
هنروتجربه: فیلم «رضا» اولین تجربه کارگردانی علیرضا معتمدی در حوزه فیلم بلند است. این فیلم پروانه ویدئویی دارد و بازیگرانی چون سحر دولتشاهی، ستاره پسیانی، افسر اسدی، سولماز غنی، پانته آ مرزبانیان، نسیم میرزاده، پانته آ رحیمیان، فروغ طایی و رضا داودنژاد در آن ایفا نقش کردهاند. علیرضا معتمدی که از نویسندگان و منتقدان سینمایی است، نگارش فیلمنامههای سینمایی چون «متل قو»، «آقای هفترنگ» و «صحنه جرم،ورود ممنوع» را در کارنامه خود دارد و به عنوان بازیگر و دستیار کارگردان هم در سینما فعالیت داشتهاست.
علیرضا معتمدی که به دلیل داشتن پروانه ویدئویی موفق به حضور در جشنواره سی و ششم فجر نشده است، درباره تفکیک پروانه ویدئویی و سینمایی به سایت هنروتجربه میگوید: «اصلی را که وزارت ارشاد با استناد به آن اجازه تبدیل پروانه ویدئویی به سینمایی را نمیدهد، درک میکنم. من هم موافق این هستم که پروانه ویدئویی به سینمایی تبدیل نشود؛ بهخاطر ظرفیت محدودی که برای اکران فیلمهای تجاری و حرفهای وجود دارد، اگر قرار باشد فیلمهای ویدئویی هم پروانهشان تبدیل به سینمایی شود و آنها هم انتظار اکران عمومی داشته باشند، فشار زیادی روی سیستم نمایش در سینمای ایران خواهد آمد. بنابراین دلیل اصلی مخالفت مدیران سینمایی با تبدیل پروانه ویدئویی به سینمایی، وجود همین محدودیت در اکران است. اما در مورد جشنوارهها قضیه فرق میکند. جشنواره ربطی به اکران ندارد. جشنواره جایی است که باید فیلمهای مستقل، هنری و تجربی را به نمایش بگذارد.»
او در ادامه به اهمیت داوری آثار ویدئویی و سینمایی در کنار هم اشاره میکند: «متاسفانه امسال جشنواره مسیر اشتباهی را پیش گرفته است. جدا شدن سینمای مستقل و تجربی از این رویداد سینمایی، باعث میشود جشنواره تبدیل به ویترینی برای سینمای بدنه شود. نباید با استناد به استدلالی که نیمی از آن درست است، کاری کنیم که به جشنواره و فیلمهای فیلمسازان لطمه وارد شود. البته فقط بهخاطر فیلم خودم این حرف را نمیزنم. بلکه فیلمهای خوب بسیاری هستند که امسال به دلیل همین موضوع از جشنواره کنار گذاشته شدند. به نظرم باید بند مربوط به فیلمهای ویدئویی از آییننامه جشنواره حذف شود و همه فیلمهای با کیفیت فارغ از اینکه پروانه ویدئویی یا سینمایی دارند، در کنار هم نمایش داده شده و مورد قضاوت قرار بگیرند.»
دلیل اصلی مخالفت مدیران سینمایی با تبدیل پروانه ویدئویی به سینمایی، وجود همین محدودیت در اکران است. اما در مورد جشنوارهها قضیه فرق میکند. جشنواره ربطی به اکران ندارد. جشنواره جایی است که باید فیلمهای مستقل، هنری و تجربی را به نمایش بگذارد
این سینماگر درباره اعتبار جایزه جشنواره فجر عنوان کرد: «به نظرم جایزه جشنواره فیلم فجر هیچوقت معتبرنبوده و حضور در آن موضوع خیلی با اهمیتی نیست. چرا که جشنواره هر سال با سیاستهای جدید مدیران تغییر جهت میدهد و ثبات ندارد. برای همین فیالنفسه اعتباری ندارد. مهمترین جذابیت جشنواره فجر این است که فیلمساز، اثرش را برای بخشی از مخاطبان که به شکل حرفهایتری سینما را دنبال میکنند، نشان میدهد. این موضوع به خصوص برای افرادی که اولین فیلمَشان را ساختهاند، اتفاق خوشایندی است و به دیده شدنشان کمک میکند. ولی از نظر شخص من، جایزه جشن خانهسینما از جایزه جشنواره فجر معتبرتر است، چون نگاه داوران تخصصیتر بوده و تعداد افراد بیشتری درباره آثار نظر میدهند. البته هنوز کسانی هستند که بسیار به گرفتن جایزه فکر میکنند و هر سال خودشان را برنده نهایی میدانند و وقتی جایزه را دریافت نمیکنند، همه جا میگویند که حقشان خورده شده است.»
علیرضا معتمدی در ادامه پیرامون کم شدن آثار جشنواره و داوری آثار توسط یک گروه هیات داوری عنوان میکند: «با اینکه جشنواره یک تیم داوری داشته باشد و همان یک تیم همه بخشها را داوری کنند موافقم. ولی اینکه قبل از ورود به جشنواره فیلمها فیلتر شوند اتفاق درستی نیست. مثلا قرار است امسال یک سیمرغ هنروتجربه به فیلمی بدهند که حال و هوای تجربی دارد، ولی نمیدانم چند فیلم در جشنواره قابلیت این را دارند که در این بخش مورد قضاوت قرار بگیرند؟ یا مثلا قرار است سیمرغ فیلم اول به یک فیلم بدهند و این در شرایطی است که فقط سه فیلم اولی در جشنواره حضور دارند! بخش زیادی از آثار فیلمسازان به واسطه کم شدن آثار حاضر در جشنواره، غربال شده است. بنابراین به نظر میرسد جشنواره در هر بخش کاندیدا معرفی کرده و رقابتی میان فیلمسازان وجود ندارد، چون از همین الان برنده معلوم است.»
او در پایان درباره فیلم «رضا» که تهیهکنندگی آنرا کیومرث پور احمد برعهده دارد، هم توضیح میدهد: «رضا یک تجربه شخصی و فیلمی درباره شهر اصفهان است که همیشه دوستش داشتم. این اثر یک تجربه فرمالیستی است که در بخش خصوصی تولید شده و هیچ حمایت دولتی روی آن نبوده است. امیدوارم بتوانیم در سال آینده شرایط خوبی برای اکران این فیلم فراهم کنیم.»