
برای مستند «درجستجوی فریده»
کارگردانان مستند «از ایران یک جدایی» کمپین جذب سرمایه راه انداختند
هنر و تجربه: آزاده موسوی و کورش عطایی دو کارگردان مستند نیمهبلند «از ایران یک جدایی» برای ساخت فیلم جدیدشان از یک روش جدید سرمایهگذاری استفاده میکنند. crowd funding که میتوان آن را سرمایهگذاری جمعی ترجمه کرد، روشی است که در خارج از ایران نسبتا معمول است و در ایران هم چند وقتی است که پاگرفته و افراد بیشتری با آن آشنا میشوند.
عطایی با بیان اینکه هنوز تصویربرداری مستند جدیدش را شروع نکرده است در گفتگو با خبرگزاری ایسنا گفت: «ما برای فیلم جدیدمان یک کمپین جذب سرمایهی دستجمعی راه انداختهایم که در خارج از ایران خیلی مرسوم است و در ایران هم مدتی است که کمکم دارد معمول میشود و افراد بیشتری با این روش آشنا میشوند. در راستای این هدف، سایتی هم به وجود آمده است که افراد برای ساخت فیلم مستقل میتوانند در آن پروژههای خود را تعریف میکنند و اطلاعاتی مانند پوستر یا تیزری از فیلم را در آنجا میگذارند و همچنین مبنایی را برای هزینهی ساخت اثرشان تعیین میکنند که آدمها میتوانند به آنجا بیایند و هر مقداری که میخواهند برای کمک به فیلم بپردازند.»
«در جستجوی فریده» فیلم مستندی بلند، درباره دختری است در آستانه چهل سالگی به نام فریده، که در کودکی توسط زوجی هلندی از ایران به فرزندخواندگی گرفته شده است. او مدتی است علیرغم مخالفت والدینش جستجویی را برای یافتن پدر و مادر خونیاش آغاز کرده و تصمیم دارد برای اولین بار به زادگاهش ایران سفر کند…
آشنایی عطایی با فریده و داستان زندگی او از خواندن خبری در روزنامه آغاز شده است. «وبلاگش را پیدا کردیم و غرق خواندن یادداشت های روزمره اش شدیم. نوشته هایی دلنشین و پراحساس و در عین حال پر از درد و دغدغه. نوشته هایی که در دل خود سؤالهای بسیاری داشتند: پدر و مادر واقعی من کیستند؟ آنهایی که مرا بدنیا آورنده اند و یا آنهایی که مرا بزرگ کرده اند؟ وطن من کجاست؟ جایی که در آن زندگی می کنم و یا جایی که در آن بدنیا آمده ام؟ ظاهر من شبیه چه کسی در این جهان است؟ من به کجا تعلق دارم؟ و… سؤاالهایی که در پس آنها، یک مسئله ی اساسی پررنگ بود: بحران هویت.»
در تیرماه سال ۵۵ نوزاد دختری در یکی از صحنهای حرم امام رضا(ع) پیدا میشود. خادمین حرم او را به شیرخوارگاه مشهد منتقل میکنند و چندسال بعد زوجی هلندی به نام آقا و خانم کونینگ، این کودک که حالا اسمش را فریده گذاشتهاند و ۱۶ ماه دارد را به فرزندی میپذیرند. فریده به مرور متوجه تفاوتهای ظاهریاش با سایر بچهها میشود و حالا او ۴۰ ساله است و مدتی است که جستجوی خود را برای یافتن والدین خونیاش بطور جدی شروع کرده است. او در وبلاگش بطور مداوم، دربارهی روند جستجویش مینویسد و دوبار مقالهای دربارهی او در ایران در روزنامهی محلی مشهد چاپ شده است که موجب پیدا شدن مردی به نام علی اکبر گردیده که مدعی است فریده دختر اوست . فریده قصد دارد برای اولین بار، به ایران سفر کند و و با این مرد آزمایش DNA انجام دهد ….
عطایی زمان شروع فیلمبرداری «در جستجوی فریده» را حدود دو ماه بعد عنوان کرد و گفته است به محض تامین شدن سرمایه مالی کار فیلمبرداری را از هلند شروع میکنیم و با دنبال کردن فریده به مشهد زادگاه او میآییم. در ساخت این فیلم آزاده موسوی و کورش عطایی در کنار همدیگر قرار دارند و سایر عوامل فیلم هنوز مشخص نشدهاند.
این کارگردان رقم تعریف شده برای جذب سرمایه را در سایت ایرانی ۱۰ میلیون تومان و در سایت خارجیاش را ۱۰ هزار یورو عنوان کرد. عطایی اضافه کرده است: «به دلیل آن که قسمتی از این پروژه در هلند فیلمبرداری و تولید میشود، ما در یک سایت خارجی(هلندی) هم این کمپین را راه انداختهایم.»
رقم سرمایهگذاری جمعی قسمتی از سرمایه لازم برای ساخت فیلم است و تا اینجا ۱۶٫۵۰۰٫۰۰۰ ریال جمع شده است که ۱۶ درصد از میزان کمک تعیین شده است. ۳۳ روز دیگر از این کمپین باقی است.
فکر کنم نام ایرانی فیلم جدایی نادرخان از سیمین خانم باشه نه از ایران یک جدایی
چه میشه کرد اینم به جور کلاسه دیگه.
البته دقیق تر بگویم جدایی نادر از سیمین.