
در میزگرد معمای اکران برنامه شهرفرنگ مطرح شد
امیرحسین علمالهدی: سینما جسارت میخواهد /«هنروتجربه» به نمایش سینمای هنری هویت داد
هنروتجربه: موضوع برنامه شهر فرنگ شبکه خبر، پنجشنبه ۲۸ شهریور به معمای اکران اختصاص داشت که با حضور مسعود اطیابی کارگردان و تهیهکننده سینما و عضو شورای اکران و امیرحسین علم الهدی کارشناس سینما و از اعضای شورای سیاستگذاری گروه «هنروتجربه» برگزار شد. حمیدرضا مدقق مجری این برنامه در ابتدای این میز گرد آماری را از وضعیت اکران فیلمها در شش ماهه اول سال ۹۸ ارائه و از کاهش محسوس مخاطبان بخصوص در مرداد ماه در مقایسه با سال گذشته گفت.
در ادامه دلایلی از سوی حاضرین در این برنامه برای کاهش مخاطب و شرایطی که منجر به وضعیت فعلی سینمای ایران شدهاست مطرح شد.
در بخشی از این میزگرد امیر حسین علم الهدی یکی از دلایل کم فروش بودن تعدادی از فیلمها را تلویزیونی بودن آن ها و مناسب نبودشان برای اکران در سینما عنوان و در ادامه تاکید کرد:«در دنیا هم سینما به سمت آثار پرهزینهای که مختص پرده بزرگ سینما میرود.اگر کار کارشناسی در مورد فیلمهای پرفروش انجام شود مشخص می شود آثاری مورد استقبال قرار گرفتهاند که در نمایش سینما معنا دارند و اگر این اتفاق نیافتد وضعیت سال آینده ما بدتر از امسال است.» او سپس به دسترسی آسان تماشاگران ایرانی به فیلم های روز هالیوود از طریق سیستم وی او دی اشاره داشت:« ضریب نفوذ اینترنت در ایران بالای ۸۵ درصد و مردم به راحتی دسترسی دارند.سینمای ایران اگر در همه ساختارها چه دولتی و چه صنفی و در آیین نامهها ، چه در نگاهشان به تولید و توزیع اکران دگرگون نشود در حوزه وی اودی بازنده خواهد بود.این یک تجربه جهانی است.آن ها متوجه شدهاند و می روند فیلمی میسازند که به درد پرده سینما بخورد ما نمی توانیم این گونه فیلمها را بسازیم تا مردم به دیدن آنها بیایند.»
او در ادامه این بحث، نقبی هم به کارکرد سینمای هنروتجربه و هویت یافتن فیلمهای هنری در چرخه اکران زد:«با آمدن سینمای هنروتجربه طی پنج سال گذشته، به نظر من کارکرد درستی که اتفاق افتاد این بود که نمایش سینمای هنری هویت پیدا کرد با وجود ظرفیت محدود و کمی که این گروه برای اکران آثار دارد اما توانست چرخ دندههای اقتصاد سینما را خلاص کند تا سینمای جریان اصلی به کارکرد اقتصادی خودش برسد و هنروتجربه به کارکرد هنری خود. درواقع سینمای هنروتجربه به معنای فیلم پرفروش نیست،هرچند ظرفیت اکران این گروه باید افزایش پیدا کند. بنابراین همان نگاهی که در ابتدای دولت آقای روحانی و در زمان معاونت آقای ایوبی؛ یک ساز و کار درستی را در حوزه اکران سینمای هنری پایهریزی کرد، الان باید در مورد وضعیت سینماهای دیگر ما مثل کودک، فیلم خارجی و …هم برنامه ریزی مناسبی کند.»
مسعود اطیابی نیز با اشاره به کارکرد هنروتجربه و ضرورت حفظ آداب سینما رفتن جمعی تماشاگران،عنوان کرد:« بعضی از فیلم ها باید تقاضای سانس کمتری بکنند تا تعداد بیشتری از تماشاگران در یک سانس آن را ببینند اگر بتواند مردم را جذب کند حتما به دیدن آن می روند و سانسش را پیدا میکنند».
امیر حسین علم الهدی نیز در تکمیل این بحث به اکران فیلم مستند«درجستجوی فریده» در سینماهای هنروتجربه اشاره کرد:«ما در هنروتجربه فیلم مستندی اکران کردیم به نام «در جستجوی فریده». می دانید که هنروتجربه از ۱۵۰ هزار صندلی سینما فقط۱۵۰۰ صندلی دارد و این مستند در چنین وضعیتی توانسته تا الان بیش از ۲۰۰ میلیون فروش کند.پس یک فیلم خوب میتواند مخاطبش را پیدا کند.»
در بخش دیگری از این نشست حمیدرضا مدقق آماری از فروش فیلمها ارائه و عنوان کرد که از ۳۷ فیلمی که تا پایان شهریور اکران شدهاند فقط ده فیلم فروشی بالای پنج میلیارد تومان داشتهاند و سپس از تکلیف باقی فیلمهایی که اکران میشوند و فروشهای خیلی نازلی دارند، سوال کرد.
امیر حسین علم الهدی در این زمینه گفت:«همه جای دنیا هر فیلمی که تولید می شود قرار نیست در سینما اکران شود.در آمریکا هم سالی ۷۰۰ تا ۸۰۰ فیلم تولید می شود اما فقط ۴۰۰ فیلم اکران می شود.متاسفانه همه تهیه کننده و سرمایه گذارهای سینمای ایران دنبال بازگشت سرمایه در اکران هستند در حالی که در همه دنیا ۴۰ تا ۵۰ درصد این بازگشت از طریق اکران اتفاق می افتد، کاری به پرفروش ها ندارم قاعده به این گونه است،۲۰ تا ۳۰ درصد از حوزه وی اودی ها و باقی هم تلویزیون و ….چه کسی گفته همه فیلم ها باید در سالن سینما بفروشد. فراموش نکنیم سالن سینما ادبیاتی دارد که اگر آن را رعایت نکنیم چه در حوزه تولید و توزیع و نمایش همین وضعیت را داریم».
مسعود اطیابی هم افزود:« اگر بخواهیم سینمای ما مخاطب داشته باشد برای آن باید هزینه کنیم.آمار فروش نشان می دهد که ۱۸ فیلم زیر ۱میلیارد تومان فروختهاند.این بدان معناست که این فیلمها نباید وارد چرخه اکران می شدند و باقی هم شاید با یک برنامه ریزی مناسب از سوی سازندگان فیلم وضعیت بهتری پیدا میکردند. شورای صنفی نمایش وظیفهاش برنامه ریزی اکران است و خود فیلم ساز زمان اکران فیلمش را ارائه می کند که مثلا بعد از فلان فیلم می خواهم اکران شوم.
در پایان این این نشست حاضرین نقطه نظرات خود را در ارتباط با مباحث مطرح شده و همچنین راهکارهای برون رفت بیان کردند.
امیر حسین علم الهدی ضمن ابراز نگرانی از وضعیت موجود و آینده گفت:«اگر به فهرست فیلمهای اکران نشده توجه کنیم تا جشنواره فیلم فجر فقط به دو سه فیلم می رسیم که شاید بتوانند اکران موفقی داشته باشند. بنابراین دولت ، صنوف ، خانه سینما و همه کسانی که دغدغه سینما دارند، باید فکر عاجلی بکنند چرا که اگر رونق نباشد ناامیدی به بدنه سینما سرایت میکند. درواقع یک جایی باید بخش اقتصاد سینما را از منظر صنفی و نه دولتی مدیریت کرد و اقتصاد سینما نباید ضربه بخورد چون فرار سرمایه اتفاق میافتد».
اطیابی نیز یادآور شد :«باید به تولید اهمیت دهیم. سالن هرچند کم داریم اما باید فیلم های مناسب این سالن ها را هم داشته باشیم».
و علم الهدی در پایان تاکید کرد:«وزارت ارشاد باید در حوزه صدور پروانه ساخت سعه صدر را بالا ببرد و سخت گیری های زیادی نداشته باشد.سینما جسارت می خواهد سینما یک اسب رام نشده است و نباید سعی نکنند را رام کنند،سینما رام شدنی نیست.»