
ناهید حسنزاده:«زمانی دیگر» از بیعدالتی حرف میزند
هنروتجربه: ناهید حسنزاده که این روزها فیلم «زمانی دیگر» را در گروه سینمایی «هنروتجربه» روی پرده دارد، نخستین فیلم سینمایی خود را با داستانی زنانه با تکیه بر خشونتهای پنهان موجود در لایههای مختلف جامعه تجربه کرده است. روزنامه ایران به بهانه اکران این فیلم گفتوگویی با این کارگردان منتشر کرده است که در این جا به مرورآن میپردازیم.
ناهید حسنزاده درباره موضوع فیلم بیان کرد: «این فیلم در روایت داستان به لایههای مختلف خشونت توجه کرده است. در واقع سعی بر این داشتم که نگاهی به خشونتهای پنهان و عواملی که باعث بروز آن میشود؛ داشته باشم. خشونتهای پنهان که اغلب بهدلیل فقر فرهنگی و بیعدالتیهای اجتماعی به وجود میآید و طبعا برای فرار از این موقعیت دست به تجربه راههای نرفته و اغلب تجربههای ناخوشایند میزنند و دختر آسیب دیده «زمانی دیگر» هم از جمله افرادی است که گرفتار خشونت پنهان جامعه شده است. اما به نظر میرسد گرفتار خشونت پنهان شدن در دختری مثل سمیه که داستان حول محور او میچرخد، خود خواسته بوده است.»
او درباره موضوع فیلم اشاره داشت: «داستان در فضایی سرد با روابطی آسیب دیده بین افراد خانواده میگذرد که این سردی در انتخاب لوکیشن و رنگ خاکستری که بر فیلم حاکم است نیز دیده میشود. این سردی برگرفته از فضای سرد داستان بود و به عبارتی این رنگ خاکستری را میطلبید.اما با همه سردی یک نقطه عطف داشت؛ امید به روزهای بهتر و روشن شدن فضای همراه با پشتوانه معنوی خانواده یعنی پدری که بعد از یک سال زندان جور دیگری به زندگی نگاه میکند.»
او درباره دلیل گرایشش به سینما توضیح داد: «من همیشه رشتههای هنری و فیلمسازی را دوست داشتم و زمانی که دانشگاه مامایی قبول شدم میخواستم انصراف بدهم و وارد هنر شوم اما مادرم نگذاشت میگفت حیف است. من هم از همان ابتدا در کنار حرفه مامایی علاقهمندی به هنر را دنبال کردم و فیلمسازی را خواندم و فیلمهای کوتاه زیادی ساختم.»
او ادامه داد: «زمانی که به شکل مدام ماما بودم مراجعان بسیاری از اقشار مختلف اجتماع داشتم که برخی درگیر مسائلی غیر از عرف جامعه بودند و دیدن و مواجه شدن با این مراجعان ذهن داستان پرداز مرا مشغول میکرد و این تجربیات به من خیلی کمک کرد تا بتوانم در پرداخت داستان دست پر باشم.»
حسن زاده درباره جوایز این فیلم عنوان کرد: «این فیلم تاکنون جوایز متعدد مانند جایزه ویژه هیأت داوران جشنواره بینالمللی فیلم «آتن»، جایزه «ببر طلایی رویال بنگال» برای بهترین فیلم از بیست و دومین جشنواره بینالمللی فیلم «کلکته» در هندوستان و جایزه دستاورد ویژه هنری بهترین بازیگر مرد برای مجید پتکی بازیگر این فیلم را از شصت و پنجمین جشنواره بینالمللی فیلم «مانهایم» در آلمان و…. را دریافت کرده است و من معتقدم دلیل دیده شدن یک فیلم از یک کارگردان فیلم اولی علاوه بر کیفیت فیلم، موضوع فیلم است. چراکه این فیلم از بیعدالتی حرف میزند که نه تنها در ایران بلکه در کشورهای دیگر نیز وجود دارد. در واقع میخواهم بگویم «زمانی دیگر» تنها مختص به ایران نیست بلکه فیلمی است که ناروایی در حق زن را مطرح میکند.»