
نگاهی به فیلمهای کوتاه در حال اکران در هنروتجربه
«یلدای کوتاه» به روایت کارگردانها
هنروتجربه:« یلدای کوتاه» این روزها در سینماهای گروه هنروتجربه در حال اکران است. «یلدای کوتاه» مجموعه پنج فیلم کوتاه «آدم پران» به کارگردانی امیررضا جلالیان ،«تنفس» به کارگردانی فرشید ایوبینژاد،«کل به جزء» به کارگردانی سید وحید حسینی نامی،«بایرن مونیخ» به کارگردانی نگین امینزاده و «سینما، نمایشگاه مجهول و داستان ما» به کارگردانی حمید یوسفی است.در مطلب پیشرو ضمن مروری بر این آثار،یادداشتهای کارگردانهای «یلدای کوتاه» را درباره فیلمهایشان میخوانیم.
«آدم پران»:راهی برای رهایی
امیررضا جلالیان که کارگردانی فیلمهای کوتاهی چون«چاه» ،فیلم بلند مستند «کد۶» ،فیلمهای کوتاه پویانمایی «زندگی من»،«جعبه سیاه»، فیلم کوتاه داستانی «زمان گمشده» «خروسها» ،«گرگها» و…را در کارنامه دارد، در فیلم کوتاه «آدم پران» به سراغ داستانی یک مهاجرت رفتهاست:«در یک منطقه جنگلی مرزی، پیرمردی ناشناس افرادی را از مرز رد میکند. او آدمها را تا جایی از جنگل همراهی کرده و عبور از مسیر باقی مانده را به خودشان واگذار میکند. پیرمرد میداند که عبور از مرز غیرممکن است و تیراندازی مرزبانان به سمت افرادی که در جنگل رها شدهاند، موضوعی است که هر بار اتفاق میافتد. یک روز پسر و دختری جوان برای عبور از مرز به او مراجعه میکنند. پیرمرد با اکراه آنها را میپذیرد در حالیکه به نظر میرسد دختر توجهاش را جلب کرده است».
این فیلم در جشنوارههای مختلفی حضور داشته و توانسته جایزه بهترین کارگردانی و تدوین فیلم داستانیرا در جشنواره منطقهای مشگین شهر اردبیل در سال ۱۳۹۷ از آن خود کند.
جلالیان در یادداشتی درباره فیلم نوشته است:«پیرمردی تنها در جنگل، آدمهای بیپناهی را که به امید عبور از مرز همراه او میشوند، در وسط راه رها میکند. پیرمرد میداند که راهی برای رهایی از جنگل مه آلود نیست و کسی که به اعماق جنگل برود کشته خواهد شد. پیرمرد همه چیز را میداند و کارش را بدون کوچکترین لغزش انجام میدهد. او به صدای شلیک مرزبانها عادت دارد».
«آدم پران»/ نویسنده و کارگردان : امیر رضا جلالیان–مدیر فیلمبرداری: مسعود امینی تیرانی-تدوین: عماد خدابخش-صدابردار: هادی معنوی پور-طراحی و ترکیب صدا: حسین قورچیان-موسیقی: مهدی وکیلی راد-طراحی صحنه و لباس: آرش باقی پور-عکاس: مهدی مرادپور-جلوه های ویژه بصری: فرهاد نجفی فرد-اصلاح رنگ و نور: هوتن حق شناس-گریم: سمیرا جمالی-مدیر تولید: میثم جمالی-گروه تولید: آرمان ربیعی، ساسان عبدی،مجتبی جمالی-دستیاران فیلمبردار: مهدی حسینی، محسن دبیریان، حسین شباهنگ/،حسین سیدیان-دستیار کارگردان: مهدی حسین وردی-دستیار تدوین: محمد علی حق پرست-دستیار صدا: علی فضلی-تیتراژ: علی ابراهیمی-تدارکات: حسین عسگری-حمل و نقل: جواد عبداللهی-پوستر: علی ابراهیمی-تیزر: علی علیزاده- بازیگران: محمد ساربان،حامد نساج بخارایی،بهاره کاظمی، امیر امیدیراد- تهیه کننده: میثم جمالی
«بایرن مونیخ»:سودای مهاجرت
«بایرن مونیخ» به کارگردانی نگین امینزاده فیلم کوتاه دیگری است که در این بسته درحال نمایش است.
داستان فیلم روایت مهاجرت و تاثیر و تاثرات آن است: «شهریار، دوستانش را برای تماشای بازی فوتبال بایرن مونیخ و بارسلونا دعوت کرده و قصد دارد غزاله را سورپرایز کند اما او را به دلایلی پیدا نمیکند».
نگین امینزاده درباره «بایرن مونیخ» نوشته است:«مهاجرت همیشه یکی از دغدغههای جوانان ایرانی بوده. جوانان در آرزوی زندگی بهتر از خانواده و عزیزان و بسیاری از خواستههای خود میگذرند و پا به وادی میگذارند که حتی نمیدانند چه چیزی در انتظار آنهاست. از طرفی خانواده و نزدیکان افرادی که مهاجرت میکنند نیز تحت تأثیر اثرات مهاجرت عزیزانشان قرار میگیرند و زندگیشان تحت تأثیر قرار میگیرد. فیلم «بایرن مونیخ» درباره پسر جوانی است که زندگیاش ناخواسته تحت تأثیر مهاجرت دختر مورد علاقهاش قرار میگیرد».
«بایرن مونیخ»/ کارگردان،نویسنده فیلمنامه و تدوین : نگین امین زاده-مدیر فیلمبرداری: امین باقری ششده-صدابردار: علی فرمانیه-طراحی و ترکیب صدا: نعیم مسچیان-دستیار کارگردان: آیدا علیمددی-دستیار تصویر: زانیار حبیبی-تصحیح رنگ: حمیدرضا فطورهچیان، سیندخت رحیمیان-بازیگران:آریا دلفانی، امید شاهمرادی،امیر فروغی، سالار کریمخانی،امیر کامران، مهدخت مولایی-تهیه کننده:ارسلان زمانی، نگین امین زاده-محصول انجمن سینمای جوان
«تنفس»:داستان برابری
فیلم «تنفس» به کارگردانی فرشید ایوبینژاد در فضای بسته و محدود یک اتاق میگذرد:« تعدادی از کارگران کارخانه سنگ ،هر ماه بعد از آمدن مامور بیمه در اتاقی تنگ و تاریک مخفی میشوند. اینبار اما اتفاقات جدیدی رخ میدهد».
فرشید ایوبینژاد که فعالیت در سینما را با عکاسی فیلم و سریال و عکاسی مطبوعاتی شروع کردهاست،تاکنون تصویربرداری تعداد زیادی فیلم کوتاه و مستند تلویزیونی را برعهده داشت و شش فیلم کوتاه داستانی را تهیه و کارگردانی کردهاست.او که بر نگاه انسانگرایانه فیلمش تاکید دارد، در یادداشتی درباره فیلم مینویسد:«به امید روزی که در تمام دنیا فارغ از مرز و زبان و فرهنگ ، همه آدمها از برابری برخوردار باشند و حقوق انسانها رعایت بشود».
فیلم «تنفس» در جشنواره متعددی حضور داشته و منتخب ده جشنواره بین المللی بودهاست.
«تنفس»/تهیهکننده و کارگردان : فرشید ایوبینژاد-نویسنده فیلمنامه: نادر ساعیور-بازنویسی فیلمنامه: وحید حسن زاده-مدیرتصویربرداری: سرکیو مسگری-دستیاران تصویر: ناصح عبدالهی،فرهاد قلیزاده،عماد غیور- صدابردار: حامد بخشی-دستیار صدا: سپهر امیدخواه-تدوین: آرش غلام آزاد-موسیقی: شروین عباسی-طراح صحنه و لباس: وهاب یحیا زاده- صداگذار: جاوید رحمانی- گریم : ثمین سالک-مدیرتولید: هانی میربرزگر-منشی صحنه: سارا مطلق-دستیار کارگردان: ساشا روزبه-جلوههای ویژه: میدیا کیاست-اصلاح رنگ و نور: حسین خوشبین-عکاس: پویان بحق-هلیشات: محمد ابراهیم شهبازی-بازیگران: علی عطایی حور، سالاردریامج، حامد شیخی، سعید احمدی، حسام کلانتری، میثم دامنزه، سجاد رستمی
«سینما، نمایشگاه مجهول و داستان ما»:بازنمایی حقیقت و رویا
«سینما، نمایشگاه مجهول و داستان ما» عنوان کنجکاویبرانگیزی برای یک فیلم کوتاه است،آن هم فیلمی که به قول کارگردانش درباره سینما است:«تابلویی از دوران قاجار به دست ما رسیده که نقاش آن هویتش نامشخص است».
حمید یوسفی کارگردان «سینما، نمایشگاه مجهول و داستان ما» تجربه کارگردانی فیلم کوتاه «سمعک» را در کارنامه دارد.او در یادداشتی از اکران این فیلم ابراز خرسندی کرده و مینویسد:«خرسندم که این فیلم در هنروتجربه اکران شد، تعریف و شروع سینما از زمانی آغاز شد که معنی با هم فیلم دیدن شکل گرفت وگرنه سینما قبل از لومیرها نیز اختراع شده بود و تشکر از هنروتجربه که این شانس را به من داد. این فیلم راجع به سینماست و بازنمایی حقیقت و رویا ، اکران آن هم میتوان قسمتی از فرآیند متن آن دانست. ضمن اینکه با نمایش فیلم ، بهتر میتوانم خودم را در آینه ببینم و به زشتیها و زیباییهای اثرم پی ببرم، امیدوارم همان طور که من از ساخت این فضا و قصه لذت بردم، مخاطبین هم لذت ببرند».
این فیلم از جمله آثار موفق کوتاه اخیر است که در جشنوارههای مختلفی به نمایش درآمده و جوایزی چون جایزه بهترین فیلم و بهترین فیلمبرداری و نامزد بهترین صدا برای فیلم کوتاه در جشنواره فیلم کوتاه سایه، نامزد بهترین فیلمبرداری برای فیلم کوتاه در جشنواره موج کیش و… دریافت کردهاست.
«سینما، نمایشگاه مجهول و داستان ما»/کارگردان،نویسنده فیلمنامه و تدوین :حمید یوسفی-مدیر فیلمبرداری : آیین ایرانی-طراح صحنه :امیر سرافرازیان-طراح لباس : سارا یحیی زاده-موسیقی: علی انوری-صداگذاری: مهرشاد ملکوتی-طراح گریم: ناصر آغاسی- بازیگران: رومینا روشنبین، امید شاهمرادیف، سجاد بردیا و مجید جعفری-تهیهکنندگان :حمید یوسفی،آرمین حسینی
«کل به جزء»:روح مجسمه آهنی
«کل به جزء» هم از جمله فیلمهای کوتاهی است که در جشنوارههای مختلفی بر پرده رفته و جوایز متعددی از جمله جایزه بهترین فیلم تجربی بخش بینالملل سیوچهارمین جشنواره بینالمللی فیلم کوتاه تهران، بهترین فیلم تجربی جشنواره منطقهای سینمای جوان(شبدیز)، بهترین فیلم نوزدهمین جشنواره فیلم لوکانیا ایتالیا، بهترین فیلم چهارمین جشنواره فیلمهای بی کلام – دورتموند آلمان ،دیپلم افتخار بهترین کارگردانی پنجمین جشنواره فیلمهای صنعتی و فنآوری، بهترین فیلم از نگاه منتقدان وب سایت فیدان در دومین جشنواره فیلم تبریز، جایزه بهترین گروه صدا (صدابردار و صداگذار) از سی و چهارمین جشنواره بین المللی فیلم کوتاه تهران و … شده است.
سید وحید حسینی نامی کارگردانی این فیلم فارغالتحصیل رشته فیلمسازی است که تاکنون بیش از ۲۰ فیلم کوتاه داستانی و مستند را مقابل دوربین بردهاست.این کارگردان «کل به جزء» را «محصول کاستن» توصیف کرده و مینویسد:«کل به جزء محصول کاستن است . کاستن همه عناصر رایج مانند قصه، کاراکتر و التهاب به نفع بیان زیباییشناسانه سینما که اشیا و اصوات در آن به صورت عریان باز تولید خشونت و تناسخ پلیدی را نمایان میسازد».
«کل به جزء» روایت روح مجسمه آهنی یک دیکتاتور است که بعد از ذوب شدن درقالب اشیایی دیگر، در زندگی مردم تکثیر میشود …
«کل به جزء»/کارگردان،نویسنده فیلمنامه و تدوین:سید وحید حسینی نامی-طراح تولید و مدیرهنری : نوید نامی-تصویربردار:سعید محمدپناه-آهنگساز: مهران پورمندان -صدابردار : علی صفایی فر- صداگذار:حسین قورچیان -مجری طرح:شهرام شهنازیان-تهیهکننده:سید وحید حسینی نامی-تهیه شده در:انجمن سینمای جوانان ایران