
هنر و تجربه :آیین گشایش نخستین جشنواره فیلم کوتاه سما، به همت موسسه فرهنگی هنری شهید آوینی برگزار شد.
این جشنواره عصر امروز شنبه ۲۲ فروردین در سینما فلسطین کار خود را آغاز کرد و تا چهارشنبه ۲۶ فروردین به نمایش فیلمهای کوتاه میپردازد. نخستین دوره این جشنواره همزمان با دومین دوره همایش «تصویر قلم» در حالی برگزار میشود که متشکل از سه بخش ملی، نسل نو و فیلمنامه است.
مجتبی امینی دبیر جشنواره فیلم کوتاه سما در حاشیه این مراسم و در گفتوگو با خبرنگار هنروتجربه از توجه ویژه این جشنواره به فیلمسازان جوان و دانشجویان سینما گفت: «نگاه ما تربیت نیروی هنرمندان تازهنفس و حمایت از پتانسیلهای گمنامی که تا به حال دیده نشدهاند، شایسته است برای این استعدادها وقت گذاشته شود. ».
امینی در ادامه افزود: «مخاطب ما نیازمند محتوای غنی در تولیدات و آثار است نه محتوای معمولی و بیاثر .باید به مخاطب المانها و الگوهای تصویری ارائه دهیم که مناسب جوانان و خانوادهها باشد. همه توجه جشنواره سما به فیلمسازان تازهکار و هنرمندانی است که به تازگی پا به این عرصه گذاشتهاند؛ نه فیلمسازان حرفهای. سازندگان فیلمهای کوتاهی که باید حمایت شوند تا بتوانند به پرواز دربیایند و پیشرفت کنند. در این جشنواره علاوه بر بخش ملی بخشی دیگر به نام «نسل نو» را نیز قرار دادهایم تا در آن بتوانیم به شرکتکنندگان تازهکار اجازه رقابت با همردههای خود را داشته باشند».
در مراسم افتتاحیه این جشنواره تعدادی از اهالی سینما و رسانه از جمله جمشید هاشمپور، مسعود فراستی و اکبر نبوی حضور داشتند. در ابتدای مراسم، پس از پخش کلیپی تصویری از زندگی شهید مرتضی آوینی و خوانش دستنوشتههایی از این شهید توسط مجری مراسم، جلسه مباحثهای میان مسعود فراستی و اکبر نبوی شروع شد. در طی این گفتوگوها مبحث «نقد» از منظر شهید آوینی مورد بررسی قرار گرفت.
مسعود فراستی در بخشی از صحبتهای خود درباره نقدهای نوشته شده توسط آوینی چنین گفت: «مرتضی آوینی مطلبی در مورد هیچکاک نوشته است که به نوعی کاملترین و صحیحترین نوشته این این شهید است. مقاله «عالم هیچکاک» از بقیه نوشتههای آوینی دقیقتر است . از نظر او هیچکاک استاد مطلق سینما است و سینمای او پیام یا ادبیات یا فلسفه نیست؛ سینما سینماست». فراستی در ادامه گفت: «چکیده حرف آوینی در این مقاله این است که سینما از پس سرگرمی میآید، نه از پیش آن». در این مباحثه اکبر نبوی نیز مباحثی در خصوص نقدهای شهید آوینی ارائه کرد.
در ادامه این نشست اکبر نبوی درباره شیوه و نگاه شهید آوینی نسبت به مقوله نقد توضیح داد :« زمانی که درباره شهید آوینی صحبت می کنیم قرار است نگاه و شیوه او را ارزیابی کنیم و در این مسیر در حوزه نقد حرف از نگاه آوینی به فیلم است زیرا تعریف آوینی از نقد، در فیلم های سینمای ایران خلاصه میشود.»
نبوی با اشاره به این مطلب که شهید آوینی یک سالک مستمر بود، افزود: به اعتقاد من شهید آوینی سالکی بود که مدام، «شدن» را تجربه می کرد و از مرزهای پیش رو، افقهای بالاتر را تجربه می کرد بنابراین اعتبار نقد از نگاه شهید آوینی هیچ زمان ساکن و راکد نبود بلکه مدام در حال رشد و «شدن» بود. »
در ادامه مراسم افتتاحیه نخستین جشنواره فیلم کوتاه سما از یک عمر فعالیت سینمایی مرحوم رسول ملاقلیپور نیز تقدیر به عمل آمد. برای یادبود این کارگردان، جمشید هاشمپور، مرتضی سرهنگی و اکبر نبوی به همراه همسر و پسر رسول ملاقلی پور به روی سن آمدند و عکس این کارگردان را امضا کردند و در پایان این بخش تیزری از فیلمهای این کارگردان پخش شد.
همچنین مجری این مراسم از داماد شهید مرتضی آوینی، حسین معززینیا نیز یاد کرد و از همه حاضران در آیین افتتاحیه خواست تا برای سلامتی این روزنامهنگار که تحت درمان است دعا کنند.
در پایان مراسم نیز نخستین دوره جشنواره فیلم کوتاه سما با نمایش فیلم «روباه» آخرین ساخته بهروز افخمی، کار خود را آغاز کرد.