگر است
مجتمع کوروش حال و هوایی مخصوص به خود دارد. قرار گرفتن فروشگاه، شهربازی و امکانات رفاهی در دو طبقه اول، قشرهای مختلفی را به این مجتمع میکشاند. برای رفتن به سالنهای سینمای مجموعه هم باید به طبقههای سوم تا ششم سرزد، پوستر فیلمهای هنر و تجربه در طبقه سوم، چهارم و ششم سینما به چشم میخورد. این سینما دو سالن خود را به اکران فیلمهای هنر و تجربه اختصاص دادهاست. سالن رکس با ظرفیت ۱۸۶ نفر سالن اصلی اکران فیلمهای هنر و تجربه است و سالن کریستال با ظرفیت ۱۹۰ نفر هر شب در سانسهای فوقالعاده فیلمهای «پرویز»و «ماهی و گربه» را اکران میکند. به سراغ چند نفری میروم که در طبقه سوم مجتمع کوروش در حال خرید بلیت از گیشه هستند. آنها به پوستر فیلمهای «انارهای نارس» و «از ایران یک جدایی» اشاره میکنند و میگویند از جذابترین پوسترهایی هستند که تا به حال دیدهاند. تماشاگرهایی که برای دیدن فیلم جینگو بلیت رزرو کردهاند، پیش از شروع فیلم، به غرفه سینمای هنر و تجربه سر میزنند و برنامه و بروشور فیلمها را میگیرند. آنها فیلمهای هنر و تجربه را در سینماهای دیگر هم دیدهاند اما کیفیت سالن رکس کوروش را ترجیح میدهند. یکی از کسانی که به غرفه هنر و تجربه در سینما کوروش سر زده میگوید: «حق هر تماشاگری این است که فیلم را با کیفیت حقیقی آن ببیند، اکثر تماشاگرها در ایران کیفیتی که از فیلم میبینند زمین تا آسمان با چیزی که کارگردان ساخته و عوامل روزها زمان بر آن گذاشتهاند، فرق دارد.»
در گوشهای از سالن دختر جوانی را میبینم که مشغول خواندن بروشورهایی است که از غرفه هنر و تجربه گرفته، او شروع کار هنر و تجربه را بهترین اتفاق سینمایی امسال میداند و خیلی جدی اعتقاد دارد تنها جایی که میتوان در آن فیلمهایی حرفهای دید،همین گروه است. به سراغ مسئول غرفه هنر و تجربه میروم و از نحوه استقبال مردم میپرسم، میگوید: «آخرهفتهها چون مجتمع خیلی شلوغ است،مخاطبان جدی و بهنوعی ثابت هنر و تجربه کمتر از روزهای دیگر هفته حضور پیدا میکنند. اما روزهای دیگر فیلمهای هنر و تجربه با استقبال خوبی روبهرو می شوند. از روز اول تا امروز از فیلم ماهی و گربه بیش از تمام فیلمها استقبال شده است و حتی با این که ماه ها از شروع اکران فیلم می گذرد، روزهایی پیش میآید که با بیشتر ظرفیت سالن پر شود.»
در هنگام صحبتم با مسوول غرفه، چند جوان را میبینم که با هیجان درباره سینما و فیلم و اسکار صحبت میکنند. یکی از آنها خود را یک فیلم بین حرفهای معرفی میکند:«سینمای مستقل جهان را دنبال میکنم، بهخصوص اینکه امسال اکثر فیلمهایی که در اسکار حضور داشتند، مستقل بودند.برای همین فکر میکنم فیلمهای هنر و تجربه نه تنها توانایی بسیاری برای جا افتادن در ایران دارد، بلکه میتواند با تجربههایی چون نشان دادن زندگی قشرهای مهجور و مختلف و ایدهها و روایتهای تازه، مردمی که دیگر خودشان را در سینما نمیبینند را به سینما بازگرداند.»
این گروه به ما جوانها تعلق دارد
موزه سینما سالن فردوس را به اکران فیلمهای هنر و تجربه اختصاص دادهاست. سالنی با ظرفیت ۱۱۰ نفر که نمای بسیار زیبایی دارد به طوری که بعضی از بازدیدکنندگان از باغ فردوس ،اطلاعی از سالن سینما بودن آن ندارند. خانم مهرعلی که مسئول هنر و تجربه در سالن فردوس موزه سینما است، درباره وضعیت فعلی اکران فیلمهای هنر و تجربه میگوید: «این روزها که به عید نزدیک میشویم، طبیعی است که کمی از تماشاگرهایمان کم شده باشد اما مطمئن هستم روزهای تعطیل نوروز و با اکران فیلم های جدید، باز هم روزهای شلوغی داشته باشیم.» از او درباره مخاطبهای هنر و تجربه در موزه سینما سوال میکنم. او از آنها بهعنوان تماشاگر واقعی سینما یاد میکند: «کسانی که به سینمای باغ فردوس میآیند مخاطب اصلی و واقعی سینما هستند،البته روزهای پنجشنبه و جمعه تماشاگرهای متفاوتتری را میبینیم.» مهرعلی فیلم ماهی و گربه را پر مخاطبترین فیلم هنر و تجربه در موزه سینما معرفی میکند:« تعدادی از فیلمها در طول شش ماه فعالیت هنر و تجربه در موزه سینما مخاطبان فراوانی داشت و حتی بیش از ظرفیت سالن نیز چندین بار اکران شدند.» از مسئول موزه سینما درباره پیشنهادها و انتقادهایی که تماشاگران مطرح می کنند، میپرسم: «تماشاگران ما طی این چند ماه تقریبا بیشتر فیلمهای گروه هنر و تجربه را دیدهاند و حتی چندین بار دیدهاند،به همین دلیل بیشترین خواستهای که مطرح میشود، اکران فیلمهای جدید است.»
چند جوان در محوطه موزه سینما قدم میزنند و درباره فیلمی که دیدهاند، بحث میکنند. آنها از این که سالن سینما زمان اکران فیلم جینگو خلوت بود ناراضی بودند و یکی از آنها میگوید: «فیلمی با حال و هوای جینگو را لازم است هر جوانی ببیند. اصلا جوانها باید همه فیلمهای گروه هنر و تجربه را ببینند، چون این گروه مال خود جوانان است.» دوستش که که سالهاست فیلمهای سینما ایران و جهان را دنبال میکند و حتی سعی میکند به جشنوارههای مختلفی برود که در گوشه و کنار برگزار میشود، از تشکیل گروه هنر و تجربه خیلی راضی است: «از زمانی که گروه هنر و تجربه به راه افتاد میان ما جو سینما رفتن دوباره به راه افتاد،میدانیم تمام فیلمهای این گروه خوب نیستند اما حداقل ادعایی ندارند و میشود بیشتر فیلمهایی که اکران عمومی میشوند،درباره آنها بحث کرد.باور کنید ما سینما را دوست داریم.» صحبتهایمان نظر دیگر جوانهای که در محوطه ایستادهاند را جلب میکند. یکی از آنها جلو میآید و میگوید دانشجوی اقتصاد است و عادت کرده به همه مسائل با رویکرد اقتصادی توجه کند، بهخصوص درمورد سینما که پرهزینه است و میتواند پردرآمد هم باشد:«فیلمهایی که در گروه هنر و تجربه اکران میشوند مشخص است که هزینه چندانی ندارند و به قولی سینمای مستقل محسوب میشوند، پس اگر گروهی چون هنر و تجربه آنها را بهدرستی حمایت کند، میتواند آینده فیلمساز تجربی را تامین کند. ما دانشجویان اگر این حمایت را ببینیم اعتماد بیشتری به این کار پیدا میکنیم و اگر علاقهای به ساخت فیلم داشته باشیم، آن را با خیال راحت دنبال میکنیم، البته بیرودربایستی باید بگویم تعدادی از فیلمها خیلی خوب نبودند و ای کاش در این گروه اکران نمیشدند، راستش فکر میکنم اگر از بعضی سینماگران حمایت نشود، حداقل زمانشان را بیهوده پای سینما نمیگذارند و راهشان را در حرفه دیگری پیدا میکنند و آن موقع تازه نفسهایی که سینما را دوست دارند و خوب می فهمند، با انگیزه فراوان وارد این حرفه میشوند.»
همین طور که از حیاط باغ زیبای فردوس عبور میکنم، چشمم به پوستر فیلمهای جدیدی میافتد که یکی دوهفتهای است اکرانشان در گروه هنر و تجربه شروع شده و ذهن پر میکشد به مرور اسامی فیلمهایی که قرار است،عیدانه تماشاگران هنر و تجربه باشند، دیدن همزمان یک درخت پرشکوفه را هم به فال نیک میگیرم.