
حسین انتظامی:جای خسرو سینایی شاید هرگز پر نشود
هنروتجربه:در پی درگذشت خسرو سینایی مسئولین سینمایی و کانون کارگردانهای سینمای ایران در پیامهایی جداگانه درگذشت این هنرمند را تسلیت گفتند.
حسین انتظامی رییس سازمان سینمایی در پی درگذشت خسرو سینایی کارگردان و مستندساز سینما در توییتی نوشت:«سینمای ایران داغدار یکی از بزرگان خود شد؛ صاحبْسبکی نجیب و شریف که از موفقیتهای شاگردانش لذت میبرد.جای خسرو سینایی شاید هرگز پر نشود. روحش قرین آرامش».
مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی در پیامی، درگذشت استاد خسرو سینایی فیلمساز فرهیخته سینمای مستند ایران را تسلیت گفت:«با نهایت تاسف و تاثر به اطلاع میرساند، استاد خسرو سینایی فیلمساز مؤلف سینمای ایران به علت عفونت ریه و مبتلا شدن به ویروس کرونا، ساعتی پیش در بیمارستان امیراعلم تهران جان به جان آفرین سپرد. مدیرعامل، معاونین، مدیران و کارکنان مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی این مصیبت بزرگ را به خانواده محترم سینایی و جامعهی سینمای فرهنگی و مستند ایران تسلیت گفته، برای روح بلند آن سفرکرده غفران واسعه الهی و برای بازماندگان صبر و شکیبایی مسئلت مینمایند».
مجید رجبی معمار مدیرعامل خانه هنرمندان ایران و رئیس تماشاخانه ایرانشهر طی پیامی درگذشت خسرو سینایی هنرمند سینمای ایران را تسلیت گفت. «خسرو سینایی معمار، آهنگساز، نویسنده و کارگردان. درباره کدامیک باید سخن گفت؟ سینایی آهنگساز یا پایهگذار سینمای تجربی ایران؟ سرپرست بخش آکاردئون کنسرواتوار وین، سینایی انیمیشنساز یا نویسنده و مترجم؟
خسرو سینایی با کارنامهای پربار شامل بیستودو فیلم مستند، نه فیلم پرتره، هشت فیلم داستانی کوتاه، هفت فیلم سینمایی، شانزده اثر موسیقی فیلم، شش کتاب تألیفی و چهارکتاب ترجمه یکی از درخشانترین چهرههای فرهنگی و هنری این مرزوبوم به شمار میآید.
سینایی از سال ۱۳۴۶ تا امروز با کسب جوایز بینالمللی برای هنر این خاک افتخارآفرینی کرد. کسی که همواره به صلح میاندیشید و این صلحاندیشی در همه آثار او نمود پیدا میکرد. از فیلمهای داستانی و مستندش گرفته و حتی شعرها و ترجمههایش.
اهمیت سینایی در سینما قابلبیان نیست. در اهمیت او همین کافیست که سهراب شهید ثالث یکی از معتبرترین کارگردانان ایرانی کار خود را با دستیاری و بازیگری برای خسرو سینایی آغاز کرد. بسیاری از شخصیتهای هنری ایران همچون حسین یاوری، جناب دماوندی، حاج مصورالملکی و … با مستند پرترههای او به ما معرفی شدند. کیست که نواهای خوشآهنگ او در «سفر به تاریخ، مرثیه گمشده، عروس آتش» و دیگر فیلمهایش را فراموش کرده باشد؟ و ترجمهی درخشان او از سیاحتنامهی آرمین وامبری در ایران که از زبان آلمانی ترجمه کرده بودند.امروز هنر ایران، هنرمندی را از دست داد که جای خالیاش بههیچوجه پر نخواهد شد.درگذشت این استاد بزرگ این هنرمند گرانقدروانسان شریف را به جامعهی هنری ایران تسلیت میگویم».
کانون کارگردانان سینمای ایران در پی درگذشت خسرو سینایی،پیام تسلیتی را منتشر کرد:«زندگی خسرو خوبان سینما و موسیقی ، مثل یک قصه بود؛ گاه با سایه گفتگو می کرد و گاه از هیولای درون گلایه میکرد….در کویر خون از عروس آتش، ترانهای ساخت که قدر و قدمتش از فرش و اسب ترکمن ارزندهتر و به وسعت تاریخ بود. کوله بارش مملو از «مرثیه گمشده» مهاجرت هزاران لهستانی بود که هنوز خاک خسته،قصهگوی آنان است.
خسرو سینایی در پنج خط حامل موسیقی و پرده سپید کهنسال سینما عمری به دنبال کوچههای عشق گردید،از دیروز تا هنوز…. و اینک تهران امروز شیدایی عاشقانهاش را در کوچه پائیز به آن رنگ ابدیت بخشید.
خسروسینایی از مفاخری بود که نیمه گمشده دیگر هنرمندانی است که از دیروز تا هنوز در شریان زندگی عشق را در تراز بیبقای خاک دوره میکنند. کانون کارگردانان سینمای ایران در غم نبودش به فرهنگ و هنر این سرزمین تسلیت میگوید».