
برگزیدگان سیزدهمین جشنواره سینما حقیقت معرفی شدند
نشان فیروزهای برای «گلوله باران»/«جایی برای فرشتهها نیست» جایزه ویژه تماشاگران
هنروتجربه:مراسم اختتامیه سیزدهمین جشنواره مستند ایران (سینما حقیقت) به دبیری محمد حمیدی مقدم با اعلام نام برگزیدگان بخشهای مختلف این رویداد سینمایی برگزار شد.
برگزیدگان سیزدهمین جشنواره مستند ایران (سینما حقیقت)شامگاه دوشنبه ۲۵ آذرماه با حضور جمعی از مستندسازان و مدیران سینمایی طی مراسمی در تالار وحدت معرفی شدند.
اجرای این مراسم را محمدرضا شهیدیفر برعهده داشت.او طی سخنانی جشنواره سینما حقیقت را مهمترین جشنواره سینمای مستند ایران نامید و از محمد حمیدی مقدم دبیر جشنواره دعوت کرد به روی صحنه بیاید.
حمیدیمقدم از تمام کسانی که در استانداردسازی جشنواره همراه او بودند تشکر کرد و افزود:«پرسشهای جدید نیاز به پاسخهای جدید دارد و نمیشود یا راههای قدیم به آنها پاسخ داد و به همین دلیل از همه کسانی که در این دگرگونی برای استانداریسازی جشنواره همراهی کرد قدردانی میکنم». او در ادامه آماری را از جشنواره ارائه کرد که شامل ۳۵۰۸۷ نفر تماشاگر در این جشنواره، بیش از هفت هزار بلیت فروخته شده و نمایش فیلمها در ۱۹ استان میشد.
او در پایان صحبتهایش تاکید کرد:« جشنواره چهاردهم نزیک است و ما تجربهها را به کار می بندیم تا سازماندهیها را به بهترین شکل ادامه دهیم. سینماحقیقت به جایگاهی رسیده است که میتوان این توقع را داشت که اولین نمایش مستندها در این جشنواره باشد و درنهایت تشکر میکنم از تهیهکنندگان، صاحبان آثار، رسانه و… که در سینماحقیقت در کنار ما بودند».
برگزیدگان هنروتجربه، ناجی هنر، شبکه مستند و ترویج کارآفرینی
در ادامه این مراسم جوایز برگزیدگان بخشهای هنروتجربه، ناجی هنر،ترویج کارآفرینی و شبکه مستند اعلام شدند.
مستندهای «خط باریک قرمز» به کارگردانی فرزاد خوشدست و «جایی برای فرشتهها نیست» به کارگردانی سام کلانتری تندیس هنروتجربه را از دستهای آرمین ایثاریان و بابک بهداد برگزیدگان هنروتجربه در دوره قبلی جشنواره سینما حقیقت، دریافت کردند.
جایزه ناجی هنر هم برای بهترین مستند با موضوع آسیبهای اجتماعی به مستند «خط باریک قرمز» تعلق گرفت و «صد سال تنهایی» ساخته محمدعلی فارسی هم جایزه شبکه مستند سیما را دریافت کرد.
در بخش مستندهای کارآفرینی نیز سه جایزه به برگزیدگان اهدا شد.جایزه اول این بخش را مهدی گنجی برای فیلم «من میخوام شاه بشم» دریافت کرد و جایزه دوم به محمد واعظی برای فیلم «رویای آب»،جایزه سوم به محمد ثقفی برای فیلم «خودکار»تعلق گرفت.در این بخش همچنین از علی اکبر رفوگران در فیلم «خودکار» و محمد قائم پناه در فیلم «رویای آب»، برای همراهیشان با این آثار تقدیر شد.
حسین انتظامی:همه باید همت کنیم تا فرهنگ دیدن مستند بیش از پیش رواج یابد
در بخشی از این مراسم حسین انتظامی رییس سازمان سینمایی طی سخنانی ضمن تبریک گردهمایی سالانه سینمای مستند و تشکر از دستاندرکاران جشنواره سینما حقیقت عنوان کرد:«خوشبختانه سینمای مستند مسیر رو به تعالی دارد و یکی از جلوههای آن هم خود جشنواره است که سال به سال موفقتر برگزار میشود و خط بطلان مجددی بر تمامی باورهای غلط میکشد. خوشبختانه کمیت و کیفیت آثار نسبت به سال گذشته ارتقا یافتهاست و من وظیفه خود میدانم از زحمات آقای طباطبایینژاد تشکر کنم چون بخش عمده فیلمهای جشنواره محصول تلاشهای ایشان در زمان حضورشان در مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی بودهاست.اینکه ایشان به ما در سازمان سینمایی پیوستند نشان میدهد فعالان حوزه سینمای مستند تا چه اندازه میتوانند در حوزه سیاستگذاری کمک کنند، فیلمهای امسال از نظر جغرافیای فیلمسازی تنوع خوبی داشتند».
رییس سازمان سینمایی تاکید کرد:«فیلمهای مستند امسال متنوع بودند. بخشهای جدیدی به جشنواره اضافه شده بود که از آنها استقبال شد. همچنین نقطه عطف دیگر این دوره از جشنواره حضور صنوف در بخش سیاستگذاری جشنواره است».
او در ادامه با بیان این که مدتی است فرهنگ مستند دیدن رواج یافته است، گفت:«این خبر خوبی برای مستندسازان است. این روزها صرفا مستند را در قاب تلویزیون نمیبینیم. همه ما باید همت کنیم که این فرهنگ بیش از پیش رواج یابد.برای سال آینده بودجههای حمایتی برای سینمای مستند همچنان که در سال ۹۸ نسبت به ۹۷ افزایش یافته بود، افزایش مییابد. اگر مسئولی سیاستی را اعلام و نتیجه اش در عمل ثابت نشود، خوب نیست. بنابراین این تصمیم را در برنامه و بودجه که اعلام میشود خواهیم دید. همچنین در حوزه پخش و عرضه مستند نیز باید بودجهای را برای سامانه های درخواستی درنظر بگیریم».
رییس سازمان سینمایی در پایان صحبتهایش به همه برگزیدگان سیزدهمین جشنواره بین المللی سینماحقیقت تبریک گفت و برایشان آرزوی موفقیت کرد.
مراسم با اعلام نام برگزیدگان بخشهای دیگر جشنواره ادامه یافت.
برگزیدگان بخش بینالملل
تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و جایزه نقدی مستند کوتاه به فیلم«و آنگاه شب فرا میرسد» ساخته مایا نواکوویچ تولید کشورهای صربستان و بوسنی
جایزه بهترین کارگردانی مستند کوتاه نیز شامل تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و مبلغ ۳۰۰۰ دلار به فیلم «آشو» به کارگردانی جعفر نجفی
جایزه ویژه هیات داوران در بخش مستند نیمه بلند به «قاشق» ساخته لیلآ پاکالنینا تولید کشورهای لتونی، نروژ، لیتوانی
تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و مبلغ ۴۰۰۰ دلار بخش مستند نیمه بلند به لیلی، کارگردان فیلم «حیوانات از نفس افتاده» از آمریکا و چین
لوح تقدیر هیات داوران در بخش مستندهای بلند به فیلم «خسوف» به کارگردانی محسن استادعلی
جایزه ویژه هیات داوران بخش مستند بلند نیز شامل تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و مبلغ ۲۰۰۰ دلار ( هریک به مبلغ ۱۰۰۰ دلار) به طور مشترک به فیلمهای «قهرمان گله» ساخته تون فان زانتفورت از کشور هلند و «جایی برای فرشتهها نیست» به کارگردانی سام کلانتری از ایران
جایزه بهترین کارگردانی مستند بلند جشنواره نیز شامل تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و مبلغ ۵۰۰۰ دلار اهدا شد به فیلم «کنار رینگ» به کارگردانی آندره هورمان و تولیدکشورهای آلمان و آمریکا
جایزه شهید آوینی
تندیس برنز شهید آوینی، دیپلم افتخار و مبلغ ۱۰۰ میلون ریال به حامد سعیدیراد کارگردان فیلم «کاست»
تندیس نقره شهید آوینی، دیپلم افتخار و مبلغ ۱۲۰ میلیون ریال به امیرحسین نوروزی کارگردان فیلم «خاطرات موتورسیکلت»
تندیس طلای شهید آوینی، دیپلم افتخار و مبلغ ۱۵۰ میلیون ریال به امیر اُصانلو کارگردان فیلم «پیرمرد و خواننده»
جوایز بخش ملی
جایزه بهترین نویسنده گفتار متن به امیر مهدی حکیمی و حجت بامروت برای فیلم «مهدی که به دنیا آمد»
جایزه بهترین صدا به انسیه ملکی برای فیلم «کاغذپارهها»
جایزه بهترین موسیقی متن به حبیب خزاییفر برای فیلم «جایی برای فرشتهها نیست»
جایزه بهترین پژوهش به بابک گودرزی نژاد طهران برای فیلم «ناگفتههای شهر شلوغ»
جایزه بهترین فیلمبرداری به مرتضی پورصمدی برای فیلم «خط باریک قرمز»
جایزه بهترین تدوین به مرتضی پایه شناس برای فیلم «گلوله باران»
جایزه بهترین کارگردانی فیلم مستند کوتاه با تقدیر از «تنها چند متر»، به علی شهابی نژاد برای فیلم «آبشار»
جایزه بهترین کارگردانی فیلم مستند نیمه بلند به مرتضی پایه شناس و حسین مومن برای فیلم «گلوله باران»
جایزه بهترین کارگردانی فیلم مستند بلند به محسن استادعلی برای فیلم «خسوف»
جایزه ویژه هیات داوران با سپاس ویژه از دو فیلم «مهمانشهر» و «تارهای ممنوعه» به محمدصادق اسماعیلی برای فیلم «آدور»
جایزه ویژه دبیر جشنواره به فرزاد خوشدست برای فیلم «خط باریک قرمز»
نشان فیروزه بهترین فیلم مستند به مرتضی شعبانی برای تهیهکنندگی مستند «گلوله باران»
پرفروش،پرمخاطبترین و جایزه ویژه تماشاگران
در ادامه این مراسم پرفروشترین و پرمخاطبترین فیلمها این دوره از جشنواره معرفی شدند.
«جایی برای فرشتهها نیست»،«واکس چه» و«صحنههایی از یک جدایی»،پرفروشترین فیلمهای جشنواره و «جایی برای فرشتهها نیست»،«پروژه ازدواج» و«صحنههایی از یک جدایی» عنوان پرمخاطبترین فیلمهای جشنواره سیزدهم سینما حقیقت را کسب کردند.
رتبه اول تا پنجم برترین فیلمها از نگاه مردم هم به ترتیب به فیلمهای «جایی برای فرشتهها نیست»،«صحنههایی از یک جدایی»،«تارهای ممنوعه»،«خط باریک قرمز» و «آدور» تعلق گرفت.
جایزه تماشاگران، تندیس، دیپلم افتخار و مبلغ ۱۵۰ میلیون ریال به محمد شکیبانیا و محسن شاه محمد میراب سرمایهگذار فیلم «جایی برای فرشتهها نیست» اهدا شد.