بازتاب هنروتجربه در رسانهها
مجیدرضا مصطفوی:کشف روابط طبقه کارگر را دوست داشتم
هنر و تجربه: روزهای پایانی سال است و خبرهای فرهنگی و هنری رسانهها هم متاثر از این ایام بیشتر به مرور وقایع و رویدادهای یک ساله توجه دارند و البته در این میان معرفی و گفتوگو با عوامل فیلمهای در حال اکران جای خود را دارد.
خبرگزاری مهر امروز(شنبه ۲۳ اسفند) بخش اول گفتوگو با مجید رضا مصطفوی وآنا نعمتی کارگردان و بازیگر فیلم «انارهای نارس» را منتشر کردهاست. این فیلم در سینماهای گروه هنر و تجربه در حال اکران است. مصطفوی در این گفتوگو درباره دلیل توجهش به قشر کارگر در فیلم میگوید:«بین سال ۸۹ تا ۹۱ چند فیلمنامه با موضوع اجتماعی و کارگری داشتم که متاسفانه هیچکدام از آنها مجوز ساخت دریافت نکرد و هیچ وقت هم مشخص نشد که چرا این فیلمنامه ها از سوی مدیران سینمایی وقت مجوز نگرفت.تم اصلی این فیلمنامهها مسایل کارگری بود اما چندان مورد قبول و توجه این دوستان قرار نگرفت. تا اینکه یک فیلمنامه نوشتم که نگارش آن همزمان با موضوع روز یارانهها بود. این فیلمنامه چکیدهای از فیلمنامههای قبلی من بود با این تفاوت که یک سری روابط بین طبقه کارگری در آن وجود داشت که همیشه دوست داشتم آن را کشف کنم؛ روابطی مانند ایثار، گذشت، مهربانی و … که جنس این روابط با طبقات دیگر اجتماعی متفاوت بود، تفاوتی که در زلال بودن این روابط معنا پیدا میکرد. نام این فیلمنامه «سایه سپید مهر» بود و آن را برای دریافت مجوز به شورای پروانه ساخت ارئه کردم که البته این فیلمنامه نیز نتوانست مجوز ساخت دریافت کند.بعد از مدت زمان کوتاهی اعلام کردند که میتوانم این فیلمنامه را با پروانه موقت ویدیویی جلوی دوربین ببرم. از همین جا بود که فیلم «انارهای نارس» شکل گرفت و ساخت آن با پروانه ویدیویی آغاز شد. البته پیشتولید فیلم انتهای سال ۹۱ شروع شد و در سال ۹۲ جلوی دوربین رفت و فیلمبرداری آن ۳۰ روز به طول انجامید.» در بخش دیگری از این گفتوگو آنا نعمتی درباره نقشش در این فیلم توضیح میدهد:«روز اول که فیلمنامه به دستم رسید هیچ توضیحی در مورد اینکه قرار است چه نقشی را بازی کنم، به من ندادند….فیلمنامه کاملا دقیق و نکته سنج نوشته شدهبود و به این فکر میکردم که من را برای چه نقشی انتخاب کردهاند. البته بیش از هر چیز مطمئن بودم که برای نقش انسی من را نخواستهاند زیرا شخصیت او اصلا به من نمی خورد. این را هم بگویم که همیشه دوست داشتم نقش هایی از این دست را بازی کنم و این مساله جزو آرروزهای من به شمار میرفت.»
اکران فیلمهای نوروزی هنر و تجربه هم در رسانههای مختلف بازتاب داشت. خبرگزاری ایسنا خبر نمایش فیلمهای سیف الله صمدیان را در برنامه نوروزی گروه هنر و تجربه منتشر کرده است.
خبرگزاری فارس به افتتاح پردیس سینمایی مهر شهر کرج پرداخته که فیلمهای گروه هنر و تجربه هم در آن به نمایش در میآیند.
انتشار بخشهایی از گفتوگوی امیر حسین علم الهدی و حبیب ایل بیگی با برنامه تیتر امشب شبکه خبر هم از مطالب درج شده در در صفحه هفت اقلیم روزنامه شهروند بود.
نمایش فیلم «گاو» در گروه هنر و تجربه بهانهای است تا روزنامه شرق گفتوگوی داریوش مهرجویی را با ژان میشل فرودون سردبیر اسبق نشریه فرانسوی «کایه دوسینما» را منتشر کند.فرودون در مقدمه این گفتوگو فیلم «گاو» را نقطه عطفی در تاریخ سینمای ایران میداند و آن را بعد از ۴۵سال زیبا تاثیرگذار و نافذ توصیف میکند. مهرجویی در بخشی از این گفتو گو درباره شکلگیری فیلم گاو توضیح میدهد و در پاسخ به این سوال که به سبک بسیار اصیل فیلم اشاره دارد، میگوید:« من از قبل تعریف مشخصی برایش نداشتم. فکر میکنم این فیلم را تحت تاثیر ترکیبی از آثار کارگردانان بزرگ اروپایی ساختم که در آمریکا با آنها آشنا شدم. مهر هفتم تاثیر زیادی روی من گذاشت، همان قدر فیلمهای دسیکا و آیزنشتاین تاثیرگذار بودند. البته تلاش زیادی هم کردم و به فیلمبردارم که مستندهای زیادی در شرایط سخت گرفته بود، اعتماد کردم. هرچند آن فیلم اولین فیلم داستانی بود که داشت فیلمبرداری میکرد. ما فیلمبرداری صحنههایی در سیاهی مطلق را تجربه کردیم و در کنارش با استفاده از صفحات بزرگ، استفاده غیرمعمول از نور را هم تجربه کردیم. با این حال، در کل همه چیز در لحظه اتفاق میافتاد، بدون اینژکه از قبل دربارهاش تصمیمی گرفته باشیم.»
در کنار این گفتوگو نقدی هم به قلم سیدرضا صائمی درباره فیلم انارهای نارس منتشر شده است. در بخشی از این مطلب که عنوان «معیشت و مصیبت» را بر پیشانی دارد، آمده است:«انارهای نارس را میتوان روایتی تلخ از زندگی زنی دانست که در برزخ بین معیشت و مصیبت گرفتار شده و بار اضافه تقدیر اجتماعی را به دوش میکشد که نه لزوما برساخته تقدیر الهی که بیشازاین، برآمده از بیتدبیری اجتماعی است که او را فراتر از مصائب زنبودنش بهعنوان یک زن طبقهکارگربودن در رنج خویش فرو میبرد.»