
«ناهید» و «کشتارگاه» نمایندههای سینمای ایران در جشنواره کن
فیلمهای ایرانی دست پر بازمیگردند؟
هنر و تجربه: فرش قرمز جشنواره کن پهن شده است و چهارشنبه(۲۳ خرداد) با نمایش فیلم افتتاحیه، این جشنواره شصت و هشتمین دوره خود را آغاز میکند و از پنجشنبه ۲۴ اردیبهشت سالنهای لومیر، آندره بازن و دبوسی در شهر کن میزبان فیلمهایی هستند که هیاتهای انتخاب کن شایسته شرکت در جشنواره شناختهاند. امسال هم مثل سال پیش سینمای ایران در بخش مسابقه جشنواره نمایندهای ندارد اما فیلم بلند «ناهید» به کارگردانی آیدا پناهنده در بخش نوعی نگاه کن حضور دارد و این حضور با پذیرفته شدن فیلم کوتاه «کشتارگاه» در بخش سینه فونداسیون فیلمهای دانشجویی تکمیل میشود.
ناهید پیش از نمایش در کن یک پخشکننده بینالمللی پیدا کرد. شرکت ممنتو فیلمز که پیش از این پخشکننده آثاری چون «گذشته» اصغر فرهادی و «خواب زمستانی» برنده نخل طلای سال قبل کن بودهاست، زودتر از سایر پخشکنندهها دست به کار شد و فیلم ناهید را در فرانسه اکران میکند. ناهید که در بین ۱۹ فیلم برگزیده بخش نوعی نگاه پذیرفته شدهاست، در بخش فیلماولیهای جشنواره فیلم فجر به نمایش درآمد و در بخش فیلمنامه نامزد دریافت سیمرغ شد، بر مبنای واقعگرایی بنا شده و روایتی از داستان زندگی پرسوناژی به نام «ناهید» است که تلاش میکند، سر و سامانی به زندگی خود بدهد. ناهید با شرکت ساره بیات، پژمان بازغی و نوید محمدزاده زندیگ یک زن مطلقه و تلاش او برای تشکیل یک زندگی تازه را به تصویر میکشد.
نخستین نمایش فیلم در کن روز ۲۶ اردیبهشت در ساعات ۱۱ صبح و ۱۶ عصر به وقت فرانسه و در سالن «دبوسی» است. روز ۲۷ اردیبهشت نیز در ساعت ۱۵٫۳۰ سالن آندره بازن میزبان سومین سانس نمایش فیلم است. فیلم سه نوبت نمایش در بازار فیلم کن نیز دارد که برنامه آن هنوز اعلام نشدهاست.
آخرینبار که سینماگران ایرانی از کن جایزه گرفتند به بخش سینه فونداسیون این جشنواره برمیگردد. بخش سینه فونداسیون مربوط به فیلمهایی است که از دانشکدههای سینمایی سراسر جهان به کن ارسال میشود. آناهیتا قزوینیزاده دوسال پیش با فیلم کوتاه «سوزن» برنده جایزه نخست سینه فونداسیون شد. اما این فیلم نیز به عنوان محصولی از مدرسه هنر شیکاگو، جایی که قزوینیزاده بعد از فارغالتحصیلی از دانشگاه هنر تهران دوره تحصیلات تکمیلیاش را میگذراند، در کن شرکت کرد و برنده شد.
«کشتارگاه» ساخته بهزاد آزادی اما امسال به نمایندگی از دانشگاه هنر در بخش فیلمهای دانشجویی کن شرکت کرده است. این فیلم ۲۴ دقیقهای به زبان کردی و لهجه سورانی در شهرستان شاهیندژ آذربایجان غربی ساخته شده و داستان چهار نوجوان را در این شهر روایت میکند.
سابقه حضور ایران در جشنواره کن یا آنطور که در ادبیات سینمایی قبل از انقلاب به عنوان فستیوال کان معروف بود، طولانیتر از چندسال اخیر است و به سال ۱۹۶۱ میلادی برمیگردد که برای اولین بار با فیلم «کورش کبیر» در بخش مسابقه فیلمهای کوتاه جشنواره کن حضور پیدا کرد. دو سال پس از آن «شب قوزی» به عنوان اولین فیلم بلند ایرانی یک فیلم بلند ایرانی در کن پذیرفته شدو در بخش هفته منتقدین به نمایش درآمد.حضور فیلم های ایرانی در این جشنواره ادامه داشت تا این که سرانجام عباس کیارستمی با «زندگی و دیگر هیچ» در کن ۱۹۹۲ به جایزه اول بخش نوعی نگاه رسید و یک سال بعد در ۱۹۹۳ با «زیردرختان زیتون» برای اولین بار فیلمی از سینمای ایران در بخش مسابقه جشنواره کن انتخاب شد. نقطه اوج سینمای ایران در جشنواره کن اما در سال ۱۹۹۷ رقم خورد، سالی که «طعم گیلاس» کیارستمی به طور مشترک با «مارماهی» شوهی ایمامورا برنده نخل طلای کن شد.
شصت و هشتمین دوره جشنواره فیلم کن از روز چهارشنبه ۲۳ اردیبهشت ماه با اولین نمایش فیلم سینمایی «سر بالا» به کارگردانی امانوئل برکو فیلمساز فرانسوی در بخش خارج از مسابقه آغاز میشود و تا روز ۳ خرداد ماه ادامه دارد.