
مراسم آیین دیدار دوشنبه هشتم مرداد در موزه سینما
«شرح یک عکس» و «میرزا جواد» در هنروتجربه اکران می شوند
هنروتجربه:مستندهای «شرح یک عکس» به کارگردانی ساتیار امامی و «میرزا جواد» ساخته سعید فرجی از دوشنبه هشتم مرداد در سینماهای گروه هنروتجربه اکران میشوند.این دو مستند که در یک سانس به نمایش در میآیند هردو به نقش عکاسی در بحرانهای اجتماعی در دو مقطع تاریخی متفاوت توجه دارند. مراسم آیین دیدار این مستندها دوشنبه هشتم مرداد ساعت ۱۹ در موزه سینما با حضور عوامل فیلم و جمعی از هنرمندان برگزار میشود.
«شرح یک عکس»:تصویر یک نجات
مستند «شرح یک عکس» درباره حادثه تروریستی است که خرداد ماه گذشته توسط گروه داعش در مجلس شورای اسلامی اتفاق افتاد. در میان تصاویری که از این حادثه در رسانههای داخلی و خارجی منتشر شد یک عکس بیش از همه توجهها را جلب کرد. تصویر پسربچهای به نام عماد که از پنجره ساختمان مجلس به بیرون فرستاده میشود.عماد پسر بچه بیماری بود که به همراه مادرش در همان روز برای دیدار با نماینده شهرشان به مجلس رفته بود و این تصویر درست ساعتی بعد از حادثه تروریستی تهران در رسانه منتشر شد تا همه نگاهها به سمت عماد باشد. این مستند روایتی تصویری است از این حادثه و دیدگاه عکاسان را درباره عکاسی در شرایط بحران شرح میدهد.
ساتیار امامی کارگردان این مستند خود از عکاسان خبری است که سالیانی است در این زمینه فعالیت میکند. او در حال حاضر دبیر گروه عکس روزنامه همشهری و مدیر آژانس عکس همشهری است.امامی همچنین عکاسی فیلمهای سینمایی چون «رسم عاشق کشی»، «بغض»،« چه خوبه برگشتی»،« چهارشنبه ۱۹ اردیبهشت » را در کارنامه دارد.
او در یادداشتی درباره ساخت این مستند مینویسد:«۱۷ خرداد ۱۳۹۶ روز تلخ و عجیبی برای مردم ایران بود. در آن روز دو گروه تروریستی با حمله به حرم امام خمینی (رحمتالله علیه) و مجلس شورای اسلامی تعدادی از هموطنانمان و کارمندان این دو مجموعه را به شهادت رساندند. اما در کنار این حادثه خونین، اتفاق دیگری نیز رخ داد که شاید تا سالهای سال از ذهن هیچ مخاطبی پاک نشود و آن هم نجات جان یک پسر خردسال بیمار به نام عماد اسماعیل نژاد در حین عملیات نیروهای امنیتی مقابل تروریستها بود.
همه چیز از یک عکس شروع شد که به سرعت در بین رسانههای داخلی و خارجی دست به دست میشد. این مستند از همان فردای روز حادثه تروریستی مجلس کلید خورد. در ابتدا با کسی که «عماد» را در حادثه آن روز مجلس نجات داد، ارتباط گرفتیم. در همین ارتباط با عماد آشنا شدیم و دلیل حضور او در مجلس در آن روز را فهمیدیم. از آن جایی که در روزنامه همشهری کار میکنم، در روز بعد از واقعه، داستان آن پسر خردسال را در روزنامه همشهری نوشتیم. متوجه شدم که تعدادی از عکاسان ما در چه شرایط سختی، حادثه را پوشش دادند به همین دلیل این سوژه رنگ و بوی دیگری برای من گرفت. اتفاقاتی مثل تلاش عکاسان و محدودیت های همیشگی برای تهیه گزارش که باعث شد تا آن را دنبال کنم.
این فیلم حادثه تروریستی را از دیدگاه عکاسان و شرایط عکاسی بحران شرح می دهد و به این شیوه شاید زوایای پنهانی از حضور رسانهها و مشکلاتشان را در بحرانهای پیشرو نشان بدهم. این حادثه فقط به شیوهٔ خبری رسانهای شد و من میخواهم از دید عکاسان نیز آن را بیان کنم.»
«شرح یک عکس»/ کارگردان،صدا ،تصویر و تهیه کننده:ساتیار امامی-تدوین: مهدی ایروانی-موسیقی: آنکیدو دارش-طراحی و ترکیب صدا: محمد امامی، شاهین خاکپور-میکس:حسن مهدوی
«میرزا جواد»:عکاسباشی مشروطه
مستند «میرزا جواد» هم حکایت عکاسی در ایران است و روایتی از ورود عکاسی به ایران. سعید فرجی کارگردان و تصویربردار این مستند فعالیت هنری خود را با عکاسی مطبوعات آغاز کرد و پس از آن به عنوان عکاس آزاد مشغول به کار شد و در کشورهای مختلفی چون ایران، لبنان، افغانستان، سومالی، لیبی، ترکیه، سوریه، بنگلادش، فرانسه، تانزانیا و… به ثبت زندگی مسلمانان پرداخت. او در ادامه این روند به مستندسازی روی آورد و مستندهایی مرتبط با عکاسی و بحران را کارگردانی کرد. از جمله مستند«عکاسی زیر آتش» که مقاومت و آزادسازی خرمشهر به روایت عکاسان جنگ است و یا «جهان اکثریت» که روایت زندگی شهیدُال عَلَم، عکاس بین المللی بنگلادشی است.
او کتابهایی را هم منتشر کردهاست که از میان آنها میتوان به «تبادل: لبنان»،«دیار نزدیک:ایران» و «سفر به موگادیشو:سومالی» اشاره کرد.
مستند«میرزا جواد» هم روایتی از ورود عکاسی به ایران و نقش آن در تغییرات اجتماعی و بحرانهایی چون انقلاب مشروطه است. سعید فرجی در یادداشتی درباره این مستند مینویسد:«با شروع جریانات مشروطه انتشار عکسی آتش این انقلاب را روشنتر میکند و عکاسی به وسیلهای مبارزاتی در دست مشروطه خواهان تبدیل میشود. در ادامه این جریانات میرزا جواد عکاسباشی نقشی موثر در این انقلاب بازی میکند و جانش را در این راه میدهد.»
«میرزا جواد»/ کارگردان و تصویربردار:سعید فرجی-نویسندگان فیلمنامه:سعید فرجی،مجتبی کوچکی- پژوهش و انتخاب تصاویر: مجتبی کوچکی-تدوین:روح الله قاسمی،سعید فرجی-گوینده:ژرژ پطروسی-صداگذار: محمدحسین ابراهیمی-مدیرتولید و دستیار تصویر: حمیدرضا مجیدی-جلوههای ویژه تصویری: ارمین بامیدحق-اصلاح رنگ و نور: روح الله قاسمی- تهیهکننده: مهدی مطهر