هنر و تجربه: علی میانجی کارگردان فیلم کوتاه «اضافه‌های دوست‌داشتنی» که فیلم‌اش در بخش Short Film Corner – جشنواره فیلم کن پذیرفته شده است، در گفت‌وگو با هنر و تجربه از دغدغه‌ها و انگیزه‌هایش در مسیر فیلم‌سازی می‌گوید. او هم‌اکنون با یک فیلم‌نامه کوتاه و طرح یک‌ فیلم‌نامه بلند رهسپار بازار فیلم کوتاه کن می‌شود.

فیلم ۱۵ دقیقه‌ای «اضافه‌های دوست‌داشتنی» یک داستان خطی دارد و فیلم‌نامه آن را خود کارگردان نوشته است. میانجی از ایده‌ اولیه ساخت این اثر می‌گوید:«در پی خواندن خبری در یکی از روزنامه‌ها به شدت تحت تاثیر قرار گرفتم. وجود انسان‌ها و زندگی‌ انسان‌ها همیشه برای من دغدغه بوده است. همیشه بر این عقیده‌ام که هیچ کس، تحت هیچ شرایطی حق ندارد جان انسان دیگری را از او بگیرد. از سوی دیگر اخباری خواندم درباره افزایش سقط جنین که اساسا غیر قانونی است. این موضوع که خیلی‌ها بدون هیچ مواظبتی بچه‌دار می‌شوند و در ادامه نیز اقدام به سقط جنین می‌کنند برایم دغدغه شده بود. تا این که به فیلم‌نامه «اضافه‌های دوست‌داشتنی» رسیدم.»

او با بیان این که نمی‌توان از واقعیات اطراف چشم پوشید، درباره داستان فیلم چنین توضیح‌ می‌دهد: « داستان فیلم در خیابان ناصرخسرو اتفاق می‌افتد و موقعیت دو نفر را به تصویر می‌کشد که برای تهیه داروی سقط جنین به بازار غیرقانونی مراجعه کرده‌اند.»

میانجی در ادامه از شرایط تولید فیلم خود می‌گوید: « از روزی که فیلم‌نامه تمام شد تا روزی که  تمرینات به صورت جدی آغاز شود، شش ماه درگیر بودیم.یک‌ماه‌ و نیم پیش تولید کار طول کشید. پس از پیش تولید هم سه هفته تمام با بازیگران تمرین می‌کردیم و بعد از آن فیلم‌بردار به گروه ملحق شد. در ابتدا قرار بود پیمان شادمان‌فر فیلم‌بردار کار باشد، منتها او سر فیلم «اعترافات ذهن خطرناک من» بود و نشد که با هم هم‌کاری کنیم. حسین باغبان را بهاره ریاحی –بازیگر فیلم- به من پیشنهاد کرد. باید بگویم حسین باغبان کارگردان دوم فیلم بود و خیلی به تولید اثر به من یاری رساند.»

میانجی که پیش از ورودش به سینما سال‌ها در عرصه تئاتر بازیگری کرده، از وجود مدرسان بسیاری مثل محمد رحمانیان، رضا بهبودی، حسن معجونی، بهرام دهقانی و… بهره برده است. او با اشاره به این که حتی در زمان فعالیتش در تئاتر نیز، ذهنیت ورود به سینما را داشته، می‌گوید: « در اولین دوره کارگاه‌ اصغر فرهادی شرکت کردم و سپس در سال ۹۱ در کارگاه فیلم‌سازی شهرام مکری دوره گذراندم. در این سال‌ها دو فیلم دیگر نیز ساخته‌‌‌ام. اولین فیلم‌ام «فرهاد» بود و پس از «بیست‌ماه و بیست‌روز» را ساختم. از دوازه سالگی فیلم‌های جشنواره‌ها را دنبال می‌کردم وعلاقه‌ام به هنر از همان سال‌ها وجود داشت.»

کارگردان فیلم «اضافه‌های دوست‌داشتنی» احساس خود را از حضور در بخش  Short Film Cornerجشنواره فیلم کن این گونه توصیف می‌کند: « حس عجیب و غریبی است. از روزی که وارد عالم سینما شدم و با فستیوال‌ها آشنایی پیدا کردم، کن برایم یک رویا بود. آرزو داشتم چه به عنوان بازیگر و چه به عنوان کارگردان بالاخر روزی در آن حضور پیدا کنم. متاسفانه در کشور ما برای فیلم‌ کوتاه اهمیت چندانی قائل نمی‌شوند. تا جایی که می‌دانم در همین فرانسه  در سال ۱۳ جشنواره فیلم کوتاه  وجود دارد. این نشان می‌دهد که فیلم کوتاه در جاهای دیگر دنیا چقدر مهم است. همین باعث شده است که بازیگران ما نیز به فیلم کوتاه چندان اهمیتی ندهند. امروز به آرزویم رسیده‌ام و البته به دلیل نداشتن پایان خدمت نمی‌توان در کن حاضر باشم پس باید برای فیلم خود نماینده‌ بفرستم. یک فیلم‌نامه کوتاه و یک فیلم‌نامه بلند برای شرکت در این بخش آماده‌ کرده‌ام. از نحوه پذیرش آن‌ها اطلاعی ندارم  و به همین خاطر واقعا نمی‌دانم طرح‌هایم پذیرفته خواهد شد یا نه؟ اما بیش از هرچیز شرکت در این بخش برایم مهم است. جز قوانین جشنواره کن این است که فیلم پیش از این در جشنواره دیگری شرکت نکرده باشد به همین خاطر ریسک نکردم و آن را تا به امروز برای هیچ جشنواره خارجی دیگری نفرستاده‌ام.»

علی میانجی در بخشی از صحبت‌هایش به اظهار نظر درباره گروه هنر و تجربه نیز می‌پردازد. از نظر او مخاطب سینمای ما امروز به دو دسته خاص و عام تقسیم می‌شود: «یکی از دوستانم که چند روز پیش از آلمان به ایران آمده ، از اکران شدن «اسب تورین» حیرت‌‌زده شده بود.اگر روزی برایم مهمان خارجی بیاید و بخواهد به سینما برود، خوش‌حالم که گروه هنر و تجربه هست.» او در ادامه می‌گوید: «وقتی هنر و تجربه آمد، خود من به عنوان فیلم‌ساز اعتماد به نفسم بیشتر شد. روزی که شروع به نوشتن فیلم‌نامه و تولید فیلم کردم، داشتم به اکران در هنر و تجربه هم فکر می‌کردم و از وجود آن انگیزه می‌گرفتم. امروز فضای بهتری در سینمای ما به وجود آمده است. علاوه بر همه این‌ها فیلم‌های هنر و تجربه دارد به من چیزهای زیادی را از لحاظ کاگردانی و بازیگری به من آموزش می‌دهد و علاوه بر هنر، تجربه کردن را نیز می‌توان از فیلم‌های این گروه آموخت. می‌توانم به جرات بگویم برای فیلم‌های بعدی خود به مخاطب هنر و تجربه فکر می‌کنم و حالا نیز در نظر دارم برای اکران فیلم خود در این گروه اقدام کنم.»

این کارگردان جوان در پایان صحبت‌هایش بر تاثیر بی‌حد و ‌اندازه رخشان بنی‌اعتماد در نگاه خود به فیلم‌سازی تاکید می‌کند: «نگاه من به فیلم‌سازی از فیلم «زیر پوست شهر» رخشان بنی اعتماد آغاز شد و این کارگردان نقش خیلی مهمی در تفکر و زندگی من داشته است. باید از اصغر فرهادی و شهرام مکری هم که در این سال‌ها همواره به من یاری رسانده‌اند، تشکر کنم.»

از عوامل فیلم کوتاه «اضافه‌های دوست‌داشتنی» می‌توان به بازی  ابراهیم عزیزى، بهاره ریاحى، بهتاش ساکنین، مهدیه نساج و نوشین تهرانى اشاره کرد. مدیر فیلمبردارى فیلم حسین باغبان، مدیر صدابردارى محمد کیان ارثى، تدوین هومن حسنى، چهره‌پرداز طناز قاسمى‌فر و دستیار کارگردان نیز الناز کوتى است.

گفتنی است هدف بخش «short film corner» در جشنواره کن کشف و کمک به استعدادهای سینمایی و در واقع بخش جانبی فیلم کوتاه کن است. این بخش  به‌عنوان بزرگترین بازار فیلم کوتاه جهان همزمان با برگزاری این جشنواره در شهر کن فرانسه برگزار می‌شود.