
نشست بررسی «اشکان، انگشتر متبرک و چند داستان دیگر» در مشهد
مکری :به میزانسنهای انتقالی معتقدم/ برای مقابله با لمپنیسم در سینما باید از انتخاب عوامل فیلم آغاز کنیم
هنر و تجربه : جلسه تحلیل و بررسی فیلم «اشکان، انگشتر متبرک و چند داستان دیگر» با حضور شهرام مکری در مجتمع فرهنگی هنری امام رضا(ع) مشهد برگزار شد.
در ابتدای این نشست که بعد از ظهر روز پنج شنبه۲۱خردادماه برگزار شد، حامد سلیمان زاده – مجری و کارشناس – در مقدمهای کوتاه به معرفی سینمای شهرام مکری و ویژگیهای منحصر به فرد و سبکی فیلمهای او پرداخت و سپس شهرام مکری به تشریح تجربیات خود از مرحله شکلگیری ایده تا تولید فیلم (اشکان، انگشتر متبرک و چند داستان دیگر) پرداخت.
شهرام مکری با اشاره به تجربههای آغازین خود در عرصه تولید فیلم کوتاه گفت: « بعد از استقبالی که توسط مخاطبین و منتقدان از فیلم “طوفان سنجاقک” در جشنواره فیلم فجر صورت گرفت – آن موقع فیلم کوتاه هم بخشی از جشنواره فیلم فجر بود- تصمیم گرفتم که به سراغ ساخت فیلم بلند بروم . من دغدغه ساخت فیلمی با محوریت سرقت داشتم و آن موقع ایده محوری خود را با چند نفر از جمله آقای علیرضا شجاعنوری مطرح کردم و در طول یک پروسه چند ساله، به خروجی فیلمی رسیدیم که اکنون در گروه هنر و تجربه در حال اکران است.»
مکری در پاسخ به این سئوال که چگونه فضای پشت صحنه را مدیریت میکنید گفت: « من همیشه خودم را با افرادی که با هر سِمَت به عنوان عوامل به فیلم دعوت میشوند در یک سطح قرار میدهم و اینطور است که همیشه نتایج خوبی به دست آوردهام. حتی بعضا این فضای دوستی تا مدتها بعد از فیلم بین عوامل پابرجاست. من همیشه سعی میکنم از آدمهای دارای جایگاه فکری و اجرایی خوب در فیلمهایم استفاده کنم و امروز که به تیتراژ فیلمهایم از جمله همین فیلم (اشکان، انگشتر متبرک و …) نگاهی میاندازم، افتخار میکنم که همکاران دیروز من، امروز در چه جایگاه رفیعی ایستادهاند. به نظرم برای مقابله با لمپنیسم در سینما باید این را از خودمان و انتخاب عواملمان در ساخت یک فیلم آغاز کنیم.»
مکری در پاسخ به سئوالی دیگر که درباره طراحی میزانسن در آثار او از جمله در فیلم (اشکان، انگشتر متبرک و …) مطرح شد، پاسخ داد: «من همواره در تمام آثار خود به میزانسن انتقالی معتقدم. یعنی همواره کاراکتری را به کاراکتری دیگر متصل میکنم و ماجرای روایی خود را پیش میبرم. اتفاقا وقتی فیلمهای خود را با بچههای رشتههای فیزیک، ریاضیات و … میبینم با رضایت زیاد آنها مواجه میشوم چرا که گویا آنها به پیوندی ریاضیوار بین بخشهای فیلم و میزانسنهای من پی میبرند. همچنین توجه به جزئیات در چیدمان صحنه و سایر عناصری که به میزانسن مربوط هستند از دغدغههای جدی من در امر کارگردانی است. »
مکری در پاسخ به سئوال یکی از مخاطبین حاضر در جلسه بابت راه رسیدن به چنین شکل اجرایی در فیلم خود گفت: « امروزه ما با دانشهای بینارشتهای مواجه هستیم و این نوع از دانش جایگاه بسیار ویژهای در مطالعات روز پیدا کرده است. من فکر میکنم با وامگیری از هنرهای مختلف و ارائه آن از طرق مختلف در فیلم خود به چنین شکلی از اجرا دست مییابم. به عنوان مثال همواره رد پای موریس اشر و آثارش را در شکل روایی فیلمهای من مییابید و من درباره او و آثارش در مراحل مختلف تولید فیلمم با عوامل گفتوگو میکنم»
در پایان جلسه حامد سلیمان زاده با جمع بندی مطالب گفت: «سینمای مکری یک سینمای انتزاعی است و انتزاع یعنی برکندن خصوصیات ثابت و رسانهای یک پدیده از آن. مکری با تبحر خود سعی میکند نگاهی آشنایی زدایانه به داستان و اجرا را در فیلمهای خود از جمله فیلم اشکان، انگشتر متبرک و چند داستان دیگر ترویج دهد و ما را امیدوار به ایجاد یک سینمای جایگزین و آلترناتیو در نسل نو نماید.»
سلام به دوستان خوب گروه هنر و تجربه. کارتون عالیه. این گزارشم خیلی دوست داشتم. پر از نکته های خوب بود.مرسی