
محمد زمانی طراح پوستر شش قرن و شش سال:
در پوستر مستند گوشهای از واقعیت را نشان میدهیم
هنروتجربه/سوگند نیازمند: پوستر مستند «شش قرن و شش سال» به کارگردانی مجتبی میرتهماسب از جمله پوسترهایی است که بعد از دیدن در ذهن ثبت میشود.محمد زمانی طراح این پوستر،متولد ۱۳۶۱ در اصفهان است.او فوق دیپلم هنرهای تجسمی،لیسانس گرافیک و فوقلیسانس پژوهشهای هنری از دانشگاه هنر دارد. با او درباره طراحی پوستر برای فیلم مستند گفتوگویی کردهایم که میخوانید.
تابهحال گویا بیشتر برای فیلمهای مستند پوستر طراحی کردهاید؟
بله برای بیشتر کارهای آقای میرتهماسب و همچنین برای آخرین مستند رخشان بنیاعتماد،«همه درختان من» پوستر طراحی کردهام،اما متاسفانه تا به حال طراح پوستر فیلمهای داستانی نبودهام.
در طراحی پوستر مستند بیشتر چه نکاتی رعایت می شود؟
به طور معمول در پوستر سینمای داستانی،تعلیق وجود دارد اما در پوستر سینمای مستند ما شمهای از خود رویداد یا واقعیت را نشان میدهیم.چون نباید در سینمای مستند تعلیق وجود داشته باشد و ما در این سینما به دنبال ثبت واقعیت هستیم و از خود روایت بر روی پوستر استفاده میکنیم.البته این کار بستگی به جنس مستند دارد.برای یک مستند بهتر است، عناصر استفاده شده در فیلم به کار رود.
ایده اولیه برای طراحی پوستر از کجا در ذهنتان جرقه میزند؟
همیشه ایده اولیه از دل ماجرا بیرون میآید.مستند شش قرن و شش سال به طور کامل مربوط به قبل است و در طراحی پوستر و امور تبلیغاتی و گرافیکی برای یک اثر بهتر است که از ابزار و ایدههای همان دوره استفاده کنیم.برای این مستند که قصهاش برمیگردد به قرن ششم، سعی کردیم از نگارگریهای متعلق به قرن ششم و دوره ایلخانی استفاده کنیم. در واقع استفاده از سازههایی مربوط به همان دوران، باعث میشود فضای فیلم مخدوش نشود.ما دو پوستر برای این مستند داشتیم که یکی از آنها مخاطب عام را بیشتر جذب میکرد که در آن از چهرههای موسیقی اصیل ایرانی استفاده کردیم و در پوستری دیگر سعی کردیم که کمی به مخاطب خاص بپردازیم و در آن از طراحیهای مکتب هرات استفاده کردهایم.
برای طراحی پوستر چقدر با کارگردان مشورت میکنید؟
در فیلم شش قرن و شش سال علاوه بر طراح پوستر،دستیار کارگردان هم بودم و شاهد سلول به سلول و لحظه به لحظه شکلگیری کار بودم. از همان ابتدا یک تصویر ثابت در ذهنم داشتم و یک جایی ایده نگارگری در ذهنم آمد که وقتی با آقای میرتهماسب در میان گذاشتم،ایشان هم خیلی استقبال کردند.
با توجه به تجربههایی که داشتید،وضعیت طراحی پوستر در ایران را چگونه میبینید؟
همانطور که در ایران به خیلی از مقولههای هنری توجه نمیشود،طراحی پوستر هم در همین شاخه قرار دارد.چون جایگاه خود را پیدا نمیکنند و مانند خیلی دیگر از گزینههای هنری جدی گرفته نمیشود. بلد بودن کارهای گرافیکی در حد فوتوشاپ به معنی این نیست که گرافیست هستیم و میتوانیم پوستر طراحی کنیم.به نظرم داریم کمکم به آدمهایی رو میآوریم که به ابزار مسلط هستند نه ایده!و این اتفاق باعث میشود روز به روز کیفیت کارمان پایینتر بیاید.