
بازتاب هنروتجربه در رسانهها
خسرو سینایی:حق سینمای مستند پایمال شده است
هنروتجربه: امروز (۱۵ مهر ۱۳۹۴) با ورق زدن صفحات فرهنگ و هنر مطبوعات کشور به خبرهایی مرتبط به سینمای هنر و تجربه برخوردیم که در زیر مروری کوتاه بر برخی از آنها داریم.
روزنامه هنرمند گفتوگویی با خسرو سینایی منتشر کرده. در این گفتوگو آمده است:« متاسفانه حق سینمای مستند از ابتدا در کشور ما همواره پایمال شده است. چرا که اغلب مدیران و سازندگان آثار به این فکر بودند که چه فیلمی بسازند تا از منظر تجاری برایشان سودآور باشد. متاسفانه در کشور ما تعریف از سینما به دو صورت است، برخی افراد سینما را پدیدهای فرهنگی میدانند و برخی دیگر نیز از آن به عنوان یک کالای تجاری یاد میکنند. این درحالی است که سینما میتواند هر دوی این مسائل را دربرگیرد. سینما در واقع یک ابزار است که میشود آن را در جهات مختلف به کار گرفت و به هیچ عنوان نباید آن را تنها در یک راه مورد بهرهبرداری قرار داد. »
روزنامههای بانیفیلم و سینما نیز به خبر قرار گرفتن فیلم «امتحان نهایی» به کارگردانی عادل یراقی در مرحله صداگذاری و ساخت موسیقی پرداختهاند. یراقی که پیش از این فیلم «آشنایی با لیلا» را با بازی لیلا حاتمی در گروه هنر و تجربه اکران کرده بود این بار هم همچون پروژه قبل خود طرح اولیه فیلمنامهاش متعلق به عباس کیارستمی است. فیلمبرداری این فیلم در دی ماه سال گذشته در سکوت خبری آغاز شد و حالا به نیمه راه رسیده است
همچنین در روزنامه سینما یادداشتی از علیرضا داوودنژاد که این روزها فیلم «روغن مار» را در گروه هنر و تجربه اکران دارد، منتشر شده است. در این یادداشت آمده است:« گروه هنر و تجربه فیلمها را در مدت زمان طولانی روی پرده نگه میدارد و اینطور مخاطب فرصت کافی برای تماشای فیلمهای این گروه دارد. این حسن بزرگ گروه «هنر و تجربه» است، اما باید دید که در برنامهریزیهای اعلام شده، چطور جواب خواهد داد. باید زمان بیشتری صرف کرد تا بتوان در مورد کارکرد این گروه صحبت بیشتری داشت. در این گروه فیلمها در مدت زمان طولانی به اکران درمیآیند و این به خودی خود ضعف به حساب نمیآید. »
روزنامه هفت صبح به نحوه اکران فیلمها در گروه هنر و تجربه انتقاد کرده است:« بارها نوشتهایم که گروه سینمایی هنر و تجربه از اهداف اولیهاش دور شده. این گروه سال پیش ایجاد شد تا فیلمهای خاص فرصت «دیده شدن» بیایند. به مرور اما سانس و سینماهای نمایش دهنده کم و کمتر شد. الان فیلمهای «تاج محل» و «داره صبح میشه» دو سینمای نمایشدهنده دارند و «باز هم سیب داری؟» فقط در یک سینما و آن هم در یک سانس اکران میشود. با این شیوه اصلا فرصتی برای «دیده شدن» این فیلمها ایجاد میشود؟ اگر قرار است این اکران محدود، زمینهای برای توزیعشان در شبکه نمایش خانگی باشد پس اصلا چه نیازی است به نمایش عمومی؟ بهتر نیست به جای صرف هزینه بیهوده برای اکران آنها فیلمهای موسوم به هنر و تجربه یک راست به شبکه نمایش خانگی بیایند؟ »
همچنین روزنامه خراسان به آمار فروش فیلمهای هنر و تجربه در یک سال گذشته پرداخته است. (این آمار به طور دقیق در سایت هنر و تجربه منتشر شده است.)
روزنامههای سینما و بانیفیلم نیز به خبر اکران مستند «حمید هما» کاری از محمدعلی سجادی در گروه هنر و تجربه اشاره کردهاند. این مستند به زندگی و آثار حمید سمندریان و همسرش هما روستا پرداخته است.همچنین روزنامه بانی فیلم گفت و گوی سایت هنر و تجربه با علیرضا شجاع نوری را به شکل مفصل منتشر کرده بود.
امیر پورکیان تهیه کننده فیلم «دریا و ماهی پرنده» در ارتباط با شرایط نمایش این فیلم سینمایی در جشنواره بوسان کرهجنوبی در مصاحبهای با خبرگزاری فارس گفت: «بعد از این که فیلم در سینما به نمایش در آمد بلافاصله نشست خبری فیلم «دریا و ماهی پرنده» در جشنواره در بوسان کره جنوبی برگزار شد. نکته قابل توجه برای ما این بود که خبرنگاران و مخاطبینی که فیلم را دیده بودند با چشم گریان و تاثیر گرفته از پایان فیلم وارد نشست خبری شدند. آن ها سوال های زیادی در زمینه های مختلف داشتند که فرصت نشد تا به تمام آن ها پاسخ دهیم از طرفی بسیار کنجکاو بودند که این فیلم چگونه و در چه شرایطی ساخته شده است.»
او در ارتباط با سوال های مطرح شده درباره فیلم از سوی خبرنگاران حاضر در نشست گفت: «اولین و مهمترین سوال مخاطبین فیلم و خبرنگاران کرهای این بود که ایده این فیلم از کجا نشأت گرفته و آیا بازیگر اصلی فیلم واقعا ناشنوا است که پس از فهمیدن واقعیت این موضوع، بسیار تحت تاثیر قرار گرفتند. آنها باور نمیکردند و دائم می پرسیدند آیا بازیگر فیلمتان واقعاً ناشنوا است یا خیر.
سوالهای بعدی نیز در مورد سابقه کارگردان و نوع دکوپاژ و میزانسنها بود و مایل بودند بدانند چگونه از فضای خشن زندان چنین فیلم مهربانی ساخته شده است. موزیک فیلم به شدت مورد استقبال قرار گرفت. پورکیان همچنین اظهار داشت که قرار بود متنی را برای نماینده یونیسف بخوانم که از پیش آماده شده بود اما در پایان به دلیل تاخیر نمایده یونیسف قرار شد پیام فیلم برای یونیسف در جشنواره بعدی اعلام شود.
در آخر روزنامه هنرمند نیز به گزارش نقد و بررسی فیلم «پریدن از ارتفاع کم» در فرهنگسرای ارسباران پرداخته است.