
«گفتوگوهایی با کیارستمی» در آمریکا منتشر شد
همزمان با برپایی کاملترین برنامه مرور آثار عباس کیارستمی در نیویورک (۲۶ جولای/ ۴ مرداد تا ۱۵ اوت /۲۴ مرداد) از کتاب «گفتوگوهایی با کیارستمی» نوشته گادفری چشایر منتقد معروف و متخصص سینمای ایران رونمایی شد.
این مصاحبهها که در دهه ۱۹۹۰ میلادی انجام شده شامل مصاحبههایی فیلم به فیلم میشود که کیارستمی در آنها از نگاه خود به تکامل هنریاش از اولین فیلم کوتاهش «نان و کوچه» (۱۹۹۰) تا فیلم بلند «باد ما را خواهد برد» (۱۹۹۹) میگوید. کتاب از آثار کمتر شناختهشده و فیلمهای کوتاه او در آغاز حرفه سینماییاش آغاز میشود و به آثاری چون «سهگانه کوکر» (خانه دوست کجاست؟، زندگی و دیگر هیچ، و زیر درختان زیتون) که شهرت بینالمللی را برای کیارستمی به ارمغان آورد تا فیلمهای معروف «کلوزآپ» و «طعم گیلاس» میرسد.
در بخشهایی از مقدمه این کتاب، احمد کیارستمی، فرزند بزرگ عباس کیارستمی نوشته است: «در جریان بازدیدهای گادفری از ایران طی یک دهه، او رابطه دوستی با پدرم برقرار کرد که به ندرت با سایر نویسندگان داشت. فکر میکنم دلیل آن توانایی گادفری در پا فراتر نهادن از سطح و دیدگاهها و تفسیرهای منحصر به فردش بود. گادفری چشایر یکی از اولین افرادی بود که سینمای ایران را به جامعه آمریکایی معرفی کرد. آنچه در این کتاب خواهید خواند شامل گفتوگوییهایی تازه و دور از کلیشه با عباس کیارستمی است.»
گادفری چشایر در این کتاب دوران فعالیت هنری کیارستمی را به سه دوره تقسیم کرده است، او در این باره عقیده دارد که دوره کانون دربرگیرنده ساخت اغلب آثار اولیه کیارستمی در کانون پرورش فکر کودکان و نوجوان است. بیشتر فیلمهای این دوره کمتر در آمریکا دیده شدهاند. دومین دوره فیلمسازی کیارستمی از نگاه چشایر دوره شاهکارها نام دارد که با مستند «مشق شب» در سال ۱۹۸۹ آغاز شد و تا فیلم «باد ما را خواهد برد» را شامل میشود و دوره سوم با عنوان دوره تجربی در سال ۲۰۰۱ با فیلم «ای بی سی آفریقا» کلید میخورد و با فیلمهای «ده» (۲۰۰۲)، «شیرین» (۲۰۰۸)، «کپی برابر اصل» (۲۰۱۰)، «مثل یک عاشق» (۲۰۱۲) و «۲۴ فریم» (۲۰۱۷) همراه میشود.
گادفری چشایر منتقد و نویسنده سینمایی و یکی از علاقهمندان و متخصصان سینمای ایران و بهویژه سینمای عباس کیارستمی است.
منبع:ایسنا