
دبیر سیونهمین جشنواره ملی فیلم فجر بیان کرد:
برگزاری آنلاین جشنواره فیلم فجر ممکن نیست/ نمایش فیلمها برای داوران اولویت اول
هنروتجربه:نشست خبری مجازی دبیر سیونهمین جشنواره فیلم فجر درباره چگونگی برگزاری جشنواره برگزار شد.
به گزارش سایت هنروتجربه، سیدمحمدمهدی طباطبایینژاد دبیر جشنواره فیلم فجر در ابتدای سخنان خود گفت: «به واسطه همه گیری ویروس کرونا رویدادهای سینمایی در دنیا را با چالشهای مختلفی روبه رو ساخت. ستاد برپایی جشنواره فیلم فجر نیز رایزنیهای مختلفی را در این زمینه با کارشناسان سینما و فعالان حوزه سلامت برپا کرد».
سه ایده اجرایی برای جشنواره فیلم فجر ۳۹
دبیر جشنواره فیلم فجر به ایدههای مختلف برای برپایی جشنواره اشاره کرد :«جلسات مختلفی برپا شد و از تعطیلی جشنواره تا تعویق آن به بهار ۱۴۰۰ .اما جمعبندیهای متعدد ما با اهالی سینما در شورای سیاستگذاری ما را به دو رویکرد رساند؛ در وهله اول برپایی جشنواره فقط برای داوران جشنواره است یعنی جشنواره هیچ نمایشی نخواهد داشت و داوران در بخشهای مختلف فیلمها را خواهند دید. اگر در روزهای پیش رو وضعیت سلامت رو به بهبود برود، اولین گزینه این است که آثار کاندیدای هیات داوران از جمع فیلمهای رسیده در بخشهای گوناگون برای مخاطبان اولویت اول، (اهالی سینما و رسانه) و در اولویت دوم برای مخاطبان به شیوه ۵۰ درصدی به نمایش درآید».
فیلم اولیها و رقابت در بخش سودای سیمرغ
سیدمحمدمهدی طباطبایینژاد با اشاره به امکان حضور فیلم اولی ها در سودای سیمرغ گفت: «بر اساس فراخوان، هیات داوران تمام آثار واجد شرایط حضور در جشنواره اعم از فیلمهای حرفهای و فیلم اول کارگردانان را در همه بخش ها مورد داوری قرار میدهد».
او همچنین درباره فیلمهای مستند و کوتاه اظهار داشت: «در این دوره هیات داوران بخش مستند از میان فیلمهای مستند بلند (بالای ۷۰ دقیقه) حاضر در چهاردهمین جشنواره فیلم مستند سینماحقیقت، یک فیلم را به عنوان اثر برگزیده معرفی خواهند کرد و همچنین هیات داوران بخش فیلمهای کوتاه از میان فیلم های کوتاه حائز شرایط (۳ تا ۱۵ دقیقه) حاضر در سی و هفتمین جشنواره فیلم کوتاه تهران، یک فیلم را به عنوان اثر برگزیده معرفی میکنند».
علت تاخیر در انتشار فراخوان جشنواره رایزنیها بود
در بخش بعدی این نشست خبری مجازی دبیر سیونهمین جشنواره فیلم فجر در پاسخ به سوالی درباره چرایی برپایی جشنواره در شرایط کرونایی گفت: «جشنواره آثار یکسال تولید شده سینمای ایران را در اختیار داوران قرار میدهد. جشنواره با حفظ اولویت سلامت سینماگران و مخاطبان برای هیات داوران برگزار میشود. گام دوم این است که اگر ما بر اساس پروتکلها، توانستیم فیلمها را برای سینماگران و رسانهها نمایش دهیم، آثار کاندیدا شده داوران را برای این طیف نمایش خواهیم داد. گام سوم این است که از ۱۲ بهمن با رعایت پروتکلها فیلمها را برای مردم هم نمایش دهیم. اما در حال حاضر، در گام اول و نمایش فیلمها برای داوران قرار داریم. علت تأخیر انتشار فراخوان جشنواره سی و نهم، مطالعه و رایزنیهای فراوان و جمعآوری همه پیشنهادها بود».
بودجه جشنواره کاهش یافته است
دبیر جشنواره درباره بودجه جشنواره گفت: «بودجه جشنواره کاهش یافته و تمام تلاش ما این است که هزینهها در پایینترین حد باشد. تلاش خواهیم کرد امسال جشنواره و گفتوگو درباره آثار سینمای ایران را از طریق صداوسیما و پلتفرمها رونق دهیم تا اگر نشست خبری نداریم در برنامههایی که توسط پلتفرمها تدارک دیده میشود درباره آثار جدید سینمای ایران گفتوگو کنند».
طباطبایینژاد تعداد فیلمهایی که احتمالا در جشنواره حضور خواهند داشت را ۴۰ تا ۵۰ عنوان دانست.او در پاسخ به سوالی مبنی بر تقلیل جشنواره به یک جشنواره دانشجویی با روش فعلی گفت:« اینطور نبینیم که شکل فعلی تحقیر جشنواره است. باید بپذیریم که شرایط کرونایی ما را به این سمت برده است. جشنواره یک چراغ پرنور بوده و ما تلاش میکنیم که این چراغ خاموش نشود. این یک مدل است و باید با زیست کرونایی کنار بیاییم».
برگزاری آنلاین جشنواره ممکن نیست
او درباره منتفی بودن بخش آنلاین جشنواره عنوان کرد:« برپایی جشنواره فیلم فجر، به صورت آنلاین ممکن نیست. در این زمینه هم فکر شده بود، اما این تضمین وجود ندارد فیلمی که در سامانهها به نمایش دربیاید، به سرقت نرود. این یک ریسک نامعقول برای فیلمهای سینمایی بلند در ایران است».
دبیر جشنواره درباره نمایش فیلم برای اهالی رسانه گفت: «اگر شرایط فراهم شد و به شیوه دوم رسیدیم، اهالی رسانه از ۱۲ بهمن در برج میلاد آثار جشنواره را خواهند دید».در بخش بعدی این نشست خبری مجازی، سیدمحمدمهدی طباطبایینژاد درباره سطح کیفی جشنواره امسال و نبود فیلمهای خوب و رسیدن فیلم جدید اصغر فرهادی به این دوره گفت: «به علاقهمندان و مخاطبان قول میدهم سه، چهار فیلم ماندگار در این دوره خواهیم داشت و اینگونه نیست که فیلم خوب نداشته باشیم. درباره فیلم آقای فرهادی هم بعید میدانم فیلم ایشان به جشنواره برسد».
طباطبایی نژاد درباره بیانیه برخی از مستندسازان درباره این دوره جشنواره توضیح داد: «من چون خودم از سینمای مستند آمدهام بیش از هر کسی مدافع سینمای مستند هستم. جشنواره سینماحقیقت یکی از معتبرترین جشنوارههای فیلم مستند در منطقه است و اعتبار جهانی دارد. ما امسال در هیچ بخشی هیات انتخاب نداریم نه در بخش مستند، نه در بخش کوتاه، نه سودای سیمرغ نه بخش تبلیغات. منطقی نبود که برای آثار مستند هیات انتخاب میگذاشتیم».
طباطبایینژاددرباره دستمزد دبیران جشنواره اظهار داشت:« دستمزد آقای داروغهزاده در دورههای گذشته ماهی ۷ میلیون تومان بوده و من هم هیچ قراردادی با جشنواره ندارم».
شیوه اول برگزاری جشنواره و نمایش برای داوران شدنیتر است
او در ادامه درمورد شیوه اول برگزاری جشنواره تصریح کرد: «در حال حاضر شیوه اول- نمایش برای داوران- شدنیتر است اما امیدواری من شیوه دوم است و خودم را برای این اجرا آماده کردهام. آنچه امروز قول میدهیم و آنچه برای ما قطعی است شیوه اول است».دبیر جشنواره فیلم فجر ۳۹ درباره کاهش سهمیه رسانه گفت: «حتما این اتفاق رخ خواهد داد».
طباطبایینژاد درمورد پروانه نمایش فیلمهایی که داوری خواهند شد، گفت: «اگر فیلمی مورد داوری قرار بگیرد، حتما باید پروانه نمایش ویژه جشنواره را به دست بیاورد. به لحاظ قانونی پروانه نمایش در سازمان سینمایی و معاونت نظارت برای اکران عمومی، اکران خارج از کشور و پروانه ممیزی حداقلی (نمایش در جشنوارهها ومراکز خاص) است که ما در گفتوگو با دوستان در معاونت نظارت و ارزشیابی به این نتیجه رسیدیم فیلمهای انتخاب شده داوران توسط معاونت نظارت برای کسب پروانه نمایش حداقلی به دست بیاورند».
همکاری جشنواره فیلم فجر با صدا و سیما و پلتفرمهای نمایش آنلاین
طباطبایینژاد همچنین گفت: «با سامانه نمایش درخواستی گفتوگوهایی را داشتهایم که برنامههایی متناسب با سینمای ایران و زندهکردن خاطرات جشنواره فیلم فجر از طریق سامانهها ارائه شود. پیشنهاداتی هم برای ارائه کار مشارکتی با صداوسیما ارائه شده و این دو حوزه منافاتی با یکدیگر ندارد و مخاطبان خاص خود را دارد. هر دو حوزه میتوانند در کنار سینمای ایران قرار بگیرند. این دو رسانه میتوانند خلاء امسال جشنواره را پرکند. شور و نشاط اکران فیلم درسینماهای مردمی حذف شده، اما مخاطبانش همچنان هستند و ما سعی میکنیم جذابیت جشنواره حذف نشود».
در بخش دیگر این نشست خبری مجازی، سیدمحمدمهدی طباطبایینژاد اظهار داشت: «امسال طبق روال هرساله سیمون سیمونیان مسئول دبیرخانه جشنواره و مسعودنجفی مدیر روابط عمومی جشنواره پاسخگوی مخاطبان و اهالی سینمای ایران و آماده همکاری با آنها خواهند بود».
دبیر جشنواره در پایان گفت:« امیدوارم جشنوارهای در خور شأن سینمای ایران با توجه به شرایط برگزار کنیم و این دوره یکی از خاطرهانگیزترین سالهای جشنواره فیلم فجر باشد و سینمای ایران همچنان جاندار به فعالیت خود ادامه دهد».