
دبیر جشنواره فیلم فجر با اشاره به مشکلات فیلم«کاناپه»
انشاءالله نمایش داده خواهدشد/ نمیخواهیم فیلم به جشنواره بیاید و خدای ناخواسته توقیف شود
هنروتجربه: محمد حیدری دبیر سیوپنجمین جشنواره فیلم فجر، روز دوشنبه ۲۷ دی ماه در برنامه تلویزیونی «فرمول یک» شرکت کرده بود و درخصوص مسائل مربوط به جشنواره فجر، فیلم «کاناپه»، فیلم «فروشنده»، فیلم اولیها و … صحبت کرد.
حیدری در این برنامه درخصوص نبود سیاستگذاری ثابت در برگزاری جشنواره فیلم فجر و اعمال سلیقه دبیران جشنواره در طول سالهای گذشته گفت: «با توجه به اینکه جشنواره ساختار ثابتی ندارد، فاقد شورای سیاست گذاری ثابت است و دبیران محترم تغییر را با مواردی چون کم یا زیاد کردن سیمرغها اعمال میکنند. ولی ما باید ساختار ثابتی را برای جشنواره لحاظ کنیم و یک ساختمان اصلی برای جشنواره داشته باشیم. تا به حال سی و چهار دوره برگزار شده و در بخشی از این دورهها هم دبیران محترم سلایق خود را اعمال کردهاند. جشنواره فیلم فجر برای مردم خیلی مهم است و جذابیت زیادی دارد. همه فیلمهای ما در این جشنواره رونمایی میشود. بخشی از انتقاد وارد شده به جشنواره این است که همه آورده و سرمایه سینمای ما در این ایام رونمایی میشود. بسیاری از جشنوارههای بزرگ دنیا این کار را نمیکنند و بهترین فیلمهای سال را به جشنوارههایشان میآورند اما نقدی که به جشنواره فیلم فجر وارد میشود این است که سرمایههای اصلی سینمای ایران در مدت خاص رونمایی میشوند. به گونهای که انگار به مالمان آتش زدهایم، همه فیلمها را در یک فرصت ۱۰ روزه میبینیم اما این خطر وجود دارد برخی فیلمها به دلیل این سیاستی که از قبل گذاشته شده، (سیاست قبلی جشنواره فجر این بوده که فیلمهایی که در جشنواره حضور داشتهاند همه در چرخه اکران قرار میگرفتند) از اکران بازبمانند.»
حیدری در بخش دیگری از این گفتوگو درباره حضور فیلم اولیها در جشنواره سیوپنجم توضیح داد: «۱۱ فیلم در بخش سودای سیمرغ فیلم اولی داریم و کارگردانهای فیلم اول بسیار خوشحال هستند. سالیان گذشته به دلیل اینکه فیلمهای اول کم بودند، بخش جداگانه داشتند. سال گذشته بخش زیادی از جوایز را فیلمهای اول گرفتند. شاید اینگونه جوانها اعتماد بیشتری به جشنواره کردند و در مجموع ۴۴ فیلم، ۱۷ فیلم، آثار اول و دوم هستند که در کنار پیشکسوتان سینمای ایران قرار گرفتهاند. باید این واقعیت را بپذیریم که جوانها میآیند و نسل عوض میشود. پیشکسوتان همیشه مورد احترام هستند و خواهند بود. سینمای ایران از این اتفاق استقبال میکند و آن را نوید خیلی خوبی برای سینمای ایران میداند. برخی هم شاید نسبت به این موضوع گارد داشته باشند که فکر نمیکنم تعداد زیادی باشند. در مجموع باید بپذیریم نسل جدیدی وارد سینما شدهاند که مردم آنها را میپذیرند و آنها هستند که قرار است از فیلمها استقبال و رد یا تایید کنند. چون سینما با مردم زنده است.»
حیدری همچنین در پاسخ به سوالی پیرامون مشکلات پیش آمده برای فیلم «کاناپه» کیانوش عیاری و استفاده از کلاه گیس در برخی سریالهای تلویزیونی مثل فیلم «یوسف پیامبر» عنوان کرد:«کیانوش عیاری از کارگردانان بزرگ سینمای ایران و بسیار دوست داشتنی و نجیب است، من عذرخواهی میکنم درباره ایشان صحبت میکنم. ایشان فیلمی را به جشنواره دادند که در روز آخر بحثهای هیات انتخاب بود. شاید درباره این فیلم نگاههای مختلفی از سوی مراجع تقلید و بخشهای مذهبی وجود داشته باشد. در گذشته «خانه پدری» هم نمایش داده نشد. درباره «کاناپه» هم هیات انتخاب نظرشان این بود که فیلم خوبی است اما باید دربارهاش تصمیمگیری شود و مورد بررسی دقیقتری قرار بگیرد. ما که نمیخواهیم فیلم به جشنواره بیاید و خدای ناخواسته توقیف شود. در زمان اندکی که وجود دارد، شورای پروانه نمایش و مراجع قانونی خود وزارت ارشاد تصمیم میگیرند و انشاءالله این فیلم نمایش داده خواهد شد.»
او درباره عدم حضور فیلمهای شهرام مکری و کیوان علی محمدی و امید بنکدار در جشنواره هم گفت: «این فیلمها جز مورد خاصی که به آن اشاره کردم، توسط جشنواره دیده شد. من این فیلمها را ندیدهام و نمیتوانم دربارهشان صحبت کنم. مکری از فیلمسازان جوان و موفق کشور است اما بالاخره بخشی از مرحله انتخاب نیز به نوع نگاه و سلیقه آدمها برمیگردد و باید به این سلیقهها احترام بگذاریم. از مجموع انتخابهایی که هیات انتخاب انجام دادند دفاع میکنم. بسیاری از فیلمها هم نزدیک به هم هستند و به لحاظ کیفی در یک مرحله قرار میگیرند.»