
مروری کوتاه بر مستند «من میخوام شاه بشم»
مردی که میخواست شاه ایل خود باشد
هنر و تجربه: نام فیلم اولین دریچه ارتباط بین مخاطب و اثر است و مهی گنجی در «من میخوام شاه بشم» نامی نامعمول برای مستندش انتخاب کرده است. در افتتاحیه فیلم با وجه تسمیه این نام آشنا میشویم. مردی که بعدا درمییابیم اسمش عباس برزگر است و این مستند زندگی او را به تصویر میکشد؛ روبهروی دوربین قرار میگیرد و خاطرهای از دوران کودکی خود تعریف میکند. وقتی یک محصل ابتدایی بوده در جواب موضوع انشای کلیشهای «میخواهید چکاره شوید؟» نوشته میخواهم شاه بشوم. کتک مفصلی از معلم کلاس خورده که چرا خواسته شاه بشود. عباس برزگر رو به دوربین از حسی که زمان کودکیاش داشته میگوید: «میخواستم از همه بزرگتر بشوم.»
این سکانس موثر افتتاحیه، چکیدهای است از آنچه در دقایق بعدی میخواهیم از دنیای این مرد روستایی دریابیم. مردی که آرزوهای بزرگی در سر دارد و رسیدن به آنها را غیرممکن نمیداند و از راههای مختلف برای رسیدن به آن آرزوها استفاده میکند. هر راهی؟ فیلم دنبال رسیدن به جواب همین سوال است. مهدی گنجی در «من میخوام شاه بشم» ارتباطی بیواسطه و بسیار نزدیک با سوژه خود و آدمهای اطراف او برقرار میکند تا زندگی یک آدم نامعمول را ثبت کند و بعد از «ثبت کردن» پا فراتر بنهد و وارد واقعیت شود.
عباس برزگر در محل زندگی خود، جایی در استان فارس، از میهمانان خارجی پذیرایی میکند و برای آنها محیطی بومی و سنتی فراهم کرده است. جایی که یک توریست خارجی بتواند چند روزی در فضایی روستایی-ایلیاتی زندگیای را تجربه کند که در حالت عادی در هیچ هتل و مهمانسرایی امکانش نیست. اما او میخواهد بازهم فراتر برود. میخواهد «ایل» خودش را تاسیس کند و شاه ایل خودش باشد. برزگر به کمتر از شاه شدن رضایت نمیدهد.
راهی که مهدی گنجی برای ساختن این فیلم که بعضی از خصوصیترین لحظات زندگی سوژهاش را در خود دارد، انتخاب کرده هرچه کوچکتر کردن گروه فیلمسازی و به حداقل رساندن عواملی است که حدس میزده ممکن است در ارتباط بین او و عباس برزگر و خانوادهاش خللی به وجود بیاورند. کاری که گنجی در این فیلم انجام داده را میتوان «مستندسازی تکنفره» نامید. روشی برای فیلم ساختن از سوژههایی که در حالت عادی جلوی گروه فیلمبرداری نمیتوان آنها را در حالتی عادی یافت. او گفتوگوهایی با عباس برزگر داشته که سعی کرده است در این گفتوگوها به عمق درونیاتش نفوذ کند. همچنین اعضای خانواده او نه به شکل مصاحبه بلکه در حین بحثهایی که در خانواده پیش میآید با دوربین صحبت میکنند. دوربین با برزگر همراه میشود اما این مستندی نیست که قصد همذاتپنداری مخاطب با شخصیت اولش را داشته باشد، بلکه سعی میکند نظر و احساس دیگران نسبت به زندگیای که به خانوادهاش تحمیل کرده را هم در نظر بگیرد.
«من میخوام شاه بشم» در جشنواره سینماحقیقت سال گذشته موفقیت زیادی بین تماشاگران به دست آورد و یکی از دو مستندی بود که به واسطه موفقیت در این جشنواره، برای نمایش در جشنواره سی و سوم فجر انتخاب شدند و جایزه کارگردانی بهترین مستند این جشنواره را از آن خود کرد. «من میخوام شاه بشم» در جشنوارههای خارجی نیز حضورها و جوایز فراوانی داشته است و در جشنوارههای معتبری مثل ایدفای هلند، پلانت داک لهستان، سیلور داکس و مونیخ شرکت کردهاست.
من می خوام شاه بشم از جمعه دوم مرداد در سینماهای گروه هنر و تجربه به نمایش در میآید.