
مراسم رونمایی مستند«زمستان است» برگزار شد
پیروز حناچی:برای تکتک پلاکهای لالهزار میتوان فیلم ساخت
هنروتجربه:شهردار تهران در مراسم رونمایی فیلم «زمستان است» که تهیهکنندگی آن را برعهده دارد، با بیان اینکه تصاویری در این مستند هست که پیش از این نشان داده نشده است، این اثر را بهانهای برای نشان دادن تنها بخشی از لالهزار برشمرد.
مراسم رونمایی مستند «زمستان است» شامگاه چهارشنبه ۱۷ مهر با همکاری گروه هنروتجربه و موزه سینما برگزار شد. در این مراسم شخصیتهای فرهنگی و هنری همچون منوچهر انور، محمدرضا اصلانی، رامین حیدری فاروقی، مجید برزگر،میترا حجار، لیلا نقدپری، مهدی قربانپور، مجید شیخ انصاری، محسن استادعلی و مسئولان فرهنگی همچون علیرضا تابش مدیرعامل بنیاد سینمایی فارابی، حجتالله ایوبی دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو، محمد حمیدی مقدم مدیرعامل مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی، مرتضی رزاقکریمی قائممقام و معاون مستند مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی، جعفر صانعی مقدم مدیرعامل گروه هنروتجربه، مهران عباسی انارکی مدیرعامل موزه سینما و…حضور داشتند.
پس از امضای پوستر، شهنام صفاجو، مدیر روابط عمومی مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی که اجرای برنامه را برعهده داشت، از پیروز حناچی، شهردار تهران و تهیهکننده مستند «زمستان است» برای سخنرانی دعوت کرد.
حناچی نیز به سیر همکاری برای ساخت چنین مستندی اشاره کرد:«سالها قبل موقعی که در وزارت مسکن و شهرسازی بودم، به تحقیقی درباره میدان توپخانه تهران برخوردم؛ کاری که آقای فرح محمدزاده مهر انجام داده بود و در کتابخانه خاک میخورد. چون قبل از آن مطالعاتی درباره مراکز تاریخی تهران داشتم، وقتی این گزارش را ورق زدم متوجه شدم ظرفیت تبدیل شدن به یک کتاب را در مورد تهران دارد. آن موقع خود ایشان را مامور کردیم کار کتاب را انجام دهد و آن کتاب بعدها تحت عنوان «میدان توپخانه» چاپ شد که تغییرات این میدان را در سه دوره قاجار، پهلوی اول ودوم و وضعیت حاضر نشان میداد».
او سپس درباره نحوه آشناییاش با کارگردان «زمستان است» گفت:«در حدود سالهای ۸۷ توسط یکی از دانشجویانم با فیلمی به نام «میدان بیحصار» آشنا شدم که اثر آقای زاهدیان بود. این مقدمه آشنایی ما با هم شد و «میدان بیحصار» در حقیقت فیلم همان کتاب «میدان توپخانه» بود. آنجا برای من درس زیادی داشت به این معناکه اگر ما تلاش کنیم، تهیه سند انجام دهیم و این زمینه را که فضاهای شهریمان یا هر موضوع دیگری را که واجد ارزش هستند، نشان دهیم، مطمئنا قدمهای بعدی را کسان دیگر برمیدارند».
شهردار تهران ادامه داد:«همان موقع مقدمات صحبت درباره یک فیلم را با آقای زاهدیان انجام دادیم. البته پیش از آن با آقای اصلانی صحبت کردیم که ظاهرا قسمت نشد. در تهیه این فیلم خیلیها کمک کردند. دبیرخانه شورایعالی شهرسازی، شهرداری منطقه ۱۲، سازمان زیباسازی و از همه مهمتر آرشیوهایی که در ایران نبود چون تصاویری در این فیلم میبینید که در هیچکجا قبلا نشان داده نشده است. در این فیلم فیلم بخشی از حصار تاریخی تهران نشان میشود که خود ما معماران همیشه به شکل دو بعدی آن را میدیدیم اما شکل سه بعدی آن را ندیده بودیم».
او همچنین درباره حمایت افراد و نهادهایی که در تهیه این مستند همکاری کردند، عنوان کرد:« افراد خاصی به طور ویژه کمک کردند مثل آقای عابد ملکی شهردار وقت منطقه ۱۲، آقای سعادتی که الان شهردار منطقه ۱۲ است، سرکار خانم مهدس صادق که معاون وزیر و دبیر شورای عالی شهرسازی هستند و خیلی از دانشجویانی که تولید محتوای این فیلم را انجام دادند. از همه مهمتر خودآقای زاهدیان که با وسواس و دقت بالا این کار را پیش برد».
حناچی با بیان اینکه وقتی این فیلم ساخته شد، شهردار نبوده است، افزود:«این فیلم بهانهای است برای نشان دادن یکی از پلاکهای لالهزاراست ، فقط یکی. برای تکتک پلاکهای لالهزار میتوان چنین فیلمهایی ساخت و چنین داستانهایی را مستند کرد مثلا ما خانه معینالتجار را در لالهزار داریم؛ کسی که وقتی پادشاه قاجار میخواست از بانکهای خارجی برای سفرش استقراض کند، راضی نشد و گفت تمام هزینه را میدهد».
مهرداد زاهدیان، کارگردان مستند «زمستان است» نیز سخنران بعدی این برنامه بود:«این پروژه بیش از سه سال زمان برد و طی این مدت با توجه به پیچیدگیهای آن اگر همراهی و پشتیبانی دوستانی که دارم، نبود با فیلمی مواجه نمیشدیم که درخور این محفل باشد. استاد بزرگوارم آقای انور با صدای فوقالعادهاش از این کار حمایت کرد و صدای او نگینی برای این فیلم است».
این فیلمساز ادامه صحبتهایش را به تشکر از عوامل و کسانی که در ساخت این فیلم او را حمایت کردند، اختصاص داد:«باید از آقای حناچی به عنوان تهیهکننده این پروژه تشکر کنم. اتفاق فوقالعادهای است که یک شهردار تهیهکننده یک فیلم باشد و درباره یکی از محلات شهر فیلم بسازد. امیدوارم این روند استمرار پیدا کند و سایر مسئولان هم رویه فرهنگی خودشان را بیشتر نمایان کنند. همچنین باید از دو تن از کسانی که در فیلمخانه ملی حضور دارند یعنی سرکار خانم طاهری و آقای وفایی و سایر همکارانشان تشکر کنم. مطمئنا این پروژه بدون کمکهای آنها نمیتوانست جلو برود».
زاهدیان صحبتهایش را چنین پایان برد:«از ایمان یاری دوستم تشکر میکنم که لحظه به لحظه در کنار کار بود و هرچه به لحاظ تصویری میبینید محصول ژرفاندیشی او بوده است. از محمد نصرتی که کار ساخت موسیقی فیلم را انجام داد، تشکر میکنم. یکی از ارزشهای فیلم موسیقی آن است. از آقای شرایلی پژوهشگر موسیقی تشکر میکنم که گشاده دستانه هر آنچه به دستش آمد، در اختیار این پروزه قرار داد. از مهرداد جلوخانی تشکر میکنم که روی تمام تصویرهای صامت، صدا ساخت و بعد جدیدی به آنها داد. از مهندس بیژن شافعی تشکر میکنم که در پژوهش معماری فیلم کمک بزرگی کرد و از همراهان عزیزم ایمان تربی، شهنام شفاجو، آقای صانعی مقدم گروه هنروتجربه، عباسی انارکی و موزه سینما تشکر میکنم».
عکس:رضا جوشنی