هنر و تجربه: «خواب زمستانی» هفتمین فیلم نوری بیلگه جیلان کارگردان مطرح ترکیه‌ای از داستان کوتاه «همسر» نوشته آنتون چخوف اقتباس شده‌است. این فیلم  با مدت زمان سه ساعت و پانزده دقیقه،در کارنامه بیلگه جیلان طولانی‌ترین فیلم او محسوب می‌شود. اثری که برای مخاطبینی که فیلم‌های تارکوفسکی و بلاتار و کارگردان‌هایی نظیر آن‌ها را می‌پسندد ،قابل اعتناست و حرفی برای گفتن دارد و با استفاده هوشمندانه از شهر آناتولیای ترکیه و اختلاف بین فقیر و غنی، قدرت و ضعف در ترکیه را مورد بررسی قرار می‌دهد.

فیلم خواب زمستانی روایت‌گر زندگی آیدین، بازیگر بازنشسته‌ای است که یک هتل کوچک در مرکز آناتولی را اداره می‌کند و روابطش با همسر جوانش«نهال»،بسیار خروشان و جنجالی شده‌است و خواهرش نجلا هم در تلاطم طلاقی است که اخیرا پشت سر گذاشته. برف زمستانی سنگینی شروع به بارش می‌کند و هتل را به یک پناهگاه تبدیل می کند؛پناهگاهی که هیچ راه فراری برای دورشدن از کینه‌ها و دشمنی‌ها ندارد.

جیلان طی بیش از یک دهه گذشته خود را به عنوان یکی از شناخته‌شده‌ترین فیلم‌سازان دنیا مطرح کرده و آخرین فیلمش طبق نظر بسیاری از منتقدان، آثار اینگمار برگمان را تداعی می‌کند. لوکیشن اصلی فیلم هتل اتللو، در قلب آناتولی است و متناسب با حال و هوای بی‌روح فیلم، طراحی شده. درام جیلان در نمایش روابط سرد و ازهم‌گسیخته آدم‌ها و به لحاظ افشاگری‌های روانکاوی به دنیای برگمان کارگردان سوئدی نزدیک شده‌است.

سکوت در فیلم‌های جیلان جایگاه ویژه‌ای دارد. با توجه به پردیالوگ بودن دو فیلم اخیرش «روزی روزگاری در آناتولی» و «خواب‌زمستانی» باز هم آن حس ناب شخصیت، در گیرودار بحران تنها با سکوت است که به بهترین شکل ممکن بروز می‌‌کند.

بزرگ‌ترین افتخاری که فیلم در صحنه جهانی به دست آورده، بردن نخل طلای بهترین فیلم جشنواره کن ۲۰۱۴ بوده است اما به غیر از آن، جایزه فیپرشی (انجمن منتقدان بین‌المللی) جشنواره کن، جایزه بهترین کارگردانی و نامزد دریافت جایزه بهترین فیلم از جوایز اسکرین آسیا پاسیفیک و جایزه بهترین فیلم غیرانگلیسی‌زبان از جوایز حلقه منتقدان فیلم لوس آنجلس را هم می‌توان به عنوان دیگر افتخارات این فیلم نام برد.

آخرین ساخته بیلگه جیلان به عنوان نماینده رسمی کشور ترکیه برای شرکت در بخش بهترین فیلم غیرانگلیسی زبان به آکادمی اسکار معرفی شد؛ اما نامش به فهرست نامزدهای اولیه هم راه پیدا نکرد. سایت‌های نقد معروفی هم‌چون راتن تومیتوز (Rotten Tomatoes) و متاکریتیک (Metacritic) به ترتیب امتیازهای ۸٫۳ از ۱۰ و ۸۷ از ۱۰۰ به این فیلم داده‌اند. در سایت گاردین هم اشاره شده که «جیلان با این فیلم در سبک واکاوی شخصیت‌ها، جای اینگمار برگمان را از او می‌گیرد».

هالوک بیلگینر، دمت آکباگ، ملیسا سوزن، نجات ایسلر،آیبرک پکان از بازیگران این درام ترکیه‌ای هستند. طبق گزارش سایت باکس آفیس ،فروش جهانی این فیلم ۳/۷میلیون دلار تخمین زده شده است. این فیلم تاکنون در کشورهایی چون استرالیا، اتریش،بلژیک، فرانسه، ایتالیا، هلند،نیوزلند، اسپانیا و …. به نمایش درآمده‌است.