
گفتوگو با کارگردان فیلم کوتاه «شب امتحان»:
مخاطبان علاقه دارند فیلم کوتاه را در سینما ببینند
هنر و تجربه: «علی ثقفی» نویسنده و کارگردان فیلم کوتاه «شب امتحان» است که هماکنون در بخش فیلمهای کوتاه روز گروه هنر و تجربه در حال اکران است. در خلاصه داستان فیلم آمده است که سه جوان دانشجو در شب امتحان دانشگاه برای درس خواندن در خانه یکی از آنها جمع شدهاند. در این شب اتفاقاتی میافتد که نه تنها درس خواندن برای امتحان را تحتالشعاع قرار میدهد، بلکه برای آنها مشکل جدی ایجاد میکند.
علی ثقفی در گفتوگو با خبرنگار هنر و تجربه درباره ایده فیلم کوتاه خود توضیح میدهد: «در نظر داشتم در این فیلم از یک اتفاق به درام برسم و از این طریق بحران ایجاد کنم. ایده را بارها و بارها بازنویسی کردم. میخواستم ساختار کاملا کلاسیک سینما را در یک فیلم کوتاه ۳۰ دقیقهای به کار بگیرم. با این که دست به قلم هستم و میتوانم چندشب یکبار یک قسمت سریال را بنویسم، اما عجیب است که فیلمنامه این فیلم کوتاه وقت زیادی از من گرفت».
از نظر ثقفی ذات سوژه داستان باید باور پذیر و از جنس زندگی باشد و آدمها را به چالش بکشد تا درون خود را بیرون بریزند: «در «شب امتحان» تمرینات بلندمدتی با گروه بازیگران داشتم. یکماه تمام هرروز بر سر تمرین بودیم و این خود باعث حس و حال موجود در فیلم شد. تمام سعیام را کردم که حسهای بازیگران در لحظه فیلمبرداری درست از آب دربیاید و با تمرینات قبل از فیلمبرداری هم راستا باشد. در جریان تمرینات همه تلاش بر این بود که بازیگران خارج از فیلمنامه، با اتود زدن و گفتوگو به کشف کاراکترها، روابط آدمها، گذشته آنها و در نهایت به موقعیت آنها برسند. از نظر من مهمترین عنصر فیلم کنش دراماتیک است و تا اتفاق نیافتد بازی بازیگران بیمعنا میشود».
کارگردان فیلم کوتاه «شب امتحان» در بخشی از صحبتهایش از حمایتهای تهیهکننده فیلم نیز یاد میکند: «علی فرحناک سینماگری تحصیلکرده و تهیهکننده رسمی سینمای ایران است. پیش از شب امتحان نیز ایشان را میشناختم. برای تهیه این فیلم از چندجای مختلف قول همکاری گرفته بودم،اما در پایان هیچکدام به نتیجه نرسید. تا این که علی فرحناک آمد و پشت کار ایستاد و با هزینه شخصی و مشاورههای درخشانش به ساخت فیلم کمک کرد».
ثقفی همچنین از اکران فیلم خود در هنر و تجربه میگوید: «در این مدت چندباری برای تماشای فیلم خود به سینماهای هنر و تجربه سر زدم و بر خلاف تصورم سالنها خلوت نبود. مخاطبان فیلمهای کوتاه علاقه دارند که فیلمها را روی پرده سینما ببینند. اگر روند اکران همچنان ادامه پیدا کند، گروههای فیلمسازی نیز به عرضه کردن فیلمهای خود فکر خواهند کرد. همین اکران فیلمهای کوتاه در گروه هنر و تجربه میتواند به جذب سرمایهگذار نیز بیانجامد. البته چون هنوز در اولین دورههای اکران قرار داریم، تبلیغات گستردهای صورت نگرفتهاست».
علی ثقفی که پیش از این فیلم، تجربه نویسندگی و ساخت چند فیلم کوتاه و بلند دیگر را دارد، مخاطبان فیلم کوتاه در گروه هنر و تجربه را مخاطبانی خاص عنوان میکند: «نمایش فیلمهای کوتاه قابل مقایسه با اجرای تئاتر است که مخاطبانی خاص و پروپاقرص دارد. تئاتر سالیان سال است که بهصورت مداوم در ایران فعالیت میکند و کارهای زیادی برای جذب مخاطب خود کردهاست. مخاطبان حرفهای فیلم کوتاه نیز شبیه تماشاگران حرفهای تئاتر هستند، بنابراین میتوان تمهیداتی نظیر بلیت دانشجویی و بلیت نیمبها برای رونق اکران آثار کوتاه در نظر گرفت».
او در پایان در خصوص تشکیل گروه هنر و تجربه میگوید: «هنر و تجربه در سینمای ایران حرکت بسیار خوبی است. مشکل این حرکتها این است که به صورت جرقهای هستند و ممکن است خیلی زود خاموش میشوند،درحالی که باید برنامهریزی خوب و دقیقی برای این گروه در نظر گرفته شود. این گروه اگر ده سال تداوم پیدا کند، تاثیری جدی بر جریان فیلم کوتاه در سینمای ایران خواهد گذاشت. در واقع تا بهحال هیچ فیلمساز فیلم کوتاهی به این فکر نکردهاست که بتواند فیلمش را اکران کند.»
«علی ثقفی» که فارغالتحصیل کارگردانی تئاتر از دانشگاه تهران است، پیش از این فیلم بلند «خاک» و فیلمهای کوتاه «به مدت معلوم پانزده دقیقه»، «حریم» را نویسندگی کرده است. او همچنین نگارش سریال پانزده قسمتی «روزها و سالها» را به طور مشترک با محمد یعقوبی بر عهده داشتهاست.