
هنر و تجربه-سعید حضرتی:ایده تشکیل گروه هنر و تجربه زمستان ۱۳۹۲ از سوی حجت الله ایوبی در جلسهای با حضور تعدادی از سینماگران مطرح شد و در همان جلسه بنابر پیشنهاد حاضرین، ایرج تقیپور برای تدوین طرح اولیه این ایده انتخاب شد. به بهانه ششمین سال تشکیل گروه هنروتجربه، با تقیپور که از اعضای شورای سیاست گذاری هنروتجربه است، درباره فراز و فرودهای هنروتجربه و آینده این گروه پرسیدهایم که در ادامه میخوانید.
ایرج تقیپور درباره شکلگیری گروه سینمایی هنروتجربه و عملکرد آن در طول این سالها گفت: «این موضوع بارها مطرح بود که گروهی برای نمایش عمومی آن دسته از فیلمهایی که امکان اکران تجاری ندارند تشکیل شود. در جلسهای که زمستان سال ۱۳۹۲ دکتر ایوبی با تعدادی از سینماگران داشتند، بحث گروه هنروتجربه توسط دکتر ایوبی مطرح شد تا فرصت نمایش برای فیلمهای غیرتجاری هم فراهم شود. در آن جلسه یکی از دوستان بنده را به عنوان نویسنده این طرح پیشنهاد میدهد و همه هم به اتفاق میپذیرند. بعد از جلسه مهندس مسچی تماس گرفتند و صحبتهای جلسه را منتقل و عنوان کردند که میخواهیم یک طرح برای فیلمهایی که شانس ورود به چرخه اکران فیلمهای تجاری را ندارند نوشته شود، و این طرح باید بیشتر جنبه فرهنگی داشته باشد. البته در آن زمان هیچ جزییاتی مطرح نبود. طرحی نوشتم و به دوستان دادم، نظرشان مساعد بود و خواستند که اجرا شود. طرح توسط دوستانی که درنظر بود به عنوان شورای سیاستگذاری این گروه معرفی شوند، تکمیل و تصویب شد. در واقع منظور همه دوستان این بود که فرصتی برای دیده شدن فیلمهایی فراهم شود که واجد ارزشهای هنری و سینمایی هستند، ولی شانس اکران گسترده تجاری را پیدا نمیکنند. در طول این سالها علاوه بر نمایش و اکران فیلمهای غیرتجاری که عموما کارگردانان جوان فعالیت دارند، برای اولین بار نمایش فیلمهای مستند و کوتاه در دستور کار قرار گرفت و قرار شد این فیلمها در گروه هنروتجربه نمایش داده شوند. خوشبختانه فیلمسازان کوتاه و مستند فوقالعاده خوبی داریم و فیلمهای خیلی خوبی هم در این زمینه وجود داشت و همین امر باعث شد اکران این فیلمها مورد استقبال زیادی قرار بگیرد. از همان ابتدا هم اعتراضهایی از سوی سینماگران بخش تجاری داشتیم که خوشبختانه با آنها به همکاری رسیدیم. اما متاسفانه هنوز موفق نشدیم مجتمعی با سالنهای نمایش مجزا و مختص هنروتجربه داشته باشیم تا مخاطبان ما که عموما جوانان و دانشجویان هستند به آنجا رفتوآمد کنند. اگر سالن و پردیس ویژه هنروتجربه محقق میشد این گروه راحتتر میتوانست فعالیت خود را ادامه دهد که امیدواریم بر این مهم هم فائق آییم. با وجود این که گروه هنروتجربه سالنهای محدودی برای نمایش فیلمها در اختیار دارد، در این سالها سعی کردهایم قیمت بلیطها را پایینتر از حد معمول هم نگه داریم تا دانشجویان و علاقهمندان این فیلمها راحتتر فیلمهای مورد علاقه خود را ببینند. یکی دیگر از کارهای مهم این گروه در این چند سال توسعه نمایش هنروتجربه به شهرستانها بود که استقبال خوبی هم از آن صورت گرفت و البته تا رسیدن به نقطه مطلوب راه درازی را در پیش داریم.»
ما در هنروتجربه در کل یک درصد صندلیهای سینماهای کشور و نیم درصد سینماهای مطلوب و سالنهای پر فروش را اشغال کرده و فروش سالیانه نیم تا یک درصد کل سینمای کشور را هم داشتهایم،این نشان میدهد از جهت مالی فشاری به بدنه سینما وارد نمیکنیم
او ادامه داد: «از همان ابتدا عدهای تردید داشتند که این گروه بتواند فعالیت خود را ادامه بدهد ولی خداراشکر گروه هنروتجربه وارد هفتمین سال فعالیت خود شده است. امیدواریم در ادامه با توجه به کمبود بودجهای که در دولت وجود دارد، گرفتاریهای مالی و فشارهایی که به هنروتجربه میشود، این راه را ادامه دهیم و حمایتهای مالی فراهم کنیم.»
تقیپور درباره ادامه روند گروه سینمایی هنروتجربه اظهار داشت: «ما جزء معدود کشورهایی هستیم که شرایط نمایش اینگونه فیلمها را فراهم میکنیم و واقعیت این است که این فیلمها تجاری نیستند و به دلیل ماهیت غیرتجاری این فیلمها، همیشه محتاج حمایتهای مالی هستند. حمایت مالی در درجه اول توسط دولت صورت میگیرد. طبعا این سوال مطرح میشود که دولتها تا چه حد از هنرمندان و جوانان این بخش حمایت میکنند. و اگر این حمایتها محدود و کم شود، کمبودها و دردسرهایی هم به وجود خواهد آمد. با توجه به اینکه جوانان بسیار مستعدی در این زمینه داریم، همیشه فیلمهای خوبی را برای نمایش خواهیم داشت. مخصوصا مخاطبین را توجه میدهم به نمایش فیلمهای کوتاه و مستند درخشان و فیلمسازان بسیار توانای کشورمان که در کمتر جایی از دنیا شانس نمایش عمومی پیدا میکنند و در ایران این امکان برای علاقمندان جدی سینما فراهم شده است. ما در موسسه هنروتجربه در کل یک درصد صندلیهای سینماهای کشور و نیم درصد سینماهای مطلوب و سالنهای پر فروش را اشغال کرده و فروش سالیانه نیم تا یک درصد کل سینمای کشور را هم داشتهایم و این نشان میدهد از جهت مالی فشاری به بدنه سینما وارد نمیکنیم. بنابراین انتظار اینکه این گروه بتواند فعالیت خودش را ادامه بدهد حتما هست و امیدواریم فیلمهای خوبی برای تولید در سالهای آینده باشد که در این شرایط حمایتهای دولتی را نیاز دارد. در نهایت اگر سالن مختص خودمان داشتیم و میتوانستیم برنامهها و تخفیفهای بیشتری را به اجرا در بیاوریم بهتر میشد و امید داریم این امکان در آینده محقق شود.»