هنروتجربه:اعضای شرکت‌کننده در نشست خبری بیستمین جشن بزرگ سینمای ایران تاکید کردند که با توجه به شرایط جامعه، از برگزاری مراسمی باشکوه خودداری خواهند کرد هرچند که نحوه و چگونگی آن هنوز قطعی نشده اما مراسم نسبت به سال‌های قبل جمع‌وجورتر و محدودتر اجرا می‌شود.

نشست خبری بیستمین جشن بزرگ سینمای ایران صبح امروز، ۱۹ تیر در خانه سینما برگزار شد. منوچهر شاهسواری،مدیرعامل خانه سینما با اشاره به این‌که جشن امسال آخرین دوره از شیوه برگزاری بیست سال گذشته است، عنوان کرد:«با توجه به روزگار امروز و مجموعه فشارهای موجود در جامعه از برپایی مراسم بزرگ خودداری می‌کنیم. گرچه حق سینماگران است که سالی یک بار دور هم جمع شوند اما در این دوره چنین چیزی امکان‌پذیر نیست.»

مدیرعامل خانه سینما تاکید کرد:« امسال هم بر اساس سیاست همیشگی سینما که نباید به هیچ سویه سیاسی کشیده شود، تصمیم گرفتیم جشن سینمای ایران به قوت داوری و اجرا شود اما از برگزاری هرگونه مراسم بزرگ خودداری می‌کنیم. چنین تصمیمی برای ما سخت بود اما باید تصمیمی این چنینی می‌گرفتیم زیرا موظفیم به سهم خود از داشته‌های خانه به نفع همکاران استفاده کنیم تا این دوران سخت به اتمام برسد و یقین داریم به آن لحظه‌ای که باید می‌رسیم.»

در ادامه علی نصیریان، دبیر بیستمین جشن بزرگ سینمای ایران گفت:«من با برگزاری جشن و جشنواره‌های فرهنگی و هنری موافقم اما در شرایط فعلی، جشن بیستم قرار است بسیار جمع و جور برگزار شود.»

سپس تورج منصوری، دبیر هیات رییسه جشن بزرگ سینمای ایران درباره چگونگی برگزاری جشن به صورت محدودتر در مقایسه با سال‌های گذشته گفت:«همیشه یکی از دغدغه‌ها این بود که بودجه‌ برای این جشن زیاد است، با این وجود همیشه تاکید می‌شد شبی که جوایز اعلام می‌شود، باشکوه باشد ولی ما به عنوان آخرین دور از شکل قبلی جشن با توجه به مسایل مالی که گریبانگیر خانواده سینما است این تصمیم را گرفتیم و احساس کردیم با صرفه‌جویی می‌توانیم دین بیشتری از حق همکارانمان را ادا کنیم تا مسایل بیمه‌ای و از کار افتادگی اعضای خانه را بهتر پیش ببریم.»

منصوری ادامه داد:«چگونگی برگزاری جشن هنوز مشخص نیست. اشکال گوناگون در حال بررسی است مانند برگزاری زنده مراسم یا اعلام نتایج از طریق رسانه‌ها، اما هنوز به نتیجه قطعی در این زمینه نرسیده‌ایم. امسال خیلی دیر شروع به برنامه‌ریزی کردیم اما به زودی درباره چگونگی اجرا و زمان برگزاری آن تصمیم گرفته می‌شود.»

او سپس به این موضوع که بخشی از جامعه سینما خواستار داوری فیلم‌های بدون مجوز ارشاد هستند، اشاره کرد:«درباره موضوعی که کانون کارگردانان درخواست کرده بود باید بگویم بهتر است جواب یک خواسته مطلوب و معقول را به جا داد تا اینکه در قبال یک سوال منطقی دست به یک جواب هیجانی زد. نمی‌خواهم از جمله کلیشه‌ای «در شرایط حساس کنونی» استفاده کنم اما باید یاد بگیریم در شرایط حساس چگونه غیرحساس رفتار کنیم و شرایط را بدتر نکنیم و فضا را آرام‌تر، معقول و منطقی‌تر کنیم. اگر ما این فضا را دچار تشنج کنیم به ناامنی دامن زده‌ایم و این ناامنی به نفع هیچکس نیست.»

منصوری در توضیح بیشتر بررسی درخواست کانون کارگردانان گفت:«کانون کارگردانان طی نامه‌ای درخواست کرد که امسال حسابمان را با سینما در ظرف سه سال گذشته صاف کنیم و این قاعده را بگذاریم هر فیلمی که اکران نشده در این جشن به نمایش و داوری گذاشته شود. ما گفتیم اول باید مشخص شود از چه زمانی این فیلم‌ها مورد قضاوت قرار گیرد از همین رو قرار شد یک ظرفیت سه ساله در نظر گرفته شود تا فیلم‌هایی که دیده نشده‌اند توسط داوران ما دیده شوند. بعد دوستان ما گفتند باید ببینیم درباره چه تعداد فیلم باید این امر صورت بگیرد.»

این فیلم‌بردار با بیان اینکه باید شرایط داوری یکسان و عادلانه باشد،افزود:«درخواست کانون باعث می‌شد تصمیمات به سمت شرط پروانه فیلم‌سازی برود یعنی هر فیلمی که پروانه فیلم‌سازی داشته باشد مورد قضاوت قرار بگیرد. البته این نوع داوری در دوره‌هایی مرسوم بوده است اما بعد از مدتی دوستان به نتیجه رسیده بودند که این موضوع شرط کافی نبوده است از همین رو در اساسنامه شرط اکران مدنظر قرار گرفت با این وجود به مازیار میری که هم مورد وثوق کانون کارگردانان و هم در خانه سینما فعال بوده است ماموریت داده شد تا آمار بگیرد که ببینیم چه شیوه‌ای را برای برگزاری این خواسته اتخاذ کنیم.»

دبیر هیات رییسه جشن بزرگ سینمای ایران در مورد آمار بدست آمده، عنوان کرد:«براساس آمار، ۴۰ فیلم در سال ۹۴ و ۴۵ فیلم در سال ۹۵ و ۴۳ فیلم در سال ۹۶ که مجموعا ۱۲۸ فیلم می‌شدند تولید شده اما اکران نشده‌اند آن‌هم در شرایطی که تولیدات سال ۹۶ هنوز امکان اکران دارند.ضمن اینکه ۱۲۸ فیلم باید به ۷۵ فیلمی اضافه می‌شد که حایز شرایط جشن سینما بوده‌اند با این تفاسیر باید در دو ماه روزی پنج فیلم به نمایش بگذاریم که غیرممکن است آن هم در شرایطی که بسیاری از این فیلم‌ها اصلا دی‌وی‌دی نشده‌اند. همچنین برخی از این فیلم‌ها پروانه فیلم‌سازی گرفته‌اند اما اکران نشده‌اند.»

منصوری سپس نتیجه گرفت:«طبق بررسی دیدیم این پیشنهاد اصلا عملی نیست در حالی که گاردی نسبت به عملی شدن آن نداشتیم بلکه به شکل تکنیکی نمی‌توانستیم این کار را انجام دهیم. از سوی دیگر شاید بخشی از این فیلم‌ها در آینده به اکران عمومی دربیایند بنابراین نمی‌توانیم به صورت احساسی به این مساله نگاه کنیم. ورود فیلم‌ها به داوری با شرط پروانه فیلم‌سازی عملی نیست و پاسخی که به کانون کارگردانان دادیم همین مطلب بود.»

مازیار میری، مدیر اجرایی جشن نیز گفت که پیشنهاد نمایش غیررقابتی فیلم‌هایی را که اکران نشده‌اند به کانون کارگردانان داده‌اند و در ادامه منصوری درباره پیشنهاد استثنا قایل شدن برای بعضی از کارگردانان از جمله کیانوش عیاری گفت:«از کانون کارگردانان خواستیم تا فیلم‌های اکران نشده را برای حضور در بخش غیررقابتی به دبیرخانه معرفی کنند اما خود کانون کارگردانان نسبت به این امر مخالفت کردند و گفتند صاحبان فیلم‌ها با این امر مخالف هستند. مساله دیگر این است که آیا قرار است به هنرمندانی چون کیانوش عیاری نگاه متفاوتی داشته باشیم. تفاوت فیلمی که به دلیل ترس از فروش پایین اکران نشده با کسانی که صاحب‌نام هستند چیست و اگر قرار است قانونی اجرا شود باید برای همه فیلم‌ها اجرا شود.»

علی نصیریان هم در بخش پایانی نشست از داوران خواست در انتخاب فیلم‌ها نگاه حرفه‌ای داشته باشند. گفته میری در این دوره ۵۱۹ نفر شرایط داوری داشتند که ۹۲ خانم جزو داوران هستند و داوری‌ها از شنبه ۲۳ تیر ماه آغاز می‌شود.