
آیین دیدار دوشنبه پنجم شهریور موزه سینما
مستند «رزمآرا؛ یک دوسیه مسکوت» در هنروتجربه اکران میشود
هنروتجربه: مراسم آیین دیدار مستند« رزمآرا؛ یک دوسیه مسکوت» به کارگردانی سید حسن عمادی دوشنبه پنجم شهریور ساعت ۱۹ در موزه سینما برگزار میشود.
« رزمآرا؛ یک دوسیه مسکوت» ضمن بازخوانی یک پرونده جنایی، به داستان زندگی سیاسی و قتل مرموز سپهبد حاجیعلی رزمآرا میپردازد. سید حسن عمادی با همراهی تهیهکننده این مستند حسام اسلامی پیش از این مستند «محاکمه» را که پیرامون دادگاه دکتر محمد مصدق بود،کارگردانی کردهاست.
عمادی که برای مستند«« رزمآرا؛ یک دوسیه مسکوت» جایزه بهترین کارگردانی جشنواره سینما حقیقت را دریافت کردهاست،در یادداشتی درباره این فیلم مینویسد:«یک معلم تاریخ داشتیم، جلسه اول بعد از سلامعلیک، درِ گوش یکی از بچهها جملهای گفت؛ قرار شد او جمله را به بغلدستیاش بگوید و همینطور دهنبهدهن برسد آخر کلاس. آخرش وقتی نفر آخر جملهای را که شنیده بود با صدای بلند گفت، اولی گفت اصلاً آن جملهای نبود که از معلم شنیده. بعد معلممان گفت کل تاریخ را همینجوری نوشتن.
نمیدانم این خاطره توییتری حقیقت دارد یا نه، اما آنچه در پروسه تحقیق فیلم برایم اتفاق افتاد، گویی کارگاه عملی اثبات آن حرف آخر بود. اینکه هر چقدر به تاریخ نزدیکتر شوی و روی عکسها و حرفها و سندها و آدمهایش بیشتر «زوماین» کنی، دیگر هیچچیز آن وضوح و قطعیتِ از دورش را نخواهد داشت و بعد اینکه قضاوت اخلاقی چقدر به «غیرممکن» پهلو میزند و «خائن و خادم» و «ظالم و مظلوم» و «قهرمان ملی و وطنفروش» و این قبیل تعابیر تأثیرگذار، همگی صفتهایی به نظر میرسند که انگار بعدها، صرفاً برای روایت ساده و سرراست داستان ساخته شدهاند تا مخاطب موقع شنیدن قصه تاریخ، خیلی دچار زحمت نشود.
تحقیق فیلم تنها با دانستن یکی دو فکت ساده و ظاهراً بدیهی، چیزهای معروفی مثل کلیدواژه «لولهِنگ» یا اینکه «علت قتل رزمآرا، مقاومتش در مقابل پیشنهاد ملی شدن صنعت نفت بود»، آغاز شد تا پاسخی محکم (و شاید تازه) برای این پرسشِ ظاهراً مهم تاریخی بیابد: «چه کسی رزمآرا را کشت؟». پرسشی که با پیش رفتن تحقیقات، لحظهبهلحظه بیشتر رنگ باخت و بی اهمیت و حتی بیمعنا شد و جای خودش را به سؤالهای مهمتر و پرسیدهنشدهای داد، که «مرد خود مرده بود، بیش از آنکه رسن به گلویش افکنند و خَبه کنند…»
« رزمآرا؛ یک دوسیه مسکوت» / کارگردان و نویسنده فیلمنامه:سیداحسان عمادی- تدوین: محمدحسین حیدری- پژوهش: سیداحسان عمادی، علی سیفالهی تصویربردار: مصطفی آتشمرد- گوینده: محمد بحرانی -طراح تصاویر: محمدرضا دوستمحمدی -مشاور تاریخی: مرتضی رسولیپور- دستیار کارگردان: علی سیفالهی- موشنگرافیک: حامد کاظمزاده- صداگذار: یونس اسکندری -اصلاح رنگ و نور: حامد کاظمزاده -گرافیست: سلمان رئیسعبداللهی -تهیهکننده: حسام اسلامی