
جعفر صانعی مقدم در گفتوگو با برنامه «گیومه» مطرح کرد:
«هنروتجربه»برندی برای نمایش فیلمهای مخاطب خاص شدهاست/ صدمهای به اکران «هنروتجربه» وارد نمیشود
هنر و تجربه:برنامه «گیومه» رادیو نمایش در هفته جاری به بررسی گروه هنروتجربه و فیلم مستند «جایی برای فرشتهها نیست» اختصاص داشت.
در این برنامه جعفر صانعی مقدم؛ مدیر عامل موسسه هنروتجربه،سام کلانتری و محمد شکیبانیا کارگردان و تهیه کننده«جایی برای فرشتهها نیست» حضور داشتند.
جعفر صانعی مقدم با اشاره به روند بازگشایی سینماهای هنروتجربه در سال ۹۹ و پس از تعطیلی سینماها به دلیل شیوع بیماری کرونا نکاتی را یادآور شد: «پس از بازگشایی سینماها ما با سه فیلم جدید شروع کردیم، اما کمی بعد چند فیلمی را که در اسفندماه به دلیل شیوع کرونا اکرانشان متوقف شده بود را به این جمع اضافه کردیم تا به ادامه نمایش بپردازند».او ادامه داد: «سه فیلم «صحنههایی از یک جدایی»، «جایی برای فرشتهها نیست» و «یلدا» جزو فیلمهای جدید ما هستند ، البته «صحنههایی از یک جدایی» پیش از کرونا افتتاحیه برگزار کرد و تازه میخواست اکرانش را آغاز کند که شیوع ویروس کرونا باعث تعطیلی سینماها شد. مستندهای «آرشیو متروک» و «تیتراژ در سینمای ایران» و «حوا، مریم، عایشه» هم فیلمهایی بودند که ادامه اکرانشان را از سال گذشته پیگرفته اند».
صانعی مقدم در گفت و گو با برنامه «گیومه» در پاسخ به این سوال که آیا اکران فیلمهای هنروتجربه در شرایطی مثل اکران با نصف ظرفیت سالن و میزان اندک فروش فیلمهای در این گروه توجیه دارد یا خیر، توضیح داد: «بازگشایی سینماها مطابق دستورالعملهای وزارت بهداشت و سازمان سینمایی است ، ما هم تابع این دستورات و پروتکلهای بهداشتی هستیم.اما درباره مخاطبان کمتر گروه هنروتجربه باید بگویم در همه دنیا گروههایی مثل هنروتجربه فیلمهای آرتیستیک را نمایش میگذارند که به صورت طبیعی مخاطبان محدود و خاص خودشان را دارند. این فیلمها خیلی تحت تاثیر تعداد صندلی و… نیستند، بلکه جریان مطبوعاتی و رسانهای و بحثهایی که پیرامون آنها جریان مییابد و باعث جذب سرمایهگذارهایی برای فیلمهای آینده سازندگانشان میشود مهم است،به خصوص که اکثر این آثار فیلمهایی کم هزینه هستند.اکران هنروتجربه برای این فیلمها در واقع موقعیتی است که باعث میشود راجع به فیلم حرف زده شود، سرمایه گذار برای فعالیت بعدی کارگردان پیدا میشود و… بنابراین گروهی مثل هنروتجربه دریچهای تازه به روی فیلمسازان باز میکند».
او ادامه داد: «با این همه، آثار هنروتجربه همیشه مخاطبان خاص خودشان را دارند. در مورد بازگشایی سینماها در شرایطی که کرونا هم گریبان همه را گرفته، باید این نکته را در نظر داشته باشیم که به طور کلی سالنهای سینما وقتی با شرایط پروتکلهای بهداشتی بازگشایی شدهاند، نسبت به خیلی از فضاهای عمومی دیگر بسیار امنتر هستند و امکان انتقال بیماری کمتر است. چراکه وجود شماره صندلی و فروش براساس نیمی از ظرفیت سالن خود یک فاصلهگذاری اجتماعی است».او در پاسخ به این سوال که اکران در این زمان توجیه اقتصادی دارد یا نه هم گفت:« بستگی به زمان دارد. یعنی باید ببینیم شرایط چطور پیش میرود و آیا روند بیماری اجازه میدهد سینماها همچنان باز بمانند یا خیر؟! اما هراتفاقی بیفتد قطعا نمایش فیلم در سینماها برای فیلمسازها در مقایسه با اکران اینترنتی و پلتفرمها، هنوز فضای مناسبتری برای دیده شدن است به خصوص برای فیلمهای خیلی پرفروش یا فیلمهایی مثل آثار هنروتجربه که مخاطب خاص دارند».
مدیرعامل هنروتجربه در ادامه درباره اکران در مناطق مختلف با توجه به متفاوت بودن شرایط کرونا در شهرهای مختلف گفت: «ما چه در سینماهای تهران و چه در سینماهای شهرستانهایمان تابع دستور وزارت بهداشت ، وزارت فرهنگ و ارشاد و سازمان سینمایی هستیم مثلا شیراز به دلیل شرایط متفاوتی که داشت، اکرانهای هنروتجربه خودش را آغاز نکرد. صاحبان سالنهای سینمایی هر شهری هم تابع وزارت بهداشت و ارشاد هستند و سینماهای هراستانی که به صورت عمومی مجوز بازگشایی نداشته باشد، نمیتواند اکرانهایش را از سر بگیرد. با توجه به دستورالعملهای مجوز ۵۰ درصد مخاطب درسالن، و مخاطبان خاص گروه هنروتجربه خیلی مشکل شلوغی مخاطب در سالن نداریم من تصور میکنم اگر شرایط همینگونه باشد حداقل رونق قبل از کرونا برای فیلمهای هنروتجربه وجود خواهد داشت و صدمهای به رونق اکران هنروتجربه وارد نمیشود».
صانعی مقدم در ادامه درمورد بودجه و کمک هزینه های وزارت ارشاد به هنروتجربه با توجه به محدودیتهای کلی اقتصادی توضیح داد: « البته در بخش مالی هم ما تابع وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هستیم. اما باید یادآور شوم بعد از چندین تجربه ناموفق در سینمای بعد از انقلاب برای ساماندهی نمایش آثار هنری و تجربی،راه اندازی گروه سینمایی هنروتجربه در این شش سال یک اتفاق موفقیت آمیز بودهاست. ما عضو کنفدراسیون جهانی فیلمهای هنری هستیم و از وضعیت همه موسساتی که از کشورهای مختلف در آن عضو هستند،اطلاع داریم . سال گذشته رییس این کنفدراسیون به ایران آمد و به اصفهان رفت و وضعیت کار ما را دید. فکر میکنم موسسه هنروتجربه توانسته تبدیل به برندی برای نمایش فیلمهای کوتاه، مستند وهنری و تجربی داستانی شود که در ۲۰ سال گذشته کمتر در منظر دید عموم مردم قرار گرفتند و البته مخاطبان خاصی داریم که میتوانیم نیاز این دسته از تماشاگران را با ارائه خدمات مناسب برطرف کنیم».