هنروتجربه:فرشاد فرشته حکمت طی سه سال گذشته به شهرهایی از آلمان، شیراز و تهران سفر کرده تا فیلم مستند-داستانی «حافظ و گوته» را بسازد و قصد دارد آن را در جشنواره سینما حقیقت امسال شرکت دهد.
فرشاد فرشته حکمت، کارگردان، مستندساز، شاعر و استاد دانشگاه که فیلم «آلما گل» او در گروه سینمایی هنروتجربه به نمایش درآمد، در جدیدترین کار خود به قرنهای گذشته سفر کرده و درحال ساخت فیلمی با عنوان «حافظ و گوته» است. البته ساخت این اثر تاکنون سه سال طول کشیده است. او در مورد دلیل ساخت فیلم طی سه سال به سایت هنروتجربه گفت:«چون پروداکشن پراکندهای داشتیم و بخشهایی از فیلم در شهرهای آلمان و بخشهای دیگری در ایران همچون شیراز و تهران فیلمبرداری شد، ساخت آن کمی طول کشید.»
او سپس به دیگر جزئیات اثر اشاره کرد:«همانطور که از نام آن پیداست، فیلم در مورد دو شخصیت تاریخی و فرهنگی ایران و آلمان است و به بررسی بخشهایی از زندگینامه شمسالدین حافظ شیرازی شاعر ایرانی و یوهان ولفگانگ گوته شاعر و درامنویس اروپایی میپردازد. همچنین تاثیرات ادبی حافظ بر برخی از آثار گوته به ویژه «دیوان شرقی- غربی» و الهامپذیری از فرهنگ ایرانی و شرقی در آثار این نویسنده مورد بررسی قرار گرفته است.»
تست گریم ناصر آقایی در نقش گوته
فرشته حکمت در مورد تغییر ایده اولیه فیلم به دلیل کمبود بودجه گفت:«ایده اولیهام ساخت یک فیلم بلند داستانی در مورد گذشته، حال و آینده حافظ و گوته بود اما این طرح نتوانست در جایی پذیرفته شود که خود این موضوع هم شگفتانگیز بود. من هم دو راه بیشتر نداشتم یا اینکه از ساخت این فیلم به دلیل نبود بودجه منصرف شوم یا اینکه آن را به صورت مستند کار کنم. خوشبختانه راه دوم از سوی مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی پذیرفته شد و در نهایت آن را به صورت مستند -داستانی ساختم.»
فیلمبرداری «حافظ و گوته» در بهار سال ۹۶ در هشت شهر آلمان از جمله فرانکفورت، وایمار، برلین، هایدلبرگ، لایپزیک، ینا، پلینز، روکن و…انجام شد و بعد از آن در پاییز همان سال بخشهای دیگر فیلم در شیراز و تهران فیلمبرداری شده است.
کارگردان «رویای زمین» معتقد است منابع تصویری در کشورمان که بتواند برای ساخت فیلمهایی از شخصیتهایی مانند حافظ در آثار سینمایی مورد استفاده قرار گیرد، کم است:«وقتی وارد شهرهایی مانند قونیه میشوید همه چیز با رنگ و بوی مولانا گره خورده است و مدام اثری از این شاعر در گوشه و کنار شهر میبینید یا وقتی به شهر وایمار که محل درگذشت گوته است، بروید، همه چیز یادآور اوست اما این اتفاق در کشور ما رخ نداده است و جریان اسفباری از این لحاظ وجود دارد. با وجود آنکه خیام و عطار قطبهای بزرگ ادبیات ایران در جهان هستند اما وقتی به نیشابور میروید، اثری از آنها در شهر حس نمیکنید. حتی وقتی به شیراز میروید تنها نقطهای که به حافظ برمیگردد، آرامگاه اوست که این بنا هم در ۷۰ سال اخیر ساخته شده و جای دیگری از شیراز اثری از حافظ نمیبینید.»او ادامه داد:«با توجه به این وضعیت، کسی که میخواهد از حافظ در شیراز فیلم بسازد، با کمبود منابع و مواد تصویری روبرو میشود. به خصوص برای فیلمسازی مثل من که نمیخواهد مستندش را با گفتوگو پر کند، این کمبود به شدت تاثیرگذار است. بنابراین در شیراز در حد بودجه اندک توانستیم کار کنیم چون بودجهای برای بازسازی نداشتیم.»
فرشتهحکمت عنوان کرد که چهار سال است برای تحقیق و پژوهش درباره حافظ و گوته وقت صرف کرده، فیلم الان در مرحله مونتاژ قرار دارد که احتمالا در تابستان و اوایل پاییز مراحل فنی را طی میکند و در تلاش است «حافظ و گوته» را در جشنواره سینما حقیقت امسال نمایش دهد.
زمان فیلم «حافظ و گوته» احتمالا حدود ۷۰_۸۰ دقیقه خواهد بود. حامد فرشته حکمت مدیر فیلمبرداری آن است و ناصر آقایی در نقش گوته و آرش رحیمی در نقش حافظ در این فیلم بازی میکنند. غزل زنگویی، ناتاشا الکساندرف، لادن کامیاب، فاطمه رزمجو، پانته آ پارسا و…از دیگر بازیگران آن هستند.
امید زنگویی در ایران و امید صادقی در آلمان مدیران تولید، ابراهیم گرجی و مسعود سفلایی تدوینگران،محمد رضا دلپاک صداگذاری و میکس، آفتاب درویشی آهنگساز، نعیمه فرشتهحکمت و سیما قاسمی طراحان صحنه و لباس، شایان بهنامی، آنوش عزیزی، کورش غنیون و عرفان فرشتهحکمت دستیاران کارگردان، حامد بداغی و نعیمه فرشتهحکمت طراحان چهرهپردازی، محمد موسوی و بهرام بهرامی مدیران تدارکات و فاطمه فرشتهحکمت مدیر هماهنگیهای بینالمللی «حافظ و گوته» هستند.