
چهار کتاب سینمایی جدید در نمایشگاه کتاب
عقیقی در «زیر پوست قصهها» سینمای بنیاعتماد را مرور میکند / «جعبه ابزاری برای فیلمساز»ی ارزان
هنر و تجربه: ایام برپایی نمایشگاه کتاب تهران، معمولا بهترین زمان برای رونمایی از کتاب و از جمله کتابهای سینمایی است. نمایشگاهی که امسال برای اولین بار به مکان جدید خود منتقل شده است. نمایشگاه کتاب تهران از ۱۵ تا ۲۵ اردیبهشت در شهر آفتاب روبروی مرقد مطهر امام (ره)برگزار میشود.
از جمله کتابهای سینمایی منتشر شده در این روزها میتوان به کتابهایی درباره سینمای عباس کیارستمی، کارنامه رخشان بنیاعتماد، درباره سینمای فلسطین و تولید ارزان در سینمای مستقل اشاره کرد. روبرت صافاریان و سعید عقیقی منتقدین نامآشنای سینمای ایران کتابهایی درباره کارنامه سینمایی عباس کیارستمی و رخشان بنیاعتماد نوشتهاند.
«زیر پوست قصهها»، درباره رابطه واقعیت و فیلم در آثار رخشان بنیاعتماد
کتاب «زیر پوست قصهها» نوشته سعید عقیقی در نمایشگاه کتاب تهران عرضه میشود. این کتاب بخشی از یک تحقیق گسترده درباره رابطه فیلم و واقعیت در سینمای ایران است، که با استفاده از ترکیب نگره مولف، نقد جامعهشناختی و ملاحظات ساختارگرایانه، به بررسی فیلمهای رخشان بنیاعتماد میپردازد. سه فیلم بانوی اردیبهشت، زیر پوست شهر و قصهها به عنوان کانون تمرکز جلوههای گوناگون واقعیت، بخشهای پایانی کتاب را تشکیل دادهاند.
این کتاب شامل هشت فصل است که عبارتند از: فصل یکم: واقعیت به عنوان سند/ فصل دوم: واقعیت به عنوان داستان/ فصل سوم: واقعیت به عنوان میزانسن/ فصل چهارم: واقعیت و تاریخ: شباهتها و تفاوتها/ فصل پنجم: واقعیت پنهان: زنان در آستانه/ فصل ششم: واقعیت و انتزاع: بانوی اردیبهشت/ فصل هفتم: واقعیت و اجتماع: زیر پوست شهر/ فصل هشتم: واقعیت در گذر زمان: قصهها.
کتاب «زیر پوست قصهها» در نشر روزنه منتشر شده است. محمدعلی حیدری مجری طرح این کتاب و امیر اثباتی طراح جلد آن است.
نشر نیلوفر، ترجمهای از فیلمنامه «از نفس افتاده» گدار ارائه میدهد
فیلمنامه «از نفس افتاده» اثر ژان لوک گدار که براساس طرحی از فرانسوا تروفو نوشته شده، در نمایشگاه کتاب از طرف نشر نیلوفر امسال رونمایی می شود. این کتاب علاوه بر فیلمنامه، در بردارنده چند گفتوگو با گدار و چند نقد و تحلیل است، ونداد الوندی پور این فیلمنامه را ترجمه کرده است.
در مقدمه کتاب از قول ژان پیر ملویل میخوانیم، «از نفس افتاده» مهمترین فیلم موج نو است. این فیلم ژان پل بلموندو (بازیگر نقش اصلی مرد) را به سینمای فرانسه معرفی کرد و از او یک ستاره ساخت و جین سیبرگ(بازیگر اصلی زن) را مشهور کرد و البته با اینکه اولین فیلم گدار است اما همچنان بسیاری گدار را با این فیلم به خاطر میآوریم.
کتابی درباره سینمای فلسطین
«سینمای فلسطین: منظره، جراحت روحی و خاطره» کتابی است که به نقش فرهنگی و سیاسی رسانه میپردازد. این کتاب نوشته نوریت گرتز – جرج خلیفی است که نشر ساقی با ترجمه وحیداله موسوی به بازار عرضه کرده است که پیش از این «منتقدان سینمای آمریکا» و مجموعه نقدهای رابین وود را از او به بازار کتاب عرضه شده بود.
نویسندگان این کتاب با توجه به نقاط عطف تاریخی مثل یوم النکبه، جنگ شش روزه، تشکیل سازمانهای مقاومت، حمله اشغالگران به تاسیسات سازمان آزادیبخش فلسطین، انتفاضههای اول و دوم، پیمانهای صلح و سایر رویدادها با تقسیم سینمای فلسطین به دو دوره مختلف تحول دیالکتیکی این سینما را بررسی میکنند.
چگونه با بودجهای اندک فیلمی حرفهای بسازیم؟
«جعبهابزاری برای فیلمساز، چگونه با بودجهای اندک فیلمی حرفهای بسازیم؟» به نویسندگی جیسن جی توماریک (Jason J. Tomaric) و ترجمهی لیدا کاووسی از سوی انتشارات بنیاد سینمایی فارابی انتشار یافت.
جیسن جی توماریک در معتبرترین مدارس فیلمسازی که به دانشجویان یاد میدهند چطور باید فیلمی ۲۰ میلیون دلاری بسازند. تدریس کرده است. کتاب حاضر مجموعهای از تجارب عملی، نکات و ترفندهایی است که نویسنده طی سالیان زیاد آموخته است. وی در این کتاب می نویسد؛ وقتی این مطالب را مینوشتم، به چیزهایی فکر کردم که دلم میخواست ۱۰ سال پیش، زمانی که تازه پا به این صنعت گذاشتم، از آنها مطلع میشدم.
کتاب جعبهابزاری برای فیلمساز، چگونه با بودجهای اندک فیلمی حرفهای بسازیم؟» در ۴۵۲ صفحه و با قیمت پشت جلد ۲۷۰۰۰ تومان در بیست و نهمین نمایشگاه بین المللی کتاب رونمایی خواهد شد.