هنروتجربه:مستند«تالان» یکشنبه هفتم بهمن برای جمعی از کارشناسان و مسئولان حوزه آب و نیرو در مشهد به نمایش درآمد.

در این مراسم محمد فاضلی مشاور وزیر نیرو نکاتی را درباره این مستند عنوان کرد.او در ابتدای صحبت‌هایش  با اشاره به دو قرائت از مستند «تالان» گفت:« قرائت اول روایتی مثبتی از «تالان» است. هم‌چون دعوتی به هوشیاری و دیدن فاجعه‌های آب زیرزمینی و فراخوانی برای دیدن تهدیدی که ایران را در بر گرفته است.«تالان» روایت یک فیلم جیغ کش است، فیلمی که هشدار می‌دهد و فریاد می‌زند بر سر بیننده که چه اتفاقی دارد می‌افتد.قرائت دوم نگاه دیگری به تالان دارد و آن را در چارچوب بایسته‌ها و ملزومات نگاهی عمیق‌تر به مساله آب زیرزمینی قرائت می‌کند.در قرائت اول «تالان» اثری ارزشمند است که می‌توان آن را در چارچوب سینمای هشداردهنده نسبت به مساله‌ای عمیقاً نگران‌کننده برای تمدن ایرانی قرائت کرد. «تالان» آشکار می‌کند که مشاهده پذیر نبودن آب‌های زیر زمینی فاجعه این آب‌ها را پنهان کرده است و جامعه را از دیدن بلایی که به سرش آمده باز داشته است.»

مشاور وزیر نیرو با بیان این‌که «تالان» نشان می‌دهد آب‌های زیرزمینی قربانی پوپولیسم ساختاری سیستم حکمرانی است،عنوان کرد:« آب‌های زیرزمینی یکی از خصایص ویژه دموکراسی ایرانی را آشکار می‌کند. نمایندگان مجلس و سایر سیاستمداران آینده یک تمدن را برای راضی نگه‌داشتن پایگاه رأی خود قربانی کرده و می‌کنند. این فرایندی است که کماکان ادامه دارد و در ساز و کارهای فعلی راهی برای ممانعت از آن وجود ندارد.« تالان» نشان می‌دهد که چگونه یک تمدن بدون ساز و کارهای مشارکتی به مسلخ برده می‌شود. قنات‌ها اگرچه به مثابه ابزاری برای برآوردن نیازهای جامعه و جمعیت فزاینده آن کفایت نمی‌کردند، اما به مثابه یک منطق زیست تمدنی میراث یک سازگاری با کم آبی بوده‌اند.» به گفته فاضلی این مستند نشان می‌دهدکه چگونه قنات‌ها قربانی نگاهی ناسازگار با مختصات تمدنی ایران شده‌اند.

مشاور وزیر نیرو در بخش دیگری از صحبت‌هایش  با بیان اینکه «تالان بسیاری از چیزها را روایت نمی‌کند»،نکاتی را پیرامون تصویر کلیشه‌ای کشاورزان در این فیلم و عدم توجه به دو بخش شرب و صنعت در تخریب آب‌های این سرزمین مطرح کرد.

فاضلی در پایان با اشاره این‌که «تالان موفقیت بزرگی است، اما مستند بعدی حوزه آب باید فراتر از هشدار دادن برود»اضافه کرد: «مستند بعدی باید ایدئولوژی شکن باشد. باید به «تالان» احترام گذاشت، اما باید توجه کرد و از آن فراتر رفت. باید منطق اقتصادی، سیاسی، نادیده‌گرفته شدن علم و بنیان حقوقی که موجب به وجود آمدن این بحران آب شده را دید.»

مستند«تالان» که این روزها در سینماهای گروه هنروتجربه در حال اکران است به فاجعه آب طی پنجاه سال گذشته می‌پردازد.