
کارگردان فیلم کوتاه دیلیت:
تولیدات ناموفق، تهیهکنندهها را ترساندهاست
هنر و تجربه: «کاظم ملایی» کارگردان فیلم کوتاه «دیلیت» فارغالتحصیل رشته کارگردانی سینما از دانشگاه سوره تهران است. او عضو انجمن سینمای جوانان و انجمن فیلم کوتاه ایران است که تاکنون ۸ فیلم کوتاه از جمله «لطفا از خط قرمز فاصله بگیرید»، «منها» و «دیلیت» را ساخته که تمامی آنها در عرصه ملی و بینالمللی جوایز بسیاری کسب کردهاند. «دیلیت» آخرین ساخته او در «دومین جشنواره فیلم بینالمللی فیلم آپولونیا» و «نخستین جشنواره بینالمللی فیلم ایران-آمریکا» به عنوان بهترین فیلم کوتاه جشنواره و در «هفتمین جشنواره سراسری فیلم وارش» به عنوان بهترین فیلم تجربی برگزیده شدهاست. او با این فیلم دیپلم افتخار بهترین فیلم از «چهلمین جشنواره فیلم ملل اتریش» و در «بیستوهشتمین جشنواره بینالمللی فیلم کوتاه تهران» و نیز تندیس بهترین فیلم تجربی و بهترین فیلم از نگاه تماشاگران را کسب کردهاست.
«دیلیت» داستان جوانی است که در حال پاک کردن زندگیاش است. کاظم ملایی در گفتوگو با هنر و تجربه درباره شکلگیری ایده فیلم خود توضیح میدهد: «ایده این فیلم کوتاه را داشتم ، آن را با استاد خوبم سعید عقیقی در میان گذاشتم ، با ایشان ساعتها در مورد فیلم صحبت کردم و در نهایت ایده برایم شکل نهایی پیدا کرد. تصمیم گرفتم برای فیلم محدودیتهای مشخصی در نظر بگیرم. مثلا فیلم دارای وحدت مکان باشد و ترجیحا یک بازیگر بیشتر نداشته باشد. سرانجام دست به ساختن فیلم زدم. پیشتولید اثر چیزی حدود یک ماه به طول انجامید و مدت فیلمبرداری نیز یک هفته بود».
و در ادامه درباره تم فیلم میگوید: «تم مشخصی که برای کار در نظر گرفته بودم، دیلیت کردن بود. همین مضمون را به کل اثر و ساخت فیلم تسری دادم و در نهایت شخصیت فیلمام را جوانی انتخاب کردم که قصد دارد همهچیزش را دیلیت کند. شخصیت ابتدا از حذف چیزهایی که ندارد شروع میکند. این اتفاقها در بخش دوم چنان قوت میگیرند که رفته رفته تا انتهای فیلم دچار جنون میشود. این دیلیت کردن جنونآور تا آنجا ادامه پیدا میکند که کافی است به چیزی فکر کند تا آن چیز از زندگیاش پاک شود. در بخش سوم اما میبینیم که این دیلیت شدن دامن خودش را نیز میگیرد و یکی هم هست که خود او را دیلیت کند».
ملایی که خودش فیلمبردار فیلم نیز بوده است،به تشکیل گروهی جمع وجور برای ساخت فیلم اشاره میکند: «از آن جا که بودجه لازم برای ساخت فیلم کوتاه محدود است، سعی بر آن بود که گروه را تا حدامکان جمع و جورتر تشکیل شود.از همه عوامل فیلم ممنونم که با تمام وجود انرژی گذاشتند. به خصوص از محمد اکبری که کمک بسیاری به من کرد. حالا که فیلم به اکران رسیده است وظیفه خود میدانم برای نمایش فیلمام تبلیغ کنم».
او از تشکیل گروه هنر و تجربه اظهار خرسندی میکند و اکران فیلماش در این گروه را خوشحالکننده توصیف میکند. در عین حال پیشنهادش برای سینمای تجربی را به این شکل بیان میکند: «به نظرم بهتر است فیلمهای تجربی با قهرمانهای منفعل که دغدغه دراماتیک ندارند، ساخته نشود. این آثار مثل قرص خواب میماند و برای سینمای ما تنها وجه تخریبی دارند و سینما را ترسو و بزدل میکنند. خوشبختانه امروز فیلمهایی ساخته میشوند که دارند شهامت و شجاعت را وارد سینما میکنند و نتیجهاش را به زودی خواهیم دید».
ملایی در ادامه خانه تکانی را برای سینمای تجربی ما لازم میداند و از ضرورت وجود جسارت در آن صحبت میکند: «به علت شرایط اقتصادی و تولیدات ناموفق فیلمسازان جوان، تهیهکنندهها چشمشان ترسیده است».
کارگردان دیلیت در پایان با بیان این که در ساخت این فیلم به هیچ عنوان به دنبال رئالیستی کردن داستان نبوده است، تاکید میکند: «با همفکری دوست خوشذوقم امیر مهران در یک پروسه دوماهه توانستیم به ایده فتوشاپی کردن افکتها نزدیک شویم. قرار بر این شد که این ایده در نهایت سادگی و به صورت ابتدایی انجام شود تا وجه فانتزیک آن رعایت شود».