
به بهانه نمایش در روز سینماهای خانه هنر اروپا ۲۰۱۹
فاتح آکین:«محوشدگی» فراتر از یک داستان انتقامی ساده است
هنروتجربه: فیلم «محوشدگی» به کارگردانی فاتح آکین به مناسبت روز سینماهای خانه هنر اروپا ۲۰۱۹ در هنروتجربه به نمایش در میآید. این فیلم همزمان روز یکشنبه ۲۱ مهر ماه در سینماهای خانه هنرمندان ایران، پردیس سیتی سنتر اصفهان،پردیس گلستان شیراز،پردیس ستاره باران تبریز،پردیس هویزه مشهد،سینما لبخند کیش،تماشاخانه پارس کرمان و پردیس اکومال کرج بر پرده میرود.
فاتح آکین تهیهکننده، نویسنده و کارگردان تحسینشده آلمانی است که از والدینی ترک در هامبورگ به دنیا آمد. او برای فیلمهای موفق خود برنده جوایز بیشماری شده است از جمله خرس طلایی جشنواره برلین برای «شاخ به شاخ» (۲۰۰۴)، جایزه بهترین فیلم جشنواره کن برای «آستانه بهشت» (۲۰۰۷) و گلدن گلوب بهترین فیلم خارجیزبان برای «محوشدگی» (۲۰۱۷). آکین یکی از مهمترین فیلمسازان آلمانی از ریشه مردمان ترک است که با عموم آثارش تلاش دارد پلی میان فرهنگهای دو کشور ایجاد کند و شاید به لحاظ فرهنگی و اجتماعی باعث بهبود شرایط مهاجران ترک در کشور پیشرفتهای مثل آلمان شود.
«محوشدگی» داستان یک زن آلمانی (با بازی دیانه کروگر) را روایت میکند که شوهر و پسرش در یک حمله تروریستی از سوی نئونازیها کشته میشوند.این فیلم در بخش اصلی جشنواره کن ۲۰۱۷ به نمایش درآمد و توانست جایزه بهترین بازیگر زن را نصیب کروگر کند. سینمای آلمان هم این فیلم را به عنوان نماینده رسمیاش به بخش بهترین فیلم خارجیزبان نودمین جوایز آکادمی معرفی کرد که به فهرست کوتاه نهتایی هم راه یافت ولی در بین نامزدهای نهایی قرار نگرفت. با وجود این، «محوشدگی» جایزه گلدن گلوب بهترین فیلم خارجیزبان را برنده شد. این فیلم در گیشه اکران محدود هم با استقبال نسبی روبهرو شد و به فروشی پنج میلیون دلاری رسید.
فاتح آکین در گفتوگویی ایده ساختن فیلمی با چنین مضمونی را به سالهای خیلی دور نسبت داده و آنرا یک قصه عاشقانه توصیف کردهاست: «این فیلم، فراتر از یک داستان انتقامی ساده است. درامی است که براساس کاراکترها ساخته میشود، یک قصه عاشقانه است. قصه مادری است که فقط و فقط خانوادهاش را دارد، نه شغلی دارد و نه هیچچیز دیگر و وقتی مادرانگی را از او بگیرید، دیگر چه چیزی برایش باقی میماند؟»
او همچنین درباره انتخاب دیانه کروگر برای بازی در این فیلم توضیح داده است:« کروگر را در سال ۲۰۱۲ در جشنواره فیلم کن دیدم. خیلی زود با هم صمیمی شدیم. در آلمان او را بهعنوان بازیگر نمیشناسند، برای آلمانیها کروگر، مدل برند است. انتخاب او برای بازی در فیلم در آلمان، کار غیرعادیای بود. با اینکه آلمانی است، اما اینجا مثل یک بیگانه است؛ در نتیجه احساس کردم انتخاب جذابی است چون باعث میشود آلمانیها کنجکاو شوند. ظاهر عجیبی هم دارد. صورتش کاملا آلمانی است، بلوند با چشمانی آبی، یک صورت آریایی کامل و این ایده به نظرم جالب بود که در فیلم یک چهره کاملا آریایی با نئونازیها بجنگد. در واقع لایه عمیقتری به داستان میدهد.»