
بازتاب هنروتجربه در رسانهها
دانش اقباشاوی: «هیهات»به لحاظ ســاختاری روح یکدســتی دارد
هنروتجربه: برگزار شدن مراسم اهدای جوایز جشنواره مقاومت و اعلام نام فیلم«ایستاده در غبار» به عنوان بهترین فیلم این جشنواره، دوباره امروز(۱۰ مهر) نام این فیلم را به رسانهها کشاند. در واقع گروه سازنده فیلم بعد از هتتریک در به دست آوردن جایزه بهترین فیلم جشنواره فجر، جشن خانه سینما و جشن انجمن منتقدان جوایز جشنواره مقاومت را هم از آن خود کرد. البته خبرهای مرتبط با این فیلم فقط مختص برگزیدهشدنش در جشنواره مقاومت نبود و بخش پایانی برنامه هفت روزجمعه نهم مهرماه هم به نقد و بررسی فیلم «ایستاده در غبار» ساخته محمدحسین مهدویان اختصاص داشت.
مهدویان در بخشی از این گفتوگو در پاسخ به سوال بهروز افخمی در مورد تفاوتهای فیلم «ایستاده در غبار» و سریال «آخرین روزهای زمستان» گفت: «تفاوت آخرین روزهای زمستان با ایستاده در غبار در این است که در این فیلم نسبت به آن سریال ما با داستان پاره پارهتر و متکثرتری روبهرو هستیم و این تعمدی بوده است.» این گفته مهدویان واکنش فراستی را در پی داشت و او در تایید صحبتهای مهدویان گفت: «با پاره پاره بودن این فیلم موافقم، اما با متکثر بودن آن خیر!» البته این نظر فراستی واکنش افخمی را موجب شد و او از مهدویان خواست که به صحبتهای فراستی توجه نکند و جواب سوال او را بدهد.
در روزنامه بانی فیلم گزارشی درباره کارگردانهایی که فقط یک فیلم ساختهاند منتشر شده و در آن با چند کارگردان پیرامون دلایل این کم کاری گفتوگو شده است. یکی از این کارگردانها محمدرضا لطفی است که اولین ساخته او «روایت ناپدید شدن مریم» در سی و دومین جشنواره فیلم فجر حضور داشت و در گروه هنروتجربه هم اکران شد. او در مورد علت کم کاری خود توضیح میدهد:«برای ساخت یک فیلم باید شرایط تولید فراهم باشد. در دهه ۶۰ افراد فیلم اول خود را می ساختند و اتوماتیک وار کارشان ادامه پیدا می کرد، امروز متاسفانه اینطور نیست و باید حتماً یک منبع یا کانالی باشد که به آن وصل شوی و بتوانی کار کنی! حتی شاید فرد ۱۰ فیلم سینمایی هم بسازد اما برای کار یازدهم دیگر شرایط برایش فراهم نشود و این مساله پیچیده نیست و برای خیلی از فیلمسازها پیش می آید. من بعد از ساخت «روایتی از ناپدید شدن مریم» تجربه های زیادی به دست آوردم و با مقوله پخش و اکران و… آشنا شدم. ریزه کاری هایی در این عرصه وجود دارد که هرچقدر از دیگران بشنوی تا برای خودت پیش نیاید و لمسش نکنی، درک درستی از آن به دست نمی آوری».لطفی در ادامه درباره بنیادهایی که در سینما میتوانند نقش حمایتی داشته باشند و در تولیدات مستقیما دخالت کنند، مثل بنیاد فارابی و… هم عنوان میکند: «ماهیت این بنیادها خیلی خوب است و خیلی هم مهم هستند، اما یک نکته اساسی وجود دارد، اینکه در همان فارابی هم باید به یک جایی وصل باشی در غیر این صورت نمی توانی رشد کنی، کاری از پیش ببری یا حمایتی دریافت کنی و… در مورد اتفاقاتی مثل هنرتجربه مساله چیز دیگری است و مربوط به اکران است که واقعا فکر می کنم به نمایش فیلم سینماگران جوانتر کمک بزرگی کرده است.» بانی فیلم همچنین خبرهایی از آیین دیدار فیلم «نویسنده بودن» و افتتاح سالن سینمای گروه هنروتجربه در شهر یزد را هم منتشر کردهاست.
از دیگر خبرهایی که امروز در روزنامهها مورد توجه قرار گرفته، خبر قرار گرفتن نام اصغرفرهادی در فهرست ۱۰۰ کارگردان هیجانانگیز دنیا است. در این فهرست که هیجانانگیزترین کارگردانان جهان در آن جای گرفتهاند، ضمن ادای دین به کیارستمی به عنوان کارگردانی که باید در ۱۰ نفر اول جای میداشت، نام اصغر فرهادی در رتبه سیزدهم آمده است.
فیلم «هیهات» از هفتم مهر ماه همزمان با دیگر گروهها در گروه هنروتجربه هم اکران شدهاست، روزنامه قدس به این بهانه سراغ دانش اقباشاوی یکی از کارگردانهای این فیلم چهار اپیزودی رفته و با او گفتوگو کردهاست. اقباشاوی در بخشی از این گفتوگو درباره نحوه هماهنگی کارگردانهای این چهار اپیزود توضیح میدهد:« این چهار اپیزود چهار روایــت متفاوت دارد و هر اپیزود قصه خودش را تعریف میکند و یک خــط روایی واحد نــدارد، اما به لحاظ ســاختاری روح یکدســتی دارد. یکــی از کارهایی که ما انجام دادیم این بــود که از تیم تولیدکننــده مثل مدیر فیلمبرداری، طــراح لباس، طراح گریم و… البته منهای دســتیاران کارگردان، همه مشترک بودند. درســت اســت که هر کداممــان یک فیلمنامه را نوشــته بودیــم و هر کدام یک داســتان را هم روایت میکرد ولی چون همه در روند نگارش فیلمنامههای یکدیگر بودیم، تــلاش کردیم در عین حــال کــه رنگبندی و تفــاوت فضاها حفظ میشــود، بتوانیم یکدســتی در کار را هم داشــته باشــیم. به قول شما نگذاریــم مخاطب به لحاظ احساســی دچار گسست شود و بتواند با هر چهار کار همراه شــود. برای همین خواســتیم با عوامل مشترک و همفکری و همافزایی که با هم داریم، گسستگی این چهار اپیزود را کنترل کنیم.»او همچنین درباره همراهی مخاطب با این فیلم میگوید:«از لحــاظ محتــوا قصهها برگرفتــــه از فرهنــــگ عاشوراست. ایـــن خودش یک پتانســیلی اســت که مردم دوســت دارنــد و میتوانند با آن ارتباط برقرار کنند. درونمایه عاشــورا درونمایهای فطری است و همه انسانها در همه جای دنیا آن را دوســت دارند. ما سعی کردیم قصههای روانی را تعریف کنیم که به لحاظ ساختاری هم جذاب و باورپذیر باشد.»