
گفتوگو با نیما ممتاز طراح پوستر اکران تابستانه هنروتجربه و « #ساعت_چهار»
دعوت به تماشای شش فیلم در یک محیط آرام/ بیشتر فیلم کوتاه ببینیم
هنروتجربه-کامبیز حضرتی: دریا و آسمان آبی در یک ساحل آرام به هم پیوستهاند. از بند رختی که با نگاتیو ساخته شده شش فیلم با گیره آویخته شده است. در این شرایط چه کاری بهتر از تماشای شش فیلم کوتاه ایرانی که قریب به ۴۰۰ حضور بینالمللی داشتهاند؟ نیماممتاز علاوه بر طراحی پوستر اکران تابستانه هنروتجربه در فیلم کوتاه « #ساعت_چهار» عاطفه محرابی -که در همین مجموعه در حال اکران است- به عنوان طراحی پوستر، جلوههای ویژه، سازنده تیزر و تیتراژ حضور داشته است. او در زمینه تدوین، تصویربرداری و صداگذاری فعالیت دارد و به گفته خودش «از گرافیک همیشه به عنوان مکمل استفاده کرده است.» با نیما ممتاز گفتوگو کردهایم که در ادامه میخوانید.
در مورد طرح پوستر اکران تابستانه بگویید. طراحی پوستری که قرار بود در آن شش پوستر از شش فیلم را در خود جای دهد چه چالشی برای شما داشت؟
واقعا چالشبرانگیز بود. طراحی پوستر برای شش اثر در یک قاب هم از نظر ترکیببندی و هم پیدا کردن ارتباط بین آنها یا استفاده از المانهی مناسب از هر فیلم میتواند کار سختی برای یک طراح پوستر باشد. ما قرار بود پکیجی از فیلمها را در کنار هم داشته باشیم و چیزی که در نگاه اول میشد فهمید این بود که بین این فیلمها به واسطه هم گروهی رابطه صمیمیتری وجود دارد، پس آنها را در یک لوکیشن واحد و در کنار هم قرار دادیم.
این تجربه چطور بود؟
این همکاری باعث شد تا با کارگردانهای خوب هم نسل و آینده سینمایمان آشنا شوم که از این جهت باعث خوشحالی و انگیزه گرفتن بیشتر است. پیش روی این دوستان راهی را دیدم که من هم در آن قرار دارم. به همین دلیل با انگیزه بیشتری تصمیم داشتم به هموار کردن این راه به دوستانم کمک کنم. چون باور دارم که سینمای کوتاه میتواند زبان مختصر و مشترک ما برای معناسازی با مردم این سیاره باشد. طی جلسهای که با سازندگان فیلمها داشتیم ایده یک ساحل تابستانی مطرح شد و کمکم به عناصر تشکیل دهنده آن نزدیک شدیم اما چالش اصلی، محدودیت در نمایش المانی از هر اثر بود که ابتدا سراغ کاراکترهای فیلمها رفتیم اما در نهایت پوستر هر اثر تبدیل به تابلویی شد که در کنار هم و در یک ساحل تابستانی قرار گرفتند.
فضای پوستر شما ضمن معرفی فیلمها عنصر تابستان و فراغت را در خود دارد. چه اندازه ببین پوستر و مضامین و زمان اکران ارتباط میبینید؟
فصلها بخشی از زندگی ما هستند که برای ما اتمسفر ایجاد میکنند و حتی زندگی را تزئین میکنند که این کار نوعی واقعیتنگری هم محسوب میشود. معمولا تصور ما از یک ساحل آفتابی، فراغت از درگیریهای روزمره است و ما در این آمبیانس آرام آنها را به تماشای این شش فیلم با نمادی آشنا از هر اثر دعوت کردیم.
شما علاوه بر پوستر تابستانه برای فیلم کوتاه « #ساعت_چهار» نیز پوستر کار کردید. این دو ( طراحی پوستر گروهی و تک فیلم) چه تفاوتی دارند؟ ضمن این که شما کار جلوههای ویژه این فیلم را به عهده داشتید.
فیلم « #ساعت_چهار»تجربه خوب همکاری با عاطفه محرابی و تیم خوبش بود و امکانی فراهم شد تا بتوانیم با زبان تصویر و المانهای بصری مفاهیمی را خلق کنیم. به دلیل اینکه جلوههای ویژه بصری، تیتراژ و تیزر این فیلم هم با من بود برای ساخت یک پوستر کار خیلی پیچیدهای نداشتیم و در نهایت قسمت مهمی از تخیل کاراکتر فیلم را بازسازی کردیم که به لحاظ بصری قابل توجه و سوال برانگیز بود. پوستر این فیلم هم برآمده از تخیل فردی است که با آمار و احتمال و اخترشناسی سر و کار دارد و عموما در تخیلش سفر میکند. چند تا اتود مختلف از موقعیتهایی که این کاراکتر در فیلم داشت زدیم و در نهایت به بحثبرانگیزترین بخش تخیل او رسیدیم. جایی که سکوی بدبیاریهایش سنگین شده بود.
در یک فیلم مبتنی بر جلوههای ویژه همکاری با عوامل بسیار مهم است. این همکاری چگونه بود و چه طور آغاز شد و ادامه پیدا کرد.
قبل از فیلم کوتاه « #ساعت_چهار»به واسطه دوستی و همکاری با سروش محمدزاده همسر خانم محرابی به این پروژه دعوت شدم. از آن جایی که فیلم مدام با تخیل و فضاسازهای پیش رونده سروکار داشت آرام آرام بیشتر توجهام را جلب میکرد. بیش از همه اینها در نهایت این کنار هم بودن ما انسانها است که باعث رقم خوردن اتفاقات جدید میشود و در نهایت این تجربههای مشترک به جمع ما معنی و اعتبار میدهد.
نکته پایانی؟
اکران فیلمهای کوتاه اتفاق قابلتوجهی در سینمای کوتاه است که برای دومین بار توسط گروه هنروتجربه در حال اجراست و قطعا باعث رونق سینمای کوتاه میشود. امیدوارم این جریان مورد حمایت جامعه هنری و مردم قرار بگیرد. ما دوست داریم فیلم کوتاه در تمام فصول جدول پخش داشته باشد تا تبدیل به بستری برای پرورش و تبدیل شدن تخیل نسلهای جدید به واقعیت شود، تخیلی معناساز که عموما در جهت تکامل انسان پیش میرود. در نتیجه لطفا بیشتر فیلم کوتاه ببینیم و از این جریان حمایت کنیم.