علی سرتیپی اولین پخش کننده باشو غریبه کوچک:
نفهمیدیم چرا باشو چهارسال مشکل اکران داشت
هنر و تجربه: علی سرتیپی که پخشکننده باشو در اکران اول آن در دهه شصت بوده است، از استقبال تماشاگران از این فیلم گفت. سرتیپی در گفتگو با ایسنا از دوران اکران فیلم خاطراتی تعریف کرده است که نقل آن خالی از لطف نیست.
تهیهکننده فیلم باشو غریبه کوچک کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان است که در نیمه دهه شصت در اوج دوران کاری خود قرار داشت. علی سرتیپی خرید امتیاز پخش این فیلم را چنین به یاد میآورد: «فیلم باشو… به تهیهکنندگی کانون پرورش فکری ساخته شده بود. در آن دوره فیلمهای خوبی در کانون تهیه میشد و هنرمندانی مانند عباس کیارستمی، ابراهیم فروزش و …با این مکان همکاری داشتند. ما ۴۰۰ هزار تومان پول پیش دادیم و چهار فیلم را از کانون خریدیم که در میان آنها باشو… بیشترین فروش را داشت.»
باشو در سال ۱۳۶۴ ساخته شد اما چهارسال بعد سرانجام مجوز اکران گرفت. سرتیپی با یادآوری آن اتفاقات میگوید: «آقای بیضایی سال ۶۴ باشو را ساخت، اما این فیلم در آن زمان چهار سال در انتظار اکران بود و این چنین بود که ما سال ۶۸ برای اکران آن اقدام کردیم و در نهایت فیلم سال ۶۹ به نمایش عمومی درآمد. جالب اینجاست که اصلاحیه فیلم در همان سال فقط در حد یکی، دو پلان بود و بعد از اکرانش هم هیچ اتفاقی نیفتاد، اما هرگز متوجه نشدیم که چرا باشو… به مدت چهار سال برای اکران مشکل داشت.»
علی سرتیپی میگوید فیلم ابتدا در استان گیلان اکران شد و بعد در تهران. بخش عمدهای از فیلم باشو غریبه کوچک به زبان گیلکی است و استقبال از آن در این استان قابل پیشبینی هم بود. سرتیپی درباره اکران فیلم در رشت میگوید: «از آنجا که گویش خانم تسلیمی در فیلم گویش گیلکی بود، اول فیلم را در شهر رشت نمایش دادیم که بسیار مورد استقبال قرار گفت. در آن دوره شهر رشت دو سالن میرزا کوچکخان و انقلاب را داشت که امروزه سینما انقلاب آن تعطیل شده است. این فیلم آن زمان بیشترین میزان فروش را در رشت داشت به طوری که فقط دو و نیم میلیون تومان در این شهر فروش کرد که با احتساب قیمت بلیت سینما که در آن زمان در بهترین حالت ۲۰ تومان بود، مشخص میشود که فیلم چگونه مورد توجه تماشاگران گیلانی قرار گرفته بود.»
این تهیهکننده سینمای ایران درباره حال و هوا و جو تماشاگران آن دوره سینمای ایران گفته است: «آن زمان بیشتر فیلمهای اکشن طرفدار داشتند، اما در مجموع باشو … هم مورد استقبال قرار گرفت چون بعد از سالها فیلم تازهای از آقای بیضایی اکران شده بود. بازی درخشان خانم تسلیمی در کنار کارگردانی فوقالعاده آقای بیضایی باعث شد تا این فیلم مورد توجه تماشاگران خاص سینما قرار بگیرد.»
باشو غریبه کوچک از ۲۳ بهمن ۱۳۶۸ به سرگروهی سینما عصرجدید در تهران اکران شد و بنا به گفته علی سرتیپی فروش مناسبی نیز داشت. « بعد از اکران فیلم در رشت، برای نمایش عمومی آن در تهران اقدام کردیم. البته امکانات تبلیغی زیادی نداشتیم و خود من بیشتر تبلیغات محلی کردم. فیلم به سرگروهی سینما عصر جدید اکران شد و فروش خوبی هم داشت. فیلم بسیار موفقی بود، اما پنجمین رقم فروش فیلم در تهران را داشت. یعنی جزو فیلمهای اول و دوم نبود. با این حال مورد توجه تماشاگران خاص سینما قرار گرفت.»
باشو غریبه کوچک بعد از ۲۶ سال یک بار دیگر و اینبار در گروه هنر و تجربه اکران شده است. سرتیپی معتقد است اگر اطلاعرسانی درستی صورت بگیرد خیلی از سینمادوستان به دیدن دوباره این فیلم، آن هم روی پرده سینما، علاقمندند. «بسیاری از نسل جدید این فیلم را ندیدهاند و مطمئنم اگر اطلاعرسانی درستی انجام شود، باشو… دوباره مورد استقبال مردم قرار میگیرد. »
ممنون آقای سرتیپی عزیز از توضیحات جامعی در مورد این فیلم
من این فیلم آذر۶۹در سینما شرکت نفت ماهشهر دیدم یادش بخیر ممنون که خاطره ها رو زنده کردی این فیلم ارزش داره ۱۰۰درصد الان هم دوباره میرم ببینم