
هنروتجربه- فاطمه رستمی:سعید نجاتی که فیلم کوتاه «باران آهسته میبارد» به کارگردانی او در گروه هنروتجربه اکران شده، با فیلم «دابر» در سیوششمین جشنواره بینالمللی فیلم کوتاه تهران جایزه ویژه هیأت داوران را به دست آورد. این کارگردان با «دابر» در بخش فیلم کوتاه سیوهشتمین جشنواره فیلم فجر حضور دارد؛ فیلمی که با پرداختن به موضوع بلوغ و تابوهایی که در مورد آن وجود دارد، در بستر زمانی فیلم کوتاه تلاش کرده تا بحث مهم و تاثیرگذاری را مطرح کند.«دابر» امروز (یکشنبه ۱۳ بهمن) در سئانس پایانی سینمای رسانه به نمایش در میآید.
سعید نجاتی درمورد ایده این فیلم کوتاه توضیح داد:«در فیلم «دابُر» برخورد پدر و دختری را میبینیم که پدر با اولین بلوغ دخترش روبهرو میشود».
او سپس درمورد روند ساخت فیلم افزود: «فیلم در لوکیشنهای متعددی تولید شدهاست. یکی از لوکیشنها کاشان و رنگرزی در این شهر بود. بعدفیلمبرداری را در زرندیه ساوه ادامه دادیم. همچنین به دلیل صحنههایی که لازم داشتیم،بخشهایی را هم در فضای برفی فیلمبرداری کردیم. خوشبختانه فیلمبردار و تدوینگر فیلم «دابر» خیلی همراهی کردند و فکر میکنم اگر کار من به عنوان کارگردان به چشم نیاید، حتما فیلمبرداری خوب این فیلم دیده خواهد شد بخصوص بخشهای مربوط به رنگرزی. برای من این فیلم جزو معدود فیلمهایی است که مستقیما دغدغههای اجتماعیام را در آن بیان کردهام. در جشنوارهها وقتی میدیدم که مخاطبان اثرم همراه با بچههای نزدیک به بلوغشان، با فیلم ارتباط خوبی برقرار میکنند،خیلی خوشحال میشدم».
کارگردان «باران آهسته میبارد» در ادامه صحبتهایش تاکید کرد:« از نظر من خیلی از مسائل و پدیدههایی که ما اسم تابو روی آن گذاشتهایم، واقعا تابو نیستند مثل عادت ماهانه زنان که اصلا نمیفهمم، چرا برخی از افراد حتی شرم میکنند اسم آن را به زبان بیاورند؟! دوست دارم نگاه جامعه عوض شود و خواهران عزیز ما این احساس را نداشته باشند که باید چنین مسائل طبیعی را پنهان کنند. دوست دارم فیلم «دابر» کمک کند،مردها بیشتر فکر کنند و با برخی مسائل تا این حد سخت برخورد نکنند و اگر این چنین شود، من موفق شدهام. دوست دارم آنها بفهمند که چنین مواردی برای زنان در همه جای دنیا اتفاق میافتد و باید با آن کنار بیاییم و عادی برخورد کنیم. این نکته برایم خیلی اهمیت دارد و اگر فیلم در جشنواره موفقیتی هم به دست بیاورد طبیعتا باعث خوشحالی است».
کاری به درست و غلط بودن کار دوستانی که فیلمشان را کم و زیاد میکنند ندارم، اما نقد اساسی من به جشنواره فجر این است که وقتی دورهای فیلم کوتاه را از فجر حذف کردند باید به تبعات این اقدام فکر میکردند. شاید اگر فیلم کوتاه در جشنواره روال خودش را طی میکرد، پیش میرفت و حذف نمیشد تا امروز قاعدهمندتر شده بود
این کارگردان در مورد معنای واژه «دابر» توضیح داد:« کلمه «دابر» یک کلمه کردی-لری است که در غرب ایران استفاده میشود و درواقع از ترکیب دو کلمه دا به معنای مادر و بُر به معنای بریده تشکیل شده که روی هم رفته معنای از مادر بریده را میدهد.مفهوم و کاربرد این کلمه در مورد بچه یا برهای است که از شیر مادر گرفته میشود و اصطلاحا میگویند دابرش کردند، یعنی از شیر مادر گرفته شده است».
طبق آییننامه جشنواره فیلم فجر، فیلمهای کوتاه ۱۵ دقیقهای میتوانند در این جشنواره حضور داشتهباشند و فیلمهایی که زمانشان بیشتر از این است یا مجوز حضور پیدا نمیکنند و یا برای شرکت در جشنواره نسخه کوتاهتری از آنها تهیه میشود.نظر سعید نجاتی را درباره این آییننامه جشنواره جویا شدیم.این کارگردان نقد اساسی را در این ارتباط به جشنواره فیلم فجر وارد دانست:« نمیتوان فرض کرد که همه جشنوارههای دنیا قوانین و آییننامههایی کاملا مشابه داشته باشند. من بیشتر متوجه هیاهویی که پیرامون این موضوع پیش آمده نمیشوم! کاری به درست و غلط بودن کار دوستانی که فیلمشان را کم و زیاد میکنند ندارم، اما نقد اساسی من به جشنواره فجر این است که وقتی دورهای فیلم کوتاه را از فجر حذف کردند باید به تبعات این اقدام فکر میکردند. شاید اگر فیلم کوتاه در جشنواره روال خودش را طی میکرد، پیش میرفت و حذف نمیشد تا امروز قاعدهمندتر شده بود. حالا هم اگر گروهی متشکل از فیلمسازان فیلم کوتاه، سینمای جوان و… ایجاد شود احتمال دارد بتوانیم خیلی بهتر در مورد مشکلات این چنینی تصمیمگیری کنیم و به نتیجه بهتری برسیم».