
آنیس واردا در کن:
به من جایزه ندهید پول بدهید
هنر و تجربه: آنیس واردا فیلمساز ۸۶ ساله و اهل بلژیک امسال نخل طلای کن را به پاس یک عمر دستاورد هنری به دست آورد. ژان میشل فرودو، تاریخشناس سینما و سردبیر اسبق مجله کایه دو سینما، طی نشستی در حاشیه جشنواره کن با واردا به گفت و گو در مورد دوران فیلمسازیاش و سینمای فمینیستی پرداخته است. فرودو در این نشست واردا را کسی معرفی کرد که موج نوی سینمای فرانسه را با ساخت فیلم «پوینت کورت»، قبل از تروفو و گدار، راه اندازی کرده بود.
واردا در مورد این فیلم چنین اظهار نظر کرد: «هدف من ساخت فیلمی زنانه نبود بلکه میخواستم فیلمی معاصر بسازم. پیکاسو و مودیلیانی هنر را دگرگون کردند. من یک عکاس بودم و میخواستم دنیای فیلمسازی را تغییر بدهم.»
واردا هرگز میل نداشته تا برچسب فیلمساز فمینیست به او بخورد: «من در دنیای سینما وصله ناجور بودم. خودم را از منجلاب آن بیرون کشیدم و تنها دغدغهام ساخت فیلمهای خلاقانه بود.» او همچنین فیلم خود «از ۵ تا ۷ با سلو» را یک فیلم «فمینیستی ظریف» برشمرد. «در حاشیه بودن، به شما این امکان را میدهد تا از تبعیض گذاریها در امان بمانید. ژان لوک گدار هم این عقیده را دارد و میگوید ” این حاشیهها هستند که صفحات یک دفترچه یادداشت را کنار هم نگه میدارد”.»
این فیلمساز کهنهکار بلژیکی اعتقاد دارد که پول، مشکل اصلی هر فیلمسازی فارغ از جنسیت اوست: «امسال در کن، فرانسیس مک دورمند حرف بینظیری زد و گفت “ما کمک نمیخواهیم، پول میخواهیم”.»
برنده نخل طلای افتخاری امسال از جشنواره کن به صورتی کنایهآمیز از جوایزش و نبود بودجه برای ساخت فیلمهایش گفت:«من باغ وحشی از جوایز مختلف از خرسها و سگها گرفته تا غیره دارم اما هنوز برای ساخت فیلمهایم به من بودجه نمیدهند. ماهیگیران ضربالمثل جالبی در این باره دارند و میگویند”از من کمتر تشکر کن و به جایش بیشتر به من پول بده”». البته او در مورد دریافت نخل طلای افتخاری کن با فروتنی سخن گفت:« کسانی که قبلاً این جایزه را گرفتهاند بسیار معروف هستند و برای صنعت فیلمسازی، میلیونها دلار سودآوری کردهاند. کسانی مثل برتولوچی و کلینت ایستوود. من اینگونه نبودهام.»
نائومی کاواسه، لوکرتیا مارتل، کلیر دنیس، جین کمپیون، میراندا جولی و امانوئل برکو کسانی بودند که واردا از آنها به عنوان هنرمندان زن شاخص دنیای سینما نام برد.
واردا سخنانش را با یک توصیه تمام کرد :«هر کسی گرایش و استعدادی دارد. به همه توصیه میکنم که بیدار شوند و استعداد خود را بشناسند.»